Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani, vi ste na redu

Autor: Roman Morović

02.09.2012. 22:00
Zadrani, vi ste na redu

Foto: Zvonko KUCELIN



Za očekivati je da će biti i onih, platežno moćnijih osoba ili tvrtki, koje će uzeti veći broj dionica, no sasvim sigurno će biti mnogo više onih, koji će se odlučiti na kupnju jedne dionice simboličnog značaja
Došao je, napokon, i taj dan. Od danas u 8 sati sve pravne i fizičke osobe mogu postati dioničari Košarkaškog kluba Zadar, te tako sudjelovati u procesu preoblikovanja kluba iz Udruge građana u Športsko dioničko društvo. Toliko se već dugo priča i piše o tome da se čini gotovo nestvarno da je doista došao taj trenutak. Trenutak, kada će svi ljubitelji KK Zadar u Zadru, ali i izvan grada, moći postati suvlasnici voljenog kluba. Ima i onih, koji na taj proces gledaju sa skepsom i ne treba im zamjeriti, jer se mnogo toga lošega događalo u i oko kluba posljednjih godina. No, došlo je vrijeme da se okrene nova stranica. Došlo je vrijeme da Zadar iziđe iz “dužničkog ropstva” i nakon dugo vremena počne normalno funkcionirati. Činjenica je da će i neposredno nakon završetka preoblikovanja većinski vlasnik kluba biti Grad Zadar, jer će se porezni, najveći dio duga, pretvoriti u dionice Grada. No, sada bi se napokon trebalo znati tko pije, a tko plaća, odnosno tko je za što odgovoran. A upravo je to jedno od najvećih pitanja koje muči zadarske navijače. Tko je doveo klub na rub propasti i zašto za to nitko nije odgovarao? U budućnosti toga ne bi trebalo biti. Dakako, svi priželjkuju i da se uskoro nađe jedan financijski stabilan investitor, koji bi preuzeo vlasništvo nad većim dijelom kluba, koji tako više ne bi bio u tolikoj mjeri na teret gradskog proračuna. A u takvim okolnostima je mnogo lakše krojiti financijsku i sportsku politiku, nego u ozračju koje je vladalo do  sada. Danas, dakle, počinje iznimno važan dio uzdizanja KK Zadar na jednu višu razinu, a što je posebno značajno, u tome mogu sudjelovati svi oni kojima je klub u srcu. U prvom krugu preoblikovanja Grad Zadar je, uplatom od milijun kuna, postao vlasnik 4000 dionica kluba. U drugom krugu se upisalo 69 članova kluba, koji su kupili ukupno 255 dionica, dok u trećem krugu, nije bilo upisanih dionica. Tako je do sada uplaćeno 1.063.750 kuna, odnosno upisano 4255 dionica, što predstavlja 17,73 posto ukupnog broja dionica. Za četvrti krug ostalo je upisati i uplatiti 19.745 dionica.
Sve domaće i strane pravne i fizičke osobe moći će to učiniti od danas do 27. rujna u 16 sati u svim poslovnicama Hypo banke. Cijena jedne dionice je 250 kuna, a očekivanja su da se upiše početni temeljni kapital od šest milijuna kuna. To je ono najbitnije što se tiče tehničkog dijela, a sve ostalo je na dobroj volji i mogućnostima zadarskih navijača. Za očekivati je da će biti i onih, platežno moćnijih osoba ili tvrtki, koje će uzeti veći broj dionica, no sasvim sigurno će biti mnogo više onih, koji će se odlučiti na kupnju jedne dionice simboličnog značaja. Tako će, između ostaloga, moći prisustvovati osnivačkoj skupštini budućeg Š.d.d.-a KK Zadar, te će u sedmeročlanom nadzornom odboru imati svog predstavnika. U svakom slučaju, svi sada imaju priliku napraviti nešto dobro za svoj klub.