Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SDP razočaran Rohatinskim

02.09.2011. 22:00
SDP razočaran  Rohatinskim


Oporbena Kukuriku koalicija podijeljena  je oko toga treba li guverner  HNB-a Željko Rohatinski  podnijeti ostavku ako se zaista odluči politički aktivirati i  uključiti u predizbornu kampanju. Naime, visoki izvor u  vrhu SDP-a s kojim smo  razgovarali rekao je da  bi guverner Rohatinski svakako trebao podnijeti ostavku nakon što je najavio mogućnost ulaska u političku  utakmicu, te dodao da su u  SDP-u razočarani njegovim  ponašanjem.
– Izjavom koja ostavlja mogućnost da se on kandidira  na izborima on je de facto  ušao u kampanju. Guverner  HNB-a, nezavisne i nepolitičke institucije, ne bi smio  na ovaj način ulaziti u kampanju. Trebao bi prvo dati  ostavku pa onda ući u kampanju. On u kampanji ne bi  smio biti kao predsjednik  HNB-a rekao je izvor našeg  lista iz vrha SDP-a.
S druge strane u najjačem  SDP-ovom koalicijskom partneru HNS-u nisu se željeli očitovati o ovom pitanju. Glasnogovornik te  stranke Igor Kolman tek je  kratko rekao da “HNS u  ovom trenutku ne bi to komentirao”. Međutim, potpuno suprotno stajalište o guvernerovom političkom angažmanu imaju u trećoj  stranci Kukuriku koalicije  HSU-u.
– Guverner se ima pravo  kandidirati na izborima i istovremeno ostati na čelnoj  poziciji u HNB-u. Jedino bi u  slučaju da uspije osvojiti saborski mandat  morao odlučiti  hoće li ostati  guverner  HNB-a ili će biti saborski zastupnik jer se radi o nespojivim  dužnostima, rekao je Hrelja.
Predsjednik  Hrvatskih laburista – stranke  rada, Dragutin  Lesar, izjavio je  da bi “s moralnog aspekta pa i  mogućeg sukoba interesa bilo  nužno potrebno da guverner  Rohatinski podnese ostavku  ako se zaista  namjerava politički aktivirati”. S njim se slaže i predsjednik HSP-a Daniel Srb koji smatra da ako se Rohatinski želi kandidirati to nikako ne smije biti iz pozicije  guvernera HNB-a.
– On je za vrijeme svog  mandata bio od koristi najviše stranim bankama i njegova je politika pridonijela  porastu zaduženosti države,  rekao je Srb.