Kazne za neodobrenu prodaju od 5.000 do 55.000 kuna

Slika korisnika admin
DOBILI RJEŠENJE MEĐU PRVIMA: Berba grožđa u vinogradima PZ Maslina i vino - Tinj

Ekstremno vruć i beskišan kolovoz, baš  kao i meteorološke  prognoze za sličan rujan ne daju nam mogućnost  eventualnog odlaganja berbe  grožđa kako bi se grozdovi iz  kojih je "povučena" voda na  tzv. rezervne položaje bar malo povratili. Vinogradi izgledaju kao da su ih vatreni jezici  opalili: sasušeni listovi,  smežurane bobice, suha trava...

 Samo rijetki vinogradari  uspjeli su bez navodnjavanja  održati vinograd do berbe  bez spomenutih simptoma  suše.

Primjer iz Slivnice

 Jedan od njih je Nediljko  Milovac iz Slivnice koji na  srednje dubokoj do dubokoj  zemlji uzgaja vinovu lozu na  oko 3,0 ha. Problem suše  rješava plitkom kultivacijom,  a grozdove ne ostavlja bez  lisne mase, jer osunčanost  grozdova i uz lisnu masu je   više nego dobra na međurednom razmaku od 2,8 m.

- U vinogradu sam svako  jutro u pet sati i dobro znam  što mu treba i kako se ponaša  -  ponosno ističe Nediljko. A  trsovi kao vojnici postrojeni  jedan do drugoga, ujednačeni po izgledu i opterećenju rodom, zelenog lista  govore kako besprijekorna  agrotehnika na dobrim vinogradarskim terenima može  polučiti dobre rezultate unatoč vremenskim nepogodama.

Uz vinske kultivare, od kojih su  najzastupljenije plavina, debit, maraština, chardonnay bijeli  uzgaja i stolne  kultivare i to cardinal, viktoriju i alfons.

Rješenja za prodaju

 Milovac se raspituje, baš  kao i mnogi drugi proizvođači, o rješenju kojeg mora  imati u slučaju da proda  višak vinskog grožđa kojeg  neće preraditi. Stoga, iako je  ovogodišnja berba ranih  introduciranih  kultivara  grožđa  započela  tri tjedna ranije od prošlogodišnje predstoji nam berba srednje kasnih i kasnih kultivara  koja se  neće čekati još dugo.

Pobrale su se veće količine  syraha, merlota, caberneta,  carignana i grenacha, a među  prvima berbi je pristupila PZ  "Maslina i vino" Radoslava  Bobanovića i Željka Uzelca  na lokaciji Tinj, Badel 1869  na lokaciji Korlat, Božo  Bačić u Podgrađu, Joso Kardum u Škabrnji i brojni drugi.  Do sada se je izdalo oko tridesetak rješenja za stavljanje  grožđa u promet odnosno za  njegovu prodaju. Tko izdaje  rješenje i kome ono treba, te  što se može dogoditi ako prevozite grožđe koje ste kupili,  a nemate spomenuto  rješenje?

Proizvodnja grožđa i vina  stavljena je  pod nadzor  državnih službi i institucija  temeljem Zakona o vinu (NN  96 iz 2003. godine) i Pravilnika o proizvodnji vina  (N.N. br.2 iz 2005. godine), a   koji su maksimalno usklađeni sa propisima Europske unije. Fizička lica i pravne osobe koje se bave ovom  proizvodnjom  imaju temeljem spomenute legislative određene obveze, a neke  od važnijih su:

- registracija proizvođača i  upis u Upisnik proizvođača  grožđa i vina

- prijava proizvodnje vina  koju obvezno podnosi svaki  proizvođač vina s najmanje  0,1 ha vinograda i svaki  proizvođač vina za tržište bez  obzira na obujam proizvodnje

- dobivanje dozvole za doslađivanje

- dozvola za stavljanje u  promet i

- prijava prometa grožđa i  vina .

Slobodno formiranje  cijena

Osim obveza proizvođači  imaju određena prava, a pravo proizvođača je i slobodno  formiranje cijene svojih  proizvoda na tržištu.  Međutim, kako je ranije već  rečeno u promet se smije staviti grožđe koje ima rješenje  za stavljanje u promet izdano  od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo.  Grožđe se može stavljati u  promet, ako je proizvedeno u  skladu s propisima (vinogorje, kultivar, količina sladora u  grožđu) temeljem kojih se i  izdaje rješenje za puštanje u  promet. Kako bi se navedeno  rješenje što prije dobilo Zavod je osigurao punktove na  području Republike Hrvatske.

