Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Protiv Sanadera i peta optužnica, MIP skida imunitet Čobankoviću

Autor: Tihomir Ponoš

02.09.2012. 22:00
Protiv Sanadera i peta optužnica, MIP skida imunitet Čobankoviću


USKOK je protiv bivšeg premijera Ive Sanadera podigao i petu optužnicu. Očekivano, odnosi se na aferu Planinska, glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je Hini da je optužnica stigla u petak poslijepodne. Osim Sanadera, optuženi su i bivši ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković, bivši saborski zastupnik HDZ-a i Stjepan Fiolić, vlasnik tvrtke Mesnice Fiolić, te glavni direktor Inžinjerskog biroa Mladen Mlinarević.
Fiolić je 2009. godine prodao zgradu u Planinskog ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnoj razvoja po cijeni znatno višoj od tržišne, a u tome su sudjelovali i Sanader, Čobanković i Mlinarević, smatra USKOK. Mlinarevićev Inžinjerski biro procijenio je zgradu i zemljište na nerealno visok iznos, pa je Ministarstvo tu nekretninu platilo čak 79,9 milijuna kuna čime je državni proračun oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna. Čobanković je u istrazi sve priznao i naveo da je to radio na izričit zahtjev Sanadera, a bivšeg premijera i Fiolića upozoravao je da je cijena previsoka. Sanadera se tereti da je na sastanku užega kabineta Vlade početkom travnja 2009. godine pogurao sklapanje kupoprodajnog ugovora. Ugovor je sklopljen dan nakon što ga je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice prihvatila. Sanader je u istrazi odbacio sve optužbe, baš kao i u svim dosadašnjim slučajevima. Optužnica je dodijeljena sucu Zoranu Luburiću. Nakon što ju pregleda on će ju proslijediti na odgovor optuženima, a za nekoliko tjedana sazvat će sjednicu optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti optužnice.
Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) Hrvatskog sabora u utorak će odlučivati o zahtjevu za davanjem odobrenja za pokretanje kaznenog postupka protiv HDZ-ovog zastupnika Petra Čobankovića. Zahtjev se najvjerojatnije odnosi na optužnicu u slučaju Planinska o čijem sadržaju se u USKOK-u još uvijek ništa ne može doznati.