Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Socijalnim dijalogom prema izlasku iz krize

Autor:

02.09.2009. 22:00
Socijalnim dijalogom prema izlasku iz krize

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Kada je donesen krizni porez, SSSH, kao i mnogi drugi, isticao je da treba uvesti i porez za bogate, jer posljedice krize nikako ne bi trebali snositi najslabiji. Upravo neki dan Vlada je to i učinila, kaže Uranija, pojašnjavajući zašto se trenutačno razmatra odustajanje od prosvjeda


Pregovori koji se posljednjih dana odvijaju između gospodarskih sindikata unutar SSSH i Vlade, u pitanje dovode uključivanje ove najbrojnije sindikalne središnjice u prosvjede.
Koordinacija
Prosvjedi protiv Vladinih mjera uvođenja kriznog poreza kao i povećanja stope PDV-a, u organizaciji Hrvatske udruge sindikata započeti bi trebali 9. rujna, no kada je stav SSSH u pitanju, prije bilo kakvih prosvjednih reakcija, smatraju da je potrebno iscrpiti sve druge mogućnosti rješavanja gorućih ekonomskih i socijalnih problema.
Da te mogućnosti još uvijek postoje, ističe pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija, izdvajajući na prvo mjesto socijalni dijalog.
– Nedavno je Vlada s gospodarskim sindikatima, odnosno SSSH-om, sklopila sporazum o koordinaciji, unutar koje će se u zajedničkoj suradnji razmatrati sva relevantna pitanja – od plaća, cijene rada, zapošljavanja i oživljavanja gospodarstva, do stimuliranja izvoza, malog i srednjeg poduzetništva, ali i pitanja kriznog poreza. Ta koordinacija, koja je pravi primjer jednog socijalnog partnerstva, već je počela djelovati, a njezin rad odvijat će se na razini središnjih tijela i stručnih službi. Upravo to je jedan od načina da se sva ova temeljna pitanja pokušaju riješiti, kaže Uranija, ističući kako je socijalni dijalog koji je uvijek postojao, na ovaj način sada i institucionaliziran.
Uz socijalno partnerstvo i dijalog, kao još jedan od ključnih razloga zbog kojega se u ovom trenutku razmatra odustajanje od sindikalnih prosvjeda, Uranija navodi i Vladino prihvaćanje prijedloga na koje su u SSSH-u odavno upozoravali.
Porez za bogate
– Kada je donesen krizni porez, SSSH, kao i mnogi drugi, isticao je da treba uvesti i porez za bogate, jer posljedice krize nikako ne bi trebali snositi najslabiji. Upravo neki dan Vlada je to i učinila te će sada porez biti uveden i na samostalne profesije, odnosno na bogatije građane s relativno dobrim prihodima. Upozoravali smo da je potrebno oporezovati i luksuznu robu, automobile, vikendice, što je također sve već u proceduri. Vrlo je ohrabrujuće da Vlada u sve većoj mjeri prihvaća sindikalne stavove, no to još uvijek nije dovoljno. Cilj nam je, naime, ukinuti porez na plaće i mirovine. Potrebno je uvesti porez onima koji imaju imovinu u milijunskim iznosima, koji su se devedesetih godina bogatili u nikad raščišćenim okolnostima te želimo da se revizija privatizacije dosljedno provede, navodi Uranija, ističući da idućih mjeseci stoga treba očekivati intenzivnu argumentiranu raspravu između Vlade i SSSH.
Zajedništvo na koje SSSH poziva i druge sindikate, u ovakvoj je situaciji, ističu, neophodno. Uz socijalno partnerstvo, odnosno dijalog Vlade, sindikata i poslodavaca, s obzirom na težinu krize, potrebno je i zajedništvo svih društvenih snaga, u kojem će na svim relevantnim pitanjima postojati konsenzus između svih relevantnih subjekata, stranke na vlasti i opozicije, smatra pravni zastupnik SSSH Uranija, napominjući kako će se aktivnosti koordinacije pratiti i dalje te će se shodno tome donositi daljnje odluke.