Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Opet zajedno bibinjski folkoloraši i koljnofski tamburaši

02.09.2016. 22:00
Opet zajedno bibinjski folkoloraši i koljnofski tamburaši


Prijateljstvo Bibinja i gradišćanskih Hrvata iz Koljnofa u Mađarskoj, nedaleko od Šopronja, traje već 32 godine. Bibinjci u Konjof idu uglavnom u svibnju, a gradišćanski Hrvati iz životopisnog Konjofa posjet uzvraćaju tijekom ljeta, i tako neprekidno pune 32 godine.
– Prijateljstvo je započelo s folklorašima Hrvatskog koljnofskog društva i s njihovim predsjednikom dr. Franjom Pajrićem, strastvenim istraživačem povijesti hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, rekao je Šime Šimunić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić.
Pritom dodaje kako je tijekom boravka gradišćanskih Hrvata u gostima kod Bibinjaca obvezno rezerviran za posjet jednom od otoka zadarskog arhipelaga gdje se uz zajedničko druženje sprema riba na gradele.
– Osim trajnog prijateljstva raduje činjenica da su mnogi gradišćanski Hrvati iz Konjofa tijekom godina usavršili hrvatski jezik, ističe Šimunić.
– Koljnof je veliko hrvatsko selo nedaleko grada Šoprona, u njemu žive gradišćanski Hrvati, do 1921. zapadnougarski Hrvati. Do pada željezne zavjese i ulaska Mađarske u EU bili su većinsko pučanstvo u mjestu, rekao je Franjo Grubić, načelnik općine Koljnof.
A kako već nalaže tradicija, na trgu ispred crkve sv. Roka u Staron selu održan je kulturni program na kojem sudjeluju Bibinjci i KUD Koljnof, koljnofski tamburaši i mješoviti zbor.
Prijatelji gradišćanskih Hrvata, bibinjski i ljubitelji etnobaštine, gosti, uzvanici i turisti raširenih su ruku dočekali sve one koji tradiciju svojih starih žele sačuvati od propasti.
Folklorna sekcija Veseli Bibinjci, koja djeluje preko 25 godina, predstavila se pjevanjem izvornih bibinjskih narodnih napjeva: “Veseli se divojačka majko”, svatovska pjesma pjevana pred kućom mlade i “Viče vila”, pjesma koja se u Bibinjama pjeva od 1906. godine. Odigrali su i dva izvorna bibinjska kola: “Kolo igra na dvadesetidva” i “Naše-svatovsko kolo”.
Klapsku pjesmu su predvodili klapa Bibinje i ženska klapa Garofuli koja djeluje već 26 godina. Klapa Bibinje i ženska klapa Garoful su ponos Bibinja.
– Vidjelo se da je publika uživala, atmosfera je zaista bila ugodna, govori Šimumić koji je prigodne darove razmijenio s načelnikom Franjom Grubićem.
Kolanje i pjesma nastavljeni su i nakon službenog dijela programa.