Ugroženo oko 200.000 trsova vinove loze

Slika korisnika admin
Boris Bore Glavan - Grozdovi su već napola truli

Ni najstariji  Privlačani ne pamte da su u  ovo doba godine njihovi  brojni vinogradi i maslinici  izgledali tako otužno.

Nezapamćena ljetna suša i  žega s visokim i neizdrživim  temperaturama zraka iz dana u dan sve jače i žešće  steže obruč oko vinove loze,  stabala maslina i povrtlarskih kultura.

I ako obilnija kiša uskoro  ne padne, uslijedit će ono  najgore, čega se u Privlaci  najviše i pribojavaju - nastat  će štete s dugoročnim posljedicama.

To nam je potvrdio i predsjednik prije dvije godine  utemeljene privlačke Udruge vinogradara i maslinara  Boris Bore Glavan.

 Turizmu svanulo,  poljoprivredi se smračilo

 U njegovu smo društvu  ovih dana obišli privlačke  vinograde i maslinike kako  bismo se i sami uvjerili u  teško stanje privlačke poljoprivrede.

Nekadašnju oazu vinogradarstva - zonu Sabunike  suša je dovela na niske grane, a ništa bolje nije ni u  ostalim dijelovima -  Škrapavcu, Glavanima, Skoblarima, Buvićima...

- Po našim procjenama,  trenutačno je u Privlaci zbog  nezapamćene višemjesečne  suše ugroženo oko 200.000  trsova vinove loze. Ovdje  kod nas, kao i u ostalim  susjednim područjima, bilo  je uobičajeno da odmah po  blagdanu Velike Gospe padne obilna kiša. No, na sreću  hrvatskog turizma i nesreću  vinogradara, maslinara i povrtlara to se ovog puta nije  dogodilo. Kad bi kiša i pala  istog trena, ona vinogradima, nažalost, ne bi bila ni od  kakve koristi. Suša je uzela  veliki danak, govori Glavan  pokazujući nam već napola  trule grozdove. Berba onoga  što je ostalo zdravo počet će  najdalje za deset do petnaest  dana, što je dosta ranije od  uobičajenog termina.

Glavan napominje da će  sličnu sudbinu doživjeti i  masline, jer, po riječima prognostičara, izdašnijih oborina još nema na vidiku.

Ni berbe ni prerade

- Masline, pogotovo one  talijanskih sorti, iz dana u  dan sve su više ugrožene.  Plodovi se suše i polako padaju. Kod onih maslinara  koji na jedvite jade uspiju  zalijevati stabla sve skupljom vodom ili pak onih  koji imaju domaću oblicu ili  orkulu, stanje je nešto povoljnije. Naime, te se sorte  bolje nose s ovako ekstremnim temperaturama zraka.  Ako uskoro ne padne kiša,  čini mi se da ove godine neće  biti ni berbe, a ni prerade  maslina.

To će na kraju rezultirati  enormnim poskupljenjem  ulja, što nikako neće biti  dobro u ovako složenoj financijskoj situaciji, pojašnjava Boris  Glavan.

Unatoč svemu predsjednik Glavan i njegovi suradnici se ne predaju. U suradnji s poznatom zadarskom enologinjom dipl. inž.  agronomije Nikolinom Palekom, djelatnicom Hrvatskoga Zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu  u Zadru, zakazali su stručno  predavanje na temu berbe i  prerade grožđa te vinarstva i  podrumarstva. Ono će se na  sličan način kao i prethodne  godine održati u školskoj  dvorani.

Da ova i slične aktivnosti  navedene udruge daju rezultate pokazala je i ovoljetna druga po redu tradicionalna degustacija vina,  na kojoj se vidjelo da su  kvaliteta i kvantiteta privlačkih vina, među kojima  prije ostalih prevladavaju  sorte sitna plavina, debit i  maraština, u zadnjih nekoliko godina podignuti na  veću razinu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno