Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Studentski dom primio 192 studenta

Autor: Valentina Mlađen

02.09.2012. 22:00
Studentski dom primio 192 studenta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S prvim danima rujna i rujanskim ispitnim rokovima u Zadar se vraćaju studenti. Studentski dom Sveučilišta u Zadru, ljeti hostel, svoja vrata turistima je zatvorio 30. kolovoza, a od 1. rujna otvoren je studentima starijih godina, dok će se brucoši tradicionalno početi useljavati s prvim danima listopada.
Po konačnim listama za smještaj studenata u Studentski dom ove godine primljena su 192 studenta, od kojih je 34 brucoša. Preostali broj mjesta dijeli se na 32 studenta sa završenom prvom, drugom i trećom godinom prediplomskog studija, 32 studenta prve godine diplomskog studija i 30 studenata druge godine diplomskog studija, dok je 14 kreveta namijenjeno studentima iz CEEPUS programa Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, za međunarodnu razmjenu studenata ugovorenu međudržavnim i međusveučilišnim ugovorima i europskim programima mobilnosti studenata. Sadašnji kapacitet Studentskog doma je 206 kreveta, a kako izravno pravo na smještaj ostvaruje više studenata nego što ima raspoloživih mjesta u Studentskom domu prednost imaju studenti s većim brojem ostvarenih bodova na temelju prosjeka ocjena i uspjeha na studiju.
Od oko 6.000 studenata koliko ih studira na Sveučilištu u Zadru dvije trećine studenata ima boravište izvan Zadra, a za većinu njih mjesta u Studentskom domu nema. Tog problema svjesni su i u Domu. Ravnateljica Doma Ivanka Subašić nade polaže u izgradnju novog doma s većim brojem kreveta.
– Nažalost, sadašnji kapaciteti nisu dostatni za sve veći broj studenata koji žele studirati na našem Sveučilištu. Vjerujemo da ćemo predviđenom izgradnjom novog Studentskog doma sa 1.200 postelja i restoranom za prehranu riješiti problem smještaja studenata, kaže Subašić. No, za brojne studente koji sada studiraju najavljivana gradnja novog doma malo znači.
U Student servisu Sveučilišta u Zadru ističu kako je osim malog broja raspoloživih kreveta problem i to što je više od 150 primljenih studenata primljeno u dom na temelju izravnog upisa te se svega tridesetak mjesta dijeli na ostale studente koji nemaju izravan upis.
I ove godine mjesečna cijena doma za studente iznosit će 300 kuna. Jedan dio njih boravit će u Učeničkom domu, ovisno o broju preostalih kreveta nakon upisa učenika te će oni smještaj plaćati po cjeniku Učeničkog doma. Velika većina preostalih studenata unajmljivat će stanove po cijeni od 100 do 250 eura, plus režije, te muku mučiti s nepovjerljivim vlasnicima stanova koje uglavnom iznajmljuju na crno. Sve u svemu, za grad koji se voli hvaliti titulom studentskog grada ne baš pohvalna situacija.