Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posljedice ovogodišnje suše osjećat će se i na berbi 2012.

02.09.2011. 22:00
Posljedice ovogodišnje suše osjećat će se i na berbi 2012.


Sljedeća rezidba će trebati biti radikalnija, na štetu količine. Vinogradari su prisiljeni na takve poteze jer cijela ova situacija utječe na iscrpljenost vinograda i na kvalitetu grožđa, kaže Marina Pavlović


Analize provedene u  vinogradima na  širem benkovačkom području,  uključujući Nadinsko blato,  te na Baštici pokazuju da  vinogradare i vinare očekuje teška vinarska godina.  Ocjena je to Marine Pavlović, vrhunske enologinje,  koja je iz vinarije u Benkovcu prešla u privatne vode i osnovala obrt ZM  Agro.
U ZM Agro bave se savjetovanjem u području poljoprivrede, prije svega u vinarstvu i vinogradarstvu.  Uz to pružaju se savjeti pri  nabavci opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, savjetovanje u vinskom zakonodavstvu te analiza vina. U  odlično opremljenom laboratoriju u Poduzetničkom  inkubatoru na Novom Bokanjcu dovoze se uzorci  grožđa praktično s područja  cijele županije i obavlja se  kemijska analiza mošta.  Marina Pavlović je zadnja  dva tjedna stalno na terenu  u prikupljanju uzoraka i  vjerojatno je u ovom trenutku najmjerodavnija osoba za davanje ocjena ovogodišnje kvalitete grožđa.  Njena realna ocjena potvrđuje ono što se do sada  govorilo, odnosno da su  suša, ekstremno visoke  temperature, kao i vremenske nepogode tijekom proljeća uzele danak na kvaliteti grožđa.
– Sve je mimo pravila.  Došlo je do prisilne zriobe  grožđa. Šećeri su, kako je  iznimna suša, otišle u nebo,  a kiseline su ostale visoke.  Ne možemo pričati o tehnološkoj zrelosti grožđa nego baš o prisilnoj zriobi.  Randmani su slabi i ako  budu iznosili 50 posto bit će  super. Ova suša je posebno  pogodila mlade vinograde,  dok su stariji vinogradi  lakše podnijeli visoke temperature. To je globalna ocjena stanja u Zadarskoj  županiji, bez obzira radilo  se o polju, kršu ili kamenu.  Tamo gdje nema navodnjavanja takva je situacija.  Možda je stanje prema  Stankovcima malo bolje, ali  još nisam mjerila na tom  terenu pa ne mogu reči  točno, kaže Marina Pavlović te dodaje:
– Ovo je elementarna nepogoda. Vinogradari u Nadinskom blatu kažu da im  prava kiša nije pala od ožujka. Tijekom proljeća bio je  mraz. Nešto je ipak ponovno počelo iz tih oštećenih  trsova, dalo je rod, ali sada  je suša učinila svoje. Na  Baštici je padala i tuča. Sve  to utjecat će na daljnji razvoj mladih vinograda. Sljedeća rezidba će trebati biti  radikalnija, na štetu količine. Vinogradari su prisiljeni na takve poteze jer  cijela ova situacija utječe na  iscrpljenost vinograda i na  kvalitetu grožđa. Loše vremenske prilike iz ove godine  osjećat će se i na berbi  2012.  
Pavlović prognozira da će  ovogodišnja berba u Ravnim kotarima, koja je započela berbom merlota i  drugih ranih sorti, biti gotova do 1. listopada ma koliko to zvučalo nevjerojatno. Pitanje je što će sada  napraviti vinari sa sirovinom koja im je na raspolaganju.
– Vinari koji imaju tu mogućnost mogu kombinirati  različite sorte, na primjer,  grenache i plavinu sa sortama (merlot, cabernet,  syrah i drugima koje imaju  visoke sladore i kiseline). Te  su sorte bolje podnijele sušu  i imaju dovoljno soka u bobicama pa kiseline prirodnije padaju, a šećeri sporije  rastu. Onima koji imaju čiste sorte kod kojih su šećeri  otišli na dvadeset i pet ili  dvadeset i šest gradi bit će  teško. Zahtijevat će se upotreba dobrih kvasaca, pravilna vinifikacija, kaže Pavlović.


Kiša bi pogoršala situaciju




Ako bi iznenada pala kiša, situacija bi se dodatno pogoršala, kako kaže Pavlović:
– Bojim se da bi situacija bila još gora. Kod sorti koje još imaju soka, nisu se još osušile, došlo bi vrlo vjerojatno do pucanja bobica i njihova truljenja. Kasnije bi bilo problema u fermentaciji i bila bi slabija kvaliteta vina. Najbolje bi bilo kada se vrijeme ne bi mijenjalo idućih deset dana, da se po redu pobere što se ima pobrati.