Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Slijepi se ne predaju

02.09.2010. 22:00
Slijepi se ne predaju


Mi smo unatoč svemu spremni za daljnju borbu jer nalazimo se na toliko “tankim granama” da nemamo izbora. Za sad ne mogu govoriti o budućim akcijama, jer čekamo što će odlučiti Hrvatski savez slijepih, kazao je Vidaić, izrazivši potom zahvalnost jedinicama lokalne samouprave, čija se financijska podrška unatoč recesiji nije znatno mijenjala


Slijepe osobe u Hrvatskoj o čijoj se kvaliteti života uopće ne može govoriti i to zbog sramotno niskog doplatka, odnosno mjesečnog dodatka na sljepoću, već se godinama bore za svoja prava. I točno u vrijeme kada su bili nadomak ostvarenju barem dijela svojih zahtjeva, tekuća, recesijska godina unazadila je njihovu borbu. Dokazuje to i ponovni izostanak obećanih pregovora o povećanju doplatka, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi u koji bi se trebao implementirati i povećan mjesečni dodatak za slijepe, a koje je Vlada najavila još prije nekoliko mjeseci.
Tim više što, kako ovih dana tvrde iz Hrvatskog saveza slijepih, sporni nacrt zakona uvodi diskriminaciju među slijepe, jer prema njemu zaposlene slijepe osobe potpuno gube pravo na doplatak. Osim toga, iz Hrvatskog saveza slijepih poručuju da više nema konstantnog priljeva novca, već se on dobiva prema programima i projektima koje slijepi šalju na Vladu.
Poznati su brojni potezi slijepih osoba radi poboljšanja svojeg statusa te nemali broj akcija, pregovora, pisama i peticija upućenih prema Vladi, a u kojima su uvijek aktivni boli i predstavnici Udruge slijepih Zadarske županije. S crnim prognozama za sudbinu slijepih osoba u Hrvatskoj slaže se i Marinko Vidaić, predsjednik zadarske Udruge slijepih, koji navodi da više ne vjeruje u ostvarenje niti jednog od brojnih obećanja.
– Hrvatski savez slijepih uputio je dopis predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor u kojem zahtijeva sastanak i pregovore, ali nikakav odgovor još uvijek nije stigao. Nakon što su nam ukinuli smart kartice, odnosno besplatnu cestarinu svima osim stopostotnim invalidima Domovinskog rata, Hrvatski savez slijepih bio je u razgovorima s ministrima Božidarom Kalmetom i Tomislavom Ivićem, ali ni nakon toga se ništa nije promijenilo, kaže Vidaić, naglasivši da mu se, s obzirom na situaciju i na konstantne loše vijesti, čini da će se status slijepih osoba dodatno pogoršati.
Kako kaže Vidaić, sada je vidljivo da je o svemu ovome trebalo puno ranije razmišljati, jer sada, kada možda konačno i postoji volja među odgovornima, država nikad nije bila u goroj situaciji. Pa iako im je jasno da država ovog trenutka ne može reagirati, Vidaić priželjkuje da im se barem konkretno kaže koliko dugo će još morati čekati.
– Mi smo unatoč svemu spremni za daljnju borbu, jer nalazimo se na toliko ‘tankim granama’ da nemamo izbora. Za sad ne mogu govoriti o budućim akcijama, jer čekamo što će odlučiti Hrvatski savez slijepih, kazao je Vidaić, izrazivši potom zahvalnost jedinicama lokalne samouprave, čija se financijska podrška unatoč recesiji nije znatno mijenjala.
Grad je, kako navodi predsjednik, njihovoj Udruzi za ovu godinu odobrio 95 tisuća kuna, što je za 15 tisuća kuna manje nego prošle godine, dok im i Županija mjesečno isplaćuje po 2 tisuće kuna.
– Gradu i Županiji smo jako zahvalni, jer znamo da su i oni sada u teškoj situaciji, ali od nas nisu odustali. Osim redovitih mjesečnih uplata, uvijek nam pomažu i prilikom nekih naših aktivnosti, kazao je Vidaić.
Podsjetimo, civilne slijepe osobe koje nisu u radnom odnosu i koje nikada nisu radile sada mjesečno primaju 500 kuna, a one koje rade primaju doplatak od 350 kuna, dok 1.017 kuna dobivaju osobe koje su pravo na doplatak za sljepoću ostvarile prije 1999. godine i bile u radnom odnosu. S obzirom da je evidentno da je slijepoj osobi mjesečno potrebno minimalno 4.900 kuna samo za tuđu pomoć i njegu, iznos koji oni primaju je sramotan.