Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Srna: Riga ključ novog ciklusa

02.09.2010. 22:00
Srna: Riga ključ novog ciklusa


Moramo priznati da kod nas postoji određeni grč. Znamo koliko bi pobjeda značila nama i cijeloj Hrvatskoj – kaže Srna
Hrvatska nogometna reprezentacija večerašnjim će gostovanjem kod Latvije u Rigi otvoriti kvalifikacijski ciklus za EURO 2012. godine. Štićenicima izbornika Slavena Bilića to će biti prva natjecateljska utakmica “kockastih” nakon duga 324 dana prisilne stanke.
– Konačno opet igramo za bodove! Svi smo jedva čekali početak novog ciklusa – istaknuo je uoči polaska u Rigu Niko Kranjčar, strijelac zadnjeg hrvatskog gola u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Bilo je to 14. studenog 2009. godine, na gostovanju kod Kazahstana u Astani (2:1). Svi hrvatski ljubitelji nogometa sasvim sigurno znaju da je Kranjčarov gol donio Pirovu pobjedu, jer tada se znalo da Hrvatska neće biti dio velikog globalnog spektakla u Južnoafričkoj Republici.
Prvu stepenicu na putu za EURO “kockasti” će morati proći bez Luke Modrića. Doduše, i on se u četvrtak ukrcao na čarter za Rigu, no više je nego jasno da tamo neće nastupiti. Prema prognozama liječničke ekipe reprezentacije, Modrić će biti spreman tek za drugu utakmicu kvalifikacija, onu s Grčkom, koja će u utorak biti odigrana na stadionu Maksimir.
– Svi znaju koliko Luka znači za nas. Međutim, ova reprezentacija ima dovoljno kvalitete da pokrije njegov izostanak. Na kraju krajeva, nije prvi put da neko nedostaje. Dugo vremena igrali smo bez Eduarda i još nekih bitnih igrača, pa nije bilo problema – dodao je Kranjčar.
Zamke
Iako Latvija baš i nema veliku težinu u europskom nogometu, nitko ne može reći da se radi o bezazlenom suparniku. Naime, zadnji poraz na svom terenu Latvijci su doživjeli 10. rujna 2008. godine, i to od Grčke (0:2), u drugom kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Nije na odmet spomenuti da je u međuvremenu kroz Rigu prošlo još šest reprezentacija, među kojima se ističu Izrael (1:1) i Švicarska (2:2).
– Očekuje nas utakmica u kojoj ćemo imati dominaciju na terenu. Međutim, tu postoji nekoliko zamki koje moramo izbjeći. Najjača oružja Latvije su kontre i prekidi, zato ne smijemo gubiti loptu na svom dijelu terena. Ako se to i dogodi, moramo se hitno i hitro preformirati u fazu obrane – istaknuo je Bilić uoči odlaska u Rigu.
Izgled udarne jedanaestorke izbornik je zadržao za sebe.
– To ne radim zato što imamo nekakve dvojbe. Jednostavno, u zadnje dvije godine nikada nismo unaprijed najavili momčad koja će istrčati na teren. Takav pristup zadržat ćemo i u ovim kvalifikacijama – objašnjavao je Bilić.
Kada su u pitanju vratar i obrambena četvorka, sve je prilično jasno. Mrežu će čuvati Vedran Runje, a ispred njega će, kao stoperi, ordinirati imenjak mu Ćorluka i Josip Šimunić. Bekovske pozicije trebale bi biti rezervirane za kapetana Darija Srnu i Ivana Strinića. Doduše, varijanta s nešto probojnijim Danijelom Pranjićem na lijevoj strani također izgleda realno za ogled sa suparnikom koji je svoje ambicije gradi na čvrstoj obrani.
Niko i Mario na boku
Srce veznog reda bit će radna zona Ognjena Vukojevića i Ivana Rakitića koji bi se trebao pobrinuti za kreaciju i brzu distribuciju lopte prema krilima, odnosno bočnim pozicijama. U takvom rasporedu snaga desna strana trebala bi pripasti Niki Kranjčaru, a lijeva Mariju Mandžukiću.
Na najisturenijim pozicijama ordinirat će Eduardo Da Silva i Ivica Olić, a jedino otvoreno pitanje u ovom trenutku predstavljaju njihove startne pozicije. U slučaju da se Bilić odluči za formaciju 4-2-3-1, što je dosta izgledno, Eduardo će u latvijski šesnaesterac nadirati iz drugog plana.
– Dobro je što su nam napadači u punom pogonu. Eduardo je fit, a Olić nije ni osjetio koljeno na ovim pripremama. Mi u Rigi idemo na pobjedu, bod nas ne bi zadovoljio – napomenuo je izbornik.
Naravno, klupa za pričuve Biliću nudi još nekoliko razloga za optimizam. Napadačke alternative su više nego dobre, s Mladenom Petrićem i Nikicom Jelavićem koji se u pripremnim utakmicama reprezentacije profilirao kao majstor reakcije u srcu kaznenog prostora. Kada je u pitanju središnjica, Bilić na raspolaganju ima Tomislava Dujmovića, defanzivnog veznjaka sklonog brzom rješavanju lopte.
Ukratko, igračka kvaliteta je tu. Jedini problem mogla bi predstavljati prevelika želja za dokazivanjem nakon propuštenog nastupa na Svjetskom prvenstvu.
– Moramo priznati da kod nas postoji određeni grč. Znamo koliko bi pobjeda u Rigi značila nama i cijeloj Hrvatskoj. Ta tri boda bila bi nam idealan vjetar u leđa i zbog toga ovo gostovanje vidim kao ključ novog kvalifikacijskog ciklusa – zaključio je Srna.
 


