Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prosvjednici razbili ploče i policajce u Vukovaru

Autor: Novi list

02.09.2013. 22:00
Prosvjednici  razbili  ploče i  policajce u  Vukovaru


Ozlijeđeno je četvero policajaca – dvije policajke, jedan policajac i jedan interventni policajac, potvrđeno je u PU Vukovarsko- srijemskoj. Više odoba je privedeno, a prosvjednici najavljuju da će skinuti i svaku iduću ploču s ćiriličnim natpisom


Stožer za obranu hrvatskog Vukovara učinio je ono što je najavio prije pola godine – da će poskidati sve dvojezične ploče koje budu postavljene u Vukovaru, a temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina koji jamči dvojezičnost u službenoj uporabi ukoliko je pripadnika nacionalne manjine 33,3 posto. Jučer prijepodne poskidane su i razbijene ploče postavljene oko 5,30 sati na zgradama Porezne uprave, Policijske postaje Vukovar i Ureda državne uprave unatoč kordonima policije koji su zgrade čuvali. Ćirilične su ploče u Vukovaru osvanule jučer ujutro gotovo u tajnosti, unatoč tome što je ministar uprave Arsen Bauk svojedobno najavljivao kako će ih postaviti svečano i javno. Rezultiralo je to jučer “događanjem naroda”, ili kako je predsjednik Stožera Tomislav Josić poručio: “Ako ne žele pričati s narodom, narod će pričati s njima” – dvojezične ploče skinute su i razbijene u rekordnom roku.
Marijan Živković, otac dva poginula vukovarska branitelja, dočekao nas je pred Policijskom postajom gdje je dvojezična ploča postavljena jučer u ranim jutarnjim satima. “Straže držimo od danas pa do daljlnjega. Sramota je da su ploče osvanule u rano jutro i sramota je da je to tako napravljeno. Vukovar je krvlju natopljen, dva su mi sina poginula, jednog još nisam našao, a radio je u policiji. Zamislite kako mi je kad sam došao kod ove ploče jutros u pola šest. Donio sam zastavu, srcu je teško”, rekao nam je Marijan. Stožer je još u veljači ove godine odlučio da će prvu ispisanu ploču s ćiriličnim pismom skinuti upravo on.
Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, pred Uredom državne uprave u Vukovaru do našeg su dolaska sprječavali postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima i latinično-ćiriličnim pismom, a s konferencije za novinare održane ispred te javne ustanove poručili su da će “do petka Vukovar provriti”. Predsjednik Stožera Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauk najavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljale dvojezične ploče, a one su, rekao je Josić, postavljane tijekom noći. Premijeru Zoranu Milanoviću je poručio da on ne može znati kako se stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilićni natpisi jer se “on ni za što nije borio”.
“Ćirilica je došla u Vukovar na tenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama”. Postavljanje ploča je loš potez Vlade kojim se krši zakon, naglasio je Josić te članovima Vlade poručio da nisu dobrodošli na Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. “Ako vam je smetalo ono zviždanje u Kninu, u Vukovaru vas čeka puno gore”, zaključio je Josić.
Okupljene prosvjednike ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanje ploča pozvao je Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednik Udruge specijalne policije grada Vinkovaca. “Što čekate, idemo to riješiti, rekao je Culej. Srbima nitko u Vukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše”, rekao je Culej.
Dvojezične ploče postavljene na Poreznoj upravi u Vukovaru postavljene ujutro oko 6, a razbijene već u 11 sati.
Tijekom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.
– Troje policajaca, dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave, rekla je Barbarić.
Predsjednik stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić okupio je prosvjednike u 12,20 i raspustio ih , čime je prosvjed prekinut, no najavio je kako će se danas ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče.