Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

S 11. mjesta u borbu za medalje

Autor: Zrinka Grancarić

02.09.2009. 22:00
S 11. mjesta u borbu za medalje


Nakon tri dana kvalifikacija na Europskom prvenstvu za klasu 49er danas kreće borba za medalje. Flota se podijelila na zlatnu i srebrnu finalnu skupinu. Nekoliko je iznenađenja bilo, primjerice njemačke posade koje su ispale iz 25 najboljih i neće se nadmetati u zlatnoj skupini već u srebrnoj.
Zadnji dan kvalifikacija donio je puno uzbuđenja. Jutro je počelo s bonacom. Činilo se da se uopće neće jedriti. Dugo su jedriličari čekali na kopnu, krateći vrijeme s kartama, šahom, basketom, kupanjem.
– Evo gledam ima li vjetra, prognoza baš nije najbolja, to smo znali još od ponedjeljka i zato smo prvog dana kad smo imali izvrsne uvjete pametno odlučili da idemo sa četiri plova. Bez obzira jedrilo se danas ili ne u četvrtak kreće finalna serija, jer imamo više nego dovoljno plovova odrađenih. – rekao nam je na plaži jučer ujutro predsjednik Regatnog odbora Tonko Petešić.
Nekima je odgovaralo čak da se i ne jedri, jer bi u tom slučaju sačuvali svoje pozicije. S druge strane bilo je dosta onih koji su s nestrpeljenjem pogledavali prema zapadu iščekujući vjetar. Nešto iza  14 suci su pozvali flotu na more, startalo se iza 15 sati. Regatni odbori su znali da je jedina šansa da se jedri upravo u to doba dana, tako naime termika u Zadarskom kanalu funkcionira. Po laganom zapadnjaku snage oko šest čvorova odjedrena su zadnja dva plova kvalifikacija. Koliko je današnji dan bio važan dobro se vidjelo u žutoj skupini. Kako bi se plasirali u zlatnu finalnu skupinu u zadnjem plovu kvalifikacija više je posada u žutoj skupini startalo toliko agresivno, na sve ili ništa, pa ih je čak 11 diskvalificirano radi preuranjenog starta.
Pavle Kostov i Petar Cupać imali su još jedan dobar dan, s devetim i osmim ulazom napredovali su na 11. mjesto poretka, no o njihovom konačnom plasmanu nakon kvalifikacija odlučivalo se za zelenim stolom na prosvjedu.
– Dvije regate po vrlo slabom vjetru smo odjedrili. Prvi plov smo dosta loše startali, odvozili smo u bolju stranu i trpjeli cijelu regatu, uspjeli smo se izvući pred kraj i ušli deveti. U drugom plovu smo startali bolje, povukli desno, međutim lijeva strana je prošla debelo. Tu smo ostali negdje u sredini flote, zadnju stranicu niz vjetar smo se uspjeli izvući, pred ciljem je bila gužva, mogli smo biti i šesti, ali ušli smo osmi, što je isto dobro. U zadnjem plovu kvalifikacija imali smo incident na oznaci s Estoncima, oni su uložili provjed na nas, ali je prosvjed odbačen, kazao je Pavle Kostov.
S dvije pobjede danas Francuzi Dyen/Christidis vratili su se na prvo mjesto. Francuski jedriličari imaju puno razloga za zadovoljstvo, nakon devet jedrenja tri su francuske posade među prve četiri.
– Bio je odličan dan za nas ako nastavimo ovako dobro vjerujem da možemo ostati na vrhu – kazao je zadovoljni Manu Dyen.
Francuzi imaju isti broj bodova kao i Britanci Brotherton/Asquith na drugom mjestu, dok Lagraviere/Rochierux (FRA) zaostaju šest bodova. Također puno razloga za zadovoljstvo imaju braća Sibello iz Italije, koji su jučer bili dva puta drugi. Za posadu broj jedan na svjetskoj ljestvici bio je ovo konačno odličan dan s kojim su bili jako zadovoljni. Kolja Dumanić i Josip Serdarević su 63. i nastavit će natjecanje u srebrnoj skupini.
Prognostičari za danas najavljuju jugo, koje bi sutra trebalo biti i ponešto jače. Dakle, nakon tri dana natjecanja po zapadnjaku i sjeverozapadnjaku sudionici Europskog prvenstva danas će iskušati neke druge smjerove, većini prilično nove, s obzirom da je tijekom pripremnog perioda uglavnom također puhao maestral.