 KETSBAIA NA MJESTU NESREĆE


Reprezentacija Grčke, najveći suparnik Hrvatske na putu prema EURO-u, kvalifikacijski ciklus otvara večeras protiv Gruzije. Ogled na pirejskom stadionu Georgios Karaiskakis bit će prva natjecateljska utakmica za novog grčkog izbornika Portugalca Fernanda Santosa (55), koji je nakon ovogodišnjeg SP-a na klupi zamjenio legendarnog Nijemca Otta Rehhagela. Santosova premijera na grčkoj klupi prošla je odlično, slavljem u prijateljskom ogledu u Beogradu, koji je pokazao kako Bilićevi dečki neće imati lagan posao.
– Vjerujem kako ova momčad ima kvalitetu izboriti plasman na Europsko prvenstvo. Ogled s Gruzijom moramo maksimalno ozbiljno shvatiti jer je jako važno otvoriti kvalifikacije s pobjedom – najavljuje Santos.
Večerašnji ogled biti će šesti međusobni sraz dviju selekcija, a u svih dosadašnjih pet pobjede su odnijeli Grci. Gruzijce, koji su u dva dosadašnja gostovanja na Egejskom moru ostali bez gola, kao izbornik predvodi nekadašnji internacionalac Temuri Ketsbaia, koji u razdoblju od 1994. to 1997. godine više nego uspješno igrao za AEK, dok je prošle godine kratko vrijeme proveo na klupi Olympiacosa.




 BEZ PORAZA NA BALTIKU


Svoju prvu natjecateljsku utakmicu u povijesti Hrvatska je odigrala na Baltiku, a ždrijeb kvalifikacija za velika natjecanja pet ju je puta spajao sa zemljama iz tog dijela Europe. Osim toga, Bilić je prije nešto više od tri mjeseca vodio reprezentaciju na prijateljskoj utakmici s Estonijom u Tallinnu. Na tih šest gostovanja Hrvatska je uknjižila četiri pobjede i dva remija, a samo je jednom postigla više od jednog gola.


 SKUPINA F


Danas: Latvija – Hrvatska, Grčka – Gruzija.
7. rujna: Gruzija – Izrael, Malta – Latvija, Hrvatska – Grčka.
8. listopada: Gruzija – Malta, Grčka – Latvija.
9. listopada: Izrael – Hrvatska.
12. listopada: Latvija – Gruzija, Grčka – Izrael.
17. studeni: Hrvatska – Malta.
26. ožujka 2011.: Izrael – Latvija, Gruzija – Hrvatska, Malta – Grčka.
29. ožujka: Izrael – Gruzija.
4 lipnja: Hrvatska – Gruzija, Grčka – Malta, Latvija – Izrael.
2. rujna: Izrael – Grčka, Gruzija – Latvija, Malta – Hrvatska.
6. rujna: Hrvatska – Izrael, Latvija – Grčka, Malta – Gruzija.
7. listopada: Grčka – Hrvatska, Latvija – Malta.
11. listopada: Hrvatska – Latvija, Gruzija – Grčka, Malta – Izrael.