Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Rezovi neće drastično pogoditi nikoga

Autor: Vanja Mirčeta

02.09.2012. 22:00
Vrančić: Rezovi neće drastično pogoditi nikoga

Foto: Vedran SITNICA



Manje rezove osjetit će sportaši, kultura, komunalno održavanje i sl., no rezovi neće drastično pogoditi nikoga. Što se tiče socijalnih mjera, niti jedna stavka se neće mijenjati. Sve ostaje kako je bilo do sada, istaknuo je Vrančić, dodajući da se s rebalansom kreće ranije jer su se dogodile neke promjene u proračunu, kao uvođenje prireza
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća koja bi se trebala održati za nešto više od desetak dana pred vijećnicima će se, kako ističe zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić, naći prvi rebalans proračuna za 2012. godinu.
Plan želja i plan realnosti
Iako je iz dosadašnje prakse rebalans bio rezerviran uglavnom za prosinac, ove godine Grad Zadar će prijedlog rebalansa donijeti tri mjeseca ranije. Ovogodišnjim rebalansom, prema Vrančićevim riječima, proračun u iznosu od 375 milijuna kuna planira se smanjiti na 350 milijuna kuna, odnosno za 25 milijuna kuna ili šest posto.
Istaknuo je kako “rezanje” sredstava neće drastično pogoditi niti jedan odjel, ali ističe da će se svagdje smanjiti pomalo, no iznose i područja “rezanja” nije konkretizirao. Ipak, naglasio je kako smanjenje za oko 25 milijuna kuna neće obuhvatiti socijalne mjere, odnosno socijalna davanja, rodiljne naknade, stipendije i sl.
– Ne zna se još točan iznos smanjenja, ali možemo reći da će rebalansom proračun biti umanjen za oko 25 milijuna kuna ili šest posto. To je u odnosu na dosadašnje godine najmanje smanjenje. Minimalno je te ga mi više doživljavamo kao jedno usklađenje prihoda i rashoda. Naime, kada se donosi proračun onda je on u velikoj mjeri plan želja, a treba napraviti plan realnosti, ističe Vrančić, dodajući da bi u Gradu voljeli imati više prihoda jer bi onda mogli pokriti još više potreba, no realnost je takva kakva je.
– Rebalans proračuna jednom u godini je sasvim normalna pojava. Smanjenje će otprilike podjednako obuhvatiti sve upravne odjele. Važno je naglasiti da neće biti ukidanja nikakvih prava ili uskraćivanja bilo čega. Jedino što mogu istaknuti jest da će se rokovi završetka gradnje dječjeg vrtića na Bokanjcu produžiti, kazao je Vrančić.
Prirez spasio od većih rezova
Naime, završetak gradnje bio je planiran za 1. rujna no prolongirat će se do 1. prosinca. Jednako tako i gradnja na Trgu Petra Zoranića prolongirat će se do siječnja 2013. godine.
– Te radove smo morali prolongirati, dok svi ostali planovi što se tiče gradnje ostaju nepromijenjeni. Manje rezove osjetit će sportaši, kultura, komunalno održavanje i sl., no rezovi neće drastično pogoditi nikoga. Što se tiče socijalnih mjera, niti jedna stavka se neće mijenjati. Sve ostaje kako je bilo do sada, istaknuo je Vrančić dodajući da se s rebalansom kreće ranije, u rujnu, zato što su se dogodile neke promjene u proračunu, kao uvođenje prireza, tako da sve treba što prije urediti.
– Svake godine, pa tako i ove prihodi lokalne samouprave općenito u Hrvatskoj, pa tako i Grada Zadra padaju. No, mislim da je proračun Grada Zadra od 350 milijuna kuna realan, a s obzirom na uvjete u kojima živimo i radimo, možemo biti zadovoljni. Naime, sve djelatnosti koje ovise o proračunu Grada Zadra financiraju se redovito. Zadržao se relativno visok standard naših pomoći određenim djelatnostima, odnosno zadržao se jedan, doduše, smanjeni, ali kontinuirani investicijski ciklus, naglasio je Vrančić.
Grad Zadar je uvođenjem prireza od travnja ove godine prihodovao oko 1,8 milijuna kuna mjesečno, što je vjerojatno utjecalo na manje rezanje proračuna nego dosadašnjih godina.