Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Fantela i Marenić na putu ka medalji

02.09.2010. 22:00
Fantela i Marenić na putu ka medalji


Na Europskom prvenstvu klase 470 u Turskoj zadarske posade i dalje stabilno jedre u vrhu! Prema privremenim i neslužbenim rezultatima nakon osam jedrenja Šime Fantela i Igor Marenić (Sv. Krševan) su drugi, a Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok) su 12. 
Danassu počela finalna jedrenja. Muške posade ujutro su najprije odjedrile još jedan plov kvalifikacija, nakon čega se flota podijelila na zlatnu i srebrnu skupinu, pa su se poslijepodne odjedrila još dva plova finala. Šime i Igor u zlatnu su skupinu ušli s prvog mjesta, to prvo mjesto su držali i nakon sedam jedrenja, nakon osam broj jedan su morali ustupiti. Bodovne razlike su male, a kao i obično sad kad su najbolji se našli na jednom mjestu u istoj, zlatnoj, skupini slijedi pravi megdan. U finalu svaki ulaz sad među prvih 6-7 je strašno dragocjen i vrijedan.
Ženske posade su danasodradile tri plova. Ninčević i Župan su ponovno odlično jedrile, par grešaka stajalo ih je dva mjesta u ukupnom poretku u odnosu na dan prije. U zadnjem plovu dana bile su treće na privjetrinskoj oznaci, što bi ih bilo lansiralo u ukupnom poretku vjerojatno i do prvih 6-7 posada, međutim nažalost nisu uspjele sačuvati poziciju i ušle su 15. u cilj. Kad bi se zadarske jedriličarke uspjele izboriti za plasman među prvih deset to bi bio strašan rezultat, puno bolje nego što se očekivalo i povijesni rezultat hrvatskog ženskog jedrenja u dvosjedima. Još su tri dana natjecanja na EP u Turskoj.
Nakon slabog starta na Svjetskom prvenstvu Lasera u Velikoj Britaniji Tonči Stipanović (Mornar Split) stigao je nakon deset jedrenja na odlično šesto mjesto, i još uvijek se može uključiti u borbu za medalje. Ostali hrvatski laseraši nisu imali dobar dan i pali su u poretku, 18. je Luka Radelić (Labud Split), 21. Aron Lolić (Labud). Čak 39 diskvalifikacija na crnu zastavu jučer su odredili suci, što je neobično puno, pogotovo na natjecanjima tako visokog ranga.
Svjetsko prvenstvo Finna u Sjedinjenim Američkim Državama završava po hrvatskom vremenu u nedjelju ujutro. Marin Mišura (Split) je sedmi, a Ivan Kljaković Gašpić (Zenta Split) 11. Noćas su se po hrvatskom vremenu jedrila zadnja dva plova uoči subotnjeg medal racea, bodovne razlike su dosta velike i malo je vjerojatno da su hrvatski kormilari ušli u krug za medalje.