Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Upaljačem namjerno izazvao sedam požara?

Autor: Suzana Bandić

02.09.2009. 22:00
Upaljačem namjerno izazvao sedam požara?

Foto: Filip BRALA



Šantića se sumnjiči da je u vremenu od 25. srpnja do 23. kolovoza ove godine upaljačem namjerno izazvao sedam požara na širem području Benkovca te još jedan 1. rujna u blizini nogometnog igrališta u Islamu Grčkom
Tomislav Šantić, 41-godišnji piroman s benkovačkog područja, uz kaznenu je prijavu u srijedu oko 15 sati priveden istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.
Njega se sumnjiči da je u vremenu od 25. srpnja do 23. kolovoza ove godine upaljačem namjerno izazvao sedam požara na širem području Benkovca.
Osim toga, sumnjiči ga se i za podmetanje požara koji je planuo u utorak, 1. rujna, oko 12.35 sati u blizini nogometnog igrališta u mjestu Islam Grčki. Taj se požar kasnije proširio i zahvatio dio minski sumnjivog područja zbog čega je opožarena veća površina.
Šantića su zadarski policajci uhitili, a potom u policijske prostorije sproveli zbog kriminalističke obrade jučer ujutro. Po okončanju, on je uz kaznenu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom priveden dežurnom županijskom istražnom sucu Vladimiru Mikolčeviću koji mu je zbog opasnosti od ponavljanja djela odredio jednomjesečni pritvor.
Kako neslužbeno doznajemo, Šantić je priznao djelo za koje ga se tereti. No, koji je bio njegov motiv za to, jučer nismo uspjeli doznati.
Iako su požari ovog ljeta svakodnevna pojava na širem zadarskom području, a u više navrata zabilježeno ih je i po nekoliko u jednom danu, ovo je prvi piroman koji je od početka ove godine uhićen pod sumnjom na podmetanje većeg broja požara.
Podsjetimo, pretprošle 2007. godine, zbog višestrukog podmetanja požara na zadarskom području uhićene su četiri osobe, a na Županijskom sudu protiv trojice od njih u tijeku je sudski postupak. Juri Ercegu iz Starigrada sudi se zbog sumnje da je izazvao požar u Parku prirode Paklenica u kojem je izgorjela velika šumska površina u predjelu Velikog Rujna. Osim njega, zbog podmetanja dva manja požara na području Radovina sudi se i rođacima Šimi i Denisu Beretin. Svega nekoliko dana ranije zbog paljenja niskog raslinja na području Murvice Donje i Poličnika, a kako bi osigurao ispašu svojim ovcama, na mjesec dana bio je pritvoren i Z. B. iz Murvice Donje za kojeg se sumnja kako ima psihičkih poteškoća.