Za udruge i KUD-ove 1800 metara četvornih prostora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
benkovac
Adam VIDAS
Na 1800 metara četvornih Doma kulture u Benkovcu prostor će naći udruge i organizacije koje njeguju i promiču kulturne aktivnosti

Gradonačelnik Grada Benkovca Željko Katuša i Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev potpisali su danas sporazum o zajedničkom financiranju izrade projektne dokumentacije za uređenje budućeg Doma kulture, nekadašnjeg Doma HV-a. Realizacijom sporazuma osigurat će se projektna dokumentacija u vrijednosti od 280.00 kuna, za koju UNDP osigurava 150.000 kuna, a Grad Benkovac ostatak. Izrada projektne dokumentacije je preduvjet da se projekt obnove Doma kulture površine 1800 metara četvornih nominira prema predpristupnim ili strukturnim fondovima EU nakon pristupanja Hrvatske.

- Ovaj projekt predstavlja prvu fazu, nužnu za ostvarenje konačnog cilja, a to je uređenje Doma kulture u kojem će biti smješteno više udruga i društava, a prvenstveno se to odnosi na Radio Benkovac, redakciju Benkovačkog lista, Klub mladih, Savjete mladih Grada Benkovca, Glazbenu i plesnu školu, kulturno umjetnička društva, klape, dramske skupine te različite udruge koje njeguju i promiču kulturne aktivnosti, rekao je gradonačelnik Benkovca Željko Katuša te dodao kako je obnova Doma višegodišnji projekt.

- Ovaj projekt je primjer kako bi trebala funkcionirati suradnja između međunarodnih organizacija i lokalnih zajednica. Ovdje je zanimljivo što se radi o nekadašnjem vojnom objektu. Diljem Hrvatske postoji ih stotinjak vrlo sličnih ovome koje se mogu prenamijeniti za civilne potrebe, a time i omogućiti stvaranje novih radnih mjesta, rekao je Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Yuri Afanasiev.

U protekle tri godine na benkovačkom području Grad i UNDP zajednički su financirali provedbu niza projekta na području infrastrukture, poljoprivrede i socijalnih programa u ukupnoj vrijednosti od 1,3 milijuna kuna.

 OD VOJNOG DOMA DO KULTURE
Izgradnja Doma kulture u Benkovcu počela je 1934. godine, a završena je 1952. Prvotna ideja je bila da se zgrada koristi za Društveni dom. Po završetku radova dom preuzima nekadašnja JNA i koristi ga do početka Domovinskog rata. Od 1995. do 2007. godine zgradu je koristila Hrvatska vojska, a odlukom Vlade RH vraćena je u vlasništvo Grada Benkovca.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno