Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

I načelnik podupire prosvjed

02.09.2010. 22:00
I načelnik podupire prosvjed


Mirni prosvjed organiziramo kako bismo široj javnosti ukazali na probleme koje nam zadaju Romi u Zemuniku, a to su onečišćenje okoliša, verbalni sukobi, neljudski uvjeti za život nas mještana i to sve zbog njih koji su ovdje bespravno naseljeni, kaže Župan


Želimo ukazati na bespravnu naseljenost, boravak u napuštenim kućama u neljudskim uvjetima za život, zagađenje okoliša i iniciranje nereda i svađa s lokalnim stanovništvom, objašnjenje je Inicijativnog odbora, sastavljenog od mještana Zemunika, koji u nedjelju organiziraju mirni prosvjed. Već godinama u Zemunik Gornji dolaze Romi, većinom iz unutrašnjosti Hrvatske, nastanjuju se većinom u napuštenim objektima građana srpske nacionalnosti, a novac zarađuju skupljajući otpad. Ono što najviše muči stanovnike Zemunika je paljenje tog otpada, odnosno plastike, koja završava u njihovim gusternama jer nemaju vodovod i uništen okoliš. Na nekadašnjim plodnim oranicama sada se nalazi mnoštvo olupina automobila, razbijeni televizori, računala i hladnjaci, zgarišta s masnim ostacima izgorjele gume i plastike te mnoštvo raznih metalnih predmeta.
Zlatko Župan, član Inicijativnog odbora, kaže kako će se prosvjed održati u nedjelju ispred stare škole u Zemuniku Gornjem s početkom u 11.30 sati.
– Mirni prosvjed organiziramo kako bismo široj javnosti ukazali na probleme koje nam zadaju Romi u Zemuniku, a to su onečišćenje okoliša, verbalni sukobi s mještanima, neljudski uvjeti za život nas mještana i to sve zbog njih koji su ovdje bespravno naseljeni, kazao nam je Župan.
Kako su nam rekli, podršku prosvjedu dao je i Joso Marušić, načelnik Općine Zemunik.
– Načelnik nam je dao podršku i rekao da će i on dati izjavu vezanu uz ove probleme, ali ne znamo hoće li nam se pridružiti i u prosvjedu, kaže Župan, dodajući da prosvjed organiziraju mještani samoinicijativno.
Ovim prosvjedom mještani Zemunika kažu da žele Romima dati do znanja kakve probleme imaju s njima te se nadaju da će se, kada to uvide, vratiti svojim kućama u sjevernoj Hrvatskoj.