Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Štimčeva premijera u najtežoj skupini

Autor: Marko Cvijanović

02.09.2012. 22:00
Štimčeva premijera u najtežoj skupini

Foto: Darko JELINEK



Izborniku u prilog ne idu otežavajuće okolnosti uslijed najzahtjevnije od svih dosadašnjih kvalifikacijskih skupina “kockastih” za veliko natjecanje. Dakle: Belgija, Srbija, Škotska, Makedonija i Wales
Današnjim okupljanjem u zagrebačkom hotelu AS pred prve natjecateljske ispite (Makedonija 7. rujna, Belgija 11. rujna) novoga izbornika Igora Štimca, hrvatska nogometna reprezentacija otvara deseti jubilarni kvalifikacijski ciklus za veliko natjecanje. S obzirom na tradicionalno visoke kriterije, Štimac ima samo jedan zadatak – odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
Prije nešto više od dvije godine njegovu prethodniku Slavenu Biliću nije pošlo za rukom plasirati se na svjetsku smotru u Južnoj Africi, što ne znači da Štimac ima pravo na krivi korak. Novom izborniku pritom u prilog ne idu otežavajuće okolnosti uslijed najzahtjevnije od svih dosadašnjih kvalifikacijskih skupina “kockastih” za veliko natjecanje. Dakle: Belgija, Srbija, Škotska, Makedonija i Wales. Skupina bez klasičnoga autsajdera, s dvama ozbiljnim (Belgija, Srbija) i neugodnim protivnicima (Škotska, Makedonija).
Kvaliteta protivnika, doduše, ne mora baš uvijek biti mjerodavna. Hrvatska je, uostalom, prvi nastup na svjetskoj smotri (1998.) tražila u laganoj skupini s Danskom, Grčkom, Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom pa je kao apsolutni favorit prošla trnovit put do dodatnih kvalifikacija. “Vatrene”, koji više nisu ovisili sami o sebi, od ispadanja je u posljednjoj utakmici u skupini spašavao danski vratar Peter Schmeichel, koji nije dao Grcima ostvariti plasman preko Hrvata. Ostalo je povijest. Najprije uspjeh u dvjema utakmicama dodatnih kvalifikacija protiv Ukrajine, a onda maestralni pohod “Ćirinih sinova” na povijesnu broncu hrvatskoga nogometa.
Najbolji učinak
 U proteklih osamnaest godina Hrvatska je sedam puta sudjelovala na velikim natjecanjima. Rezultat je izostao samo dvaput, “vatreni” pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića nisu uspjeli izboriti nastup na Europskom prvenstvu u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine, a “Bilić boysi” posrnuli su u kvalifikacijskom ciklusu za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici prije dvije godine. Prije negoli je neslavno okončao južnoafričku misiju, Slaven Bilić postao je izbornik s najboljim učinkom u kvalifikacijskim ciklusima svih vremena. Bilić je nastup na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj ostvario s 81 posto osvojenih bodova, što nije pošlo za rukom nijednom njegovom prethodniku.
Zlatko Kranjčar, doduše, nije puno zaostao. Cico je u kvalifikacijama za SP 2006. godine posijao samo šest bodova, osvojivši ukupno 80 posto bodova. “Vatreni” su u svojoj prvoj misiji također bili vrlo superiorni, tijekom kvalifikacijskoga ciklusa za EURO 1996. u Engleskoj Miroslav Blažević bio je za kormilom momčadi koja je osvojila 77 posto bodova.
Niska pobjeda
Četvrti najbolji učinak kad je u pitanju postotak osvojenih bodova pripada Mirku Joziću u kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Japanu i Koreji 2002. godine. Jozićeva i Kranjčarova generacija se pritom jedine mogu pohvaliti da su kvalifikacijski ciklus okončale bez izgubljene utakmice. Najlošiji rezultat je ostvaren tijekom Ćirina neuspjeha u kvalifikacijama za EP 2000. godine. Zanimljivo, dvije godine ranije istovjetan postotak osvojenih bodova (63 posto) “vatrenima” je bio dovoljan za plasman na Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, o kojemu je kasnije ispričana najljepša bajka hrvatskoga nogometa. Drugi najlošiji rezultat je onaj Bilićeve Hrvatske u već spomenutom, neuspješnom kvalifikacijskom ciklusu za SP 2010. godine (67 posto).
Uzimajući u obzir sve kvalifikacijske cikluse za velika natjecanja (bez dodatnih kvalifikacija), Hrvatska je odigrala 84 utakmice i pritom ostvarila 54 pobjede, 20 remija i samo deset poraza uz gol razliku 161:63, 182 osvojena boda ili u prosjeku vrlo visokih 72 posto.