Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Više od 100 švedskih poslovnih žena u Biogradu

Autor: Damir Maričić

02.09.2013. 22:00
Više od 100 švedskih poslovnih žena u Biogradu

Foto: Damir MARIČIĆ



Više od stotinu švedskih poslovnih žena iz raznih krajeva Švedske, raznih dobi i raznih profesija, od nedjelje u Biogradu kroz tri radna dana provodi konferenciju u edukaciji i druženju, a sve zahvaljujući ideji Udruge poslovnih žena Švedske (Qoola Qvinnor – “cool women”), Scandjeta i Ilirije. Više od 100 poslovnih žena iz Švedske unaprjeđuje istovremeno svoja znanja i svoje zdravlje kroz gotovo 30 programa i sadržaja, od čisto poslovnih do onih koji brinu o njihovu zdravlju i formi.
Osnova je, naravno, poboljšanje položaja žena u poduzetništvu, njihovo međusobno umrežavanje, predstavljanje vlastitih tvrtki itd.
– Ovo je jedinstvena konferencija i prva ovako organizirana s kojom smo izišli iz Švedske i došli ovdje u Biograd. Oduševili smo se, kazala nam je osnivačica ženske mreže Qoola Qvinnor Siv Thuresdotter, a o sadržajima i o organizaciji govorile su nam i Gunnel Thunstrom, jedna od ambasadorica organizacije, te jedna od predavačica Malin Hammar.
Riječ je o mreži švedskih poslovnih žena nastaloj prije četiri godine. Koristeći Facebook i druge suvremene komunikacijske kanale, početna je inicijativa povezivanja, razmjene iskustava, pomoći, napretka i afirmacije žena poduzetnica do danas porasla na 16.000 članica iz svih segmenata ženskog poduzetništva, od klasičnog biznisa, vlastitih inicijativa, do kulturnog poduzetništva, organizacije događanja i priredbi, književnosti. Imaju i 15 zatvorenih grupa sortiranih po specifičnim interesima i profesijama. Raširili su se diljem Švedske, “pustili pipke” prema Rigi i SAD-u, a vjeruju da dolazak u Biogradu može postati tradicionalan, otvorene su za kontakte s hrvatskim ženama poduzetnicama.
Boravak je organiziran u 30 raznih programa, a nije riječ tek o klasičnim predavanjima ili izlaganjima, već i vježbanju – od joge do plivanja. Jedna od vježbi kojoj smo nazočili bila je 30-minutna šetnja biogradskom šetnicom kroz šumu i natrag, kroz koju jedna drugoj trebaju predstaviti sebe, svoj posao, projekte i planove. Ugodno su iznenađene Biogradom i organizacijom ovog programa.
– Nevjerojatno je da sam samo s napisom na Facebooku o odlasku u Biograd na ovakav program dobila odmah 30-40 odgovora. Na kraju smo premašili brojku od 100, a uzeli smo i nekoliko mlađih članica koje su došle, zasad s idejom. Kasnije su došli naši kontakti sa Scandjetom i Ilirijom i u konačnici mnogo smo žena morali odbiti, jer više nije bilo mjesta. Vjerujem da će nakon našeg povratka i prenošenja doživljenog biti i veća navala na nove događaje, kazuje nam Siv Thuresdotter.