Tko izdaje rješenja

Tako je u Zadarskoj županiji ovlaštena  Hrvatska poljoprivredna komora odnosno djelatnici njene Poljoprivredno - savjetodavne službe  i to na punktu Benkovac jedan djelatnik za benkovačko-stankovačko vinogorje, u Zadru jedan djelatnik za  zadarsko-biogradsko vinogorje i jedan u Novalji za otok  Pag. Dakle, grožđe domaće  proizvodnje mogu prodavati  proizvođači grožđa upisani u  Upisnik proizvođača grožđa,  vina i voćnih vina koji posjeduju "iskaznicu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva", uz uvjet da su ishodili rješenje za stavljanje  grožđa u promet i pravne i  fizičke osobe registrirane za  djelatnost trgovine uz napomenu da moraju osigurati  dokaz o porijeklu grožđa.  Proizvođač koji želi "staviti"  u promet grožđe podnosi  Zahtjev za dobivanje  rješenja za stavljanje u promet grožđa ovlaštenom djelatniku Poljoprivredno-savjetodavne služe, ali samo ako  je upisan u Upisnik proizvođača grožđa, vina i voćnih  vina. Zahtjevu prilaže  Izvod  iz vinogradarskog registra  kojeg je  podigao u Agenciji  za plaćanje u poljoprivredi,  ribarstvu i ruralnom razvoju i   upravnu pristojbu od 70,00  kn. Ovlašteni djelatnik mjeri  refraktometrom šećer u prosječnom uzorku grožđa, koje  podnositelj Zahtjeva namjerava staviti u promet, te popunjava Izvještaj o kakvoći  grožđa.

Prodajom grožđa prodavač  je dužan kupcu dati presliku  rješenja kao dokument o dokazu podrijetla grožđa.

Kazne za kupce i  prodavače 

Ako nemate rješenje, a inspekcijske službe evidentiraju propust podliježete  novčanoj kazni koje se  kreću  se od 5 tisuća do 35 tisuća  kuna za fizičke osobe, odnosno do 55 tisuća kuna za  pravne osobe. Kako su predviđene kazne doista velike  apelira se i na prodavače  grožđa, a i na kupce da vode  računa o protokolu kojeg moraju proći.

Naši vinogradari koji slove  kao vrlo uspješni, sve više  pažnje poklanjaju konačnom  proizvodu - vinu - tako da i  ono dobiva   potrebne atribute  prepoznatljivosti, a oni etiketu dobrih vinara.

U Zadarskoj županiji na  oko 1700  ha rodnih  vinograda, prošle godine ubralo se  cca 12 tisuća tona grožđa, a  ove godine radi suše berba će  biti nešto smanjena.

Operite grožđe mlazom vode
Evo još jedan mali savjet za one koji kupuju grožđe za preradu za  vlastite potrebe. Dakle, ako kupujete manju količinu grožđa  kako biste  imali vlastitu kapljicu,  poželjno ga je prije same prerade dobro oprati  mlazom vode i nabaviti koju vrećicu selekcioniranih kvasaca i hrane za  njih u poljoljekarnama kako bi fermentacija bila obavljena kako  treba.
Cijene od 5 do 9 kuna
Ovogodišnja cijena grožđa kreće se  od 5 do čak 9 kn  po kilogramu ovisno o kultivaru i sadržaju šećera, a  cijenu vina odredit će kvaliteta i ponuda na tržištu.  Konačna kakvoća vina  ovisit će, osim o kultivaru,  tehnologiji uzgoja, momentu berbe i o preradi grožđa  odnosno kupaži grožđa, tretmanu, taloženju mošta i  fermentaciji.
Merlot u zadarskom području
Sorta merlot ispitana je u zadarskom području i našla je svoje mjesto u sortimentu. Srednje je bujnosti, dobre i stabilne rodnosti. Kakvoća grožđa ovisi o položaju, ali zadovoljavajuće rezultate daje i na lošijim položajima. Vina su karakterističnog mirisa i okusa, specifične, prepoznatljive rubin boje.
Najraširenija forma
Plavina kao najraširenija sorta sjevernodalmatinskog  područja pokazala je i u ovim uvjetima suše puno veću  otpornost na vremenske nepogode od introduciranih  sorata.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno