Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OŠ Krune Krstića najpopularnija škola

02.09.2010. 22:00
OŠ Krune Krstića najpopularnija škola


Mi smo, koliko znam, jedina gradska škola u Zadarskoj županiji, ako ne i u cijeloj Hrvatskoj, koja radi u samo jednoj smjeni. Osim toga djeca mogu ostati u produženom boravku. Kao zadnji faktor većeg broja upisane djece mogu nadodati i nedavnu obnovu škole, rekla je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića


Sljedeći ponedjeljak 6. rujna započinje nova školska godina u kojoj će u školske klupe osnovnih škola sjesti nova generacija “prvaša”.
Većina zadarskih osnovnih škola bilježi negativan trend upisa prvaša u školske klupe, što se može povezati s negativnim natalitetom na razini cijele Hrvatske.
Ukidanje razreda
Iz podataka koje smo dobili od Ureda države uprave Zadarske županije evidentno je da se broj učenika u osnovnim školama u Zadru ne povećava, već stagnira ili se bilježi tendencija laganog pada upisanih učenika u prve razrede. Može se reći i da broj novoupisane djece ovisi i o dijelu grada u kojem je škola. Od osam zadarskih osnovnih škola, njih četiri su ove godine upisale manje učenika u prve razrede nego lani, jedna škola je upisala isti broj, a ostale su upisale nešto više učenika.
Osnovna škola Petar Preradović je, na primjer, zbog manjeg broja novoupisane djece ove godine morala upisati tri prva razredna odjeljenja, odnosno jedno razredno odjeljenje manje nego lani. Osim toga, zbog novog pravilnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, kojim se dopušta da se u razred upišu čak 32 učenika, morali su ukinuti još dva razreda razredne nastave. Zbog ovog poteza tri učiteljice su morale otići iz OŠ Petra Preradovića, ali, kako nam je rekao ravnatelj škole Mile Marasović, uspjele su naći posao u drugim školama.
 – Za ovu školsku godinu smo upisali 66 učenika u tri prva razreda. Prilikom upisa roditelji su mogli odabrati žele li da njihovo dijete ide u produženi boravak ili ne. Interes je velik, ali dosta roditelja odustaje kad čuju da je produženi boravak moguć samo u prvom razredu. Mi, nažalost, ne možemo produženi boravak imati poslije prvog razreda jer nemamo uvjeta za to, rekao je Marasović.
Uvjeti za produženi boravak tijekom prvog, ali i drugog razreda osnovne postoje u OŠ Krune Krstića, koja je najvjerojatnije, jedna od rijetkih škola na zadarskom području koja bilježi porast upisanih učenika. Ovo mogu zahvaliti trima faktorima: nedavnoj obnovi škole tijekom koje su dobili šest novih učioničkih prostora, produženom boravku te radu u jednoj smjeni. Zbog ovih uvjeta velik broj roditelja djece koja žive izvan upisnog područja OŠ Krune Krstića odlučuje svoju djecu upisati u ovu školu, a ne u neku u njihovu kvartu. Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića, rekla je da veći broj upisane djece ne mogu zahvaliti povećanom natalitetu, već većem broju djece koja dolaze iz ostalih gradskih kvartova, kao što su Smiljevac, Bili brig, ali i Kožino i Bibinje.
 Pravilnik
 – Mi smo, koliko znam, jedina gradska škola u Zadarskoj županiji, ako ne i u cijeloj Hrvatskoj, koja radi u samo jednoj smjeni. Ovo privlači velik broj roditelja s drugih upisnih područja koji žele da im djeca tijekom cijelog školovanja idu u jednoj smjeni u školu. Osim toga djeca mogu ostati u produženom boravku, i to u nekoj od tri skupine – dvije skupine prvih razreda i jednu drugih razreda. Kao zadnji faktor većeg broja upisane djece mogu nadodati i nedavnu obnovu škole, rekla je Jasmina Matešić, ravnateljica OŠ Krune Krstića.
Ona je pojasnila da posljednjih nekoliko godina imaju svojevrstan problem prilikom upisa učenika u školu, jer zbog velikog broja prijavljene djecu neku moraju odbijati. Naime, Zakon o odgoju i obrazovanju piše da se učenik može upisati u prvi razred osnovne škole kojoj ne pripada prema upisnom području samo ako to ne izaziva povećanje broja razrednih odjela. No u OŠ Krune Krstića redovito se događa da je broj prijavljenih učenika s drugih upisnih područja bio toliki da se trebalo oformiti novo odjeljenje, pa su i tu djecu morali odbiti i upisati ih u dva razreda.
Malom broju upisanih razreda ide na ruku i novi pravilnik prema kojem razredni odjeli trebaju imati 30, a najviše 34 učenika. Ako bi razred imao više od 34 učenika, tada škola može ustrojiti još jedan razred.
 – Mi imamo dva prva razreda sa 30 i 31 učenikom, ali mislim da bi bilo bolje podijeliti ih u tri razreda. No mi ovo ne možemo napraviti jer nije u skladu s pravilnikom i moramo dobiti odluku iz Ministarstva, rekla je Jasmina Matešić, istaknuvši kako smatra da je povećan broj učenika u razredu korak nazad, a ne korak naprijed. Matešić smatra da je rad u jednoj smjeni i s produženim boravkom nešto čemu bi trebale težiti sve osnovne škole u Zadru.


 U ŠKOLI SE PIŠE DOMAĆI RAD




Produženi boravak u OŠ Krune Krstića traje od završetka nastave do 16.30 sati. Naime, djeca prvih i drugih razreda tijekom jutra imaju redovnu nastavu, nakon čega imaju ručak i odlaze u učionice koje su predviđene za produženu nastavu. S djecom u školi ostaju tri učiteljice, svaka sa svojom grupom, te kuharica/serviserka, koja je zadužena za prehranu djece. Grad Zadar, koji je suosnivač škola sufinancira plaće učiteljicama i kuharici, a roditelji participiraju za ručak koji košta 27 kuna po danu. No roditelji ne moraju plaćati za one dane kad dijete nije u školi. Tijekom boravka u školi za vrijeme produženog boravka djeca s učiteljicom pišu domaće zadaće, igraju se, imaju radionice, odu u šetnju, mogu se baviti nekim sportom ili učiti talijanski i slično. Jasmina Matešić je istaknula da su roditelji i djeca vrlo zadovoljni načinom na koji funkcionira produženi boravak i žao im je što nemaju takav izbor i u kasnijem školovanju.