Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vodoopskrbni projekt vrijedan 4,2 milijuna kuna

Autor: Josip Portada

02.09.2012. 22:00
Vodoopskrbni projekt vrijedan 4,2 milijuna kuna

Foto: Josip PORTADA



Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na potpori u izgradnji vodospreme i bušotina. Do ožujka iduće godine sva mjesta južnog dijela otoka će se spojiti na novi vodovodni sustav što je posebno važno za Vlašiće koje će prvi put dobiti kvalitetnu vodu, rekao je gradonačelnik Fabijanić
Uz prigodnu svečanost u Vrčićima na Pagu otvoreni su radovi na izgradnji vodospreme kapaciteta 1.000 metara kubičnih i pet bušotina, što je početak spajanja Paga na vodoopskrbni sustav Zadarske županije.
Pravo rješenje
Na otvorenju radova bili su Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga, Tino Herenda, zamjenik gradonačelnika Paga, Branimir Paro Vidolin, predsjednik Gradskog vijeća Paga, Duško Dragičević, direktor Komunalnog društva Pag, Željko Lončar, predsjednik Županijske skupštine Zadarske županije, Branko Pejaković, direktor, Irina Putica, voditeljica službe korištenja voda Vodogospodarskog odjela Hrvatskih voda iz Splita, Jozo Rako, predstavnik tvrtke „Cestar” koja je izvođač radova, Srećko Glavaš, voditelj gradilišta, Josip Babeli, voditelj nadzora na gradilištu, Diogen Šuljić, pročelnik Ureda za financije i proračun Grada Paga, don Ivan Babjak, župnik Povljane te gradski vijećnici i mještani Vrčića.
– Pet bušotina će pomoći u opskrbi Paga s dovoljno kvalitetne vode. Pag je bio na kraju vodoopskrbnog sustava, a nakon izgradnje bušotina postat će njegov dio. Dogovoreno je priključenje Paga na vodoopskrbi sustav Zadarske županije i to će biti pravo rješenje za opskrbu Paga vodom, rekao je Branko Pejaković.
Željko Lončar istaknuo je kako će izgradnja pet bušotina u Vrčićima imati veliko značenje za poljoprivredu i za turizam koji se ne mogu razvijati bez dobre infrastrukture.
Radove je otvorio gradonačelnik Ante Fabijanić.
Vodosprema Ražanac
– Zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na potpori u izgradnji vodospreme i bušotina. U više navrata smo pokušali riješiti problem vodoopskrbe mjesta Dinjiška, Vlašići, Miškovići i Smokvica, a osobito mjesta Vlašići koje dobiva nedovoljno kvalitetnu vodu iz vodocrpilišta Velo blato. Istraživanjima je na području Vrčića pronađena voda iznimne kakvoće. Tada se pristupilo izradi projektne dokumentacije za vodospremu i bušotine. Radovi na izgradnji bušotina i vodospreme završit će do kraja ove godine, a do ožujka iduće godine sva mjesta južnog dijela otoka će se spojiti na novi vodovodni sustav što je posebno važno za Vlašiće koje će prvi put dobiti kvalitetnu vodu, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Vrijednost projekta je 4.170.000 kuna. Između Hrvatskih voda i Grada Paga potpisan je ugovor prema kojem će Hrvatske vode osigurati 90 posto, a Grad Pag 10 posto sredstava. Rok za dovršenje radova je 31. prosinac ove godine. Izgradnja bušotina i vodospreme u Vrčićima početak je znatno većeg vodoopskrbnog projekta vrijednog 14 milijuna kuna. Naime, izrađen je idejni projekt za izgradnju vodospreme Ražanac i za izgradnju cjevovoda od vodospreme Ražanac do vodospreme Vrčići i uskoro bi se trebala izdati građevinska dozvola. Spajanjem vodospreme Ražanac i vodospreme Vrčići Pag će se priključiti na vodovodni sustav Zadarske županije. Iz bušotina u Vrčićima dobivat će se oko 60 litara vode u sekundi.