Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Matematika je znanje plus kreativnost

Autor: Irena Jurjević

02.09.2013. 22:00
Matematika je znanje plus kreativnost


Još jedan učenik Gimnazije Franje Petrića vratio se s jednom međunarodnom medaljom. Zadranin Daniel Paleka osvojio je brončanu medalju na nedavno završenoj Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi u Veszprému, u Mađarskoj, čime se svrstao među posebno uspješne sudionike tog natjecanja.
Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno, a natjecanje se sastojalo od rješavanja teških problemskih zadataka iz matematike. Na pojedinačnom natjecanju medalje je osvojilo najboljih 35 učenika, među kojima su Kristian Vedran Budrovčan, koji je osvojio srebrnu i Daniel Paleka, koji je osvojio brončanu medalju. Ivan Lazarić i Mato Manović su osvojili pohvalu za potpuno točno riješen zadatak. Ne ekipnom natjecanju, hrvatski je tim osvojio 8. mjesto, a ukupni pobjednik je ekipa Poljske.
– Nije mala stvar postići ovakve rezultate, tim više jer je Daniel Paleka učenik prvog razreda, a ovo je bilo natjecanje namijenjeno učenicima do trećih razreda i on je bio među mlađima. Tu je i činjenica da Hrvatska nema velik broj stanovnika i plasirati se među bolje koji imaju puno veći kapacitet za talente je uspjeh, poručio je Ilko Brnetić iz Hrvatskog matematičkog društva.
– Bilo je i vježbanja doma, no ipak nešto manje zbog ljeta, prepričava Daniel koji je ovogodišnje natjecanje ocijenio nešto lakšim od prošlogodišnjeg, no težim od prijašnjih godina. Broncu je osvojio zahvaljujući potpunom rješavanju jednog zadatka te priskrbljivanjem parcijalnih bodova na ostala tri zadatka.
– Radi se o vrlo teškim zadacima koji zahtijevaju znanje, ali i izuzetnu kreativnost. Sudionici ovakvih natjecanja svakako iskazuju sposobnost za buduće bavljenje znanstvenim radom, jer u stanju su otkriti nešto novo, pojasnio je Brnetić.