Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarska ekonomistica kreira sasvim posebne pisanke za osnovce

03.09.2017. 16:11
Zadarska ekonomistica kreira sasvim posebne pisanke za osnovce


Kad imaš znanja, volje, kreativnosti, ali najviše od svega – hrabrosti, doista možeš početi živjeti svoj san i biti sretan. A, ovih je dana baš onako, sretna i zadovoljna Lea Grdović jer učinila je upravo to – imala je "petlje" ostaviti siguran posao u struci i slijediti svoj san koji se upravo ovih dana počeo i ostvarivati. Riječ je o prekrasnim, jedinstvenim – autorskim bilježnicama za osnovnu školu koje su upravo prije dva dana izašle iz tiska.
Naime, Lea Grdović radila je kao diplomirana ekonomistica u jednoj zadarskoj instituciji, a onda je ono što je godinama željela jednog dana i ostvarila. Dala je otkaz i krenula u privatne vode. Odluka nije bila laka jer je posao bio siguran, a u pitanju su i djeca – Roza koja će sada u drugi razred osnovne škole i Oliver ove godine trećaš, ali imala je bezrezervnu podršku supruga Jurice i to je nedvojbeno – presudilo.


Djeca su mi najveća inspiracija
– Odluka doista nije bila laka, pogotovo u vremenima u kojima živimo. Srećom, suprug mi ima dobar i siguran posao i njegova mi je podrška bila najvažnija. Dala sam otkaz prije tri godine i odmah registrirala firmu koju sam sada i aktivirala, a firma je registrirana za stolno izdavaštvo. U međuvremenu, završila sam i tečaj za grafičkog dizajnera što mi je također puno pomoglo. U početku mi je bio san izrađivati slikovnice za djecu, a onda su bilježnice došle nekako spontano. Najveća su mi inspiracija bila moja djeca, ali i priroda, okolina – priča Lea Grdović.
Otkriva kako je oduvijek znala i osjećala da u sebi ima dara za crtanje i pisanje, a na ideju s bilježnicama je došla kad je svojoj djeci kupovala bilježnice za školu i kad je vidjela kako su sve nekako – iste.
– Ima kreativnih i lijepih bilježnica, ali kao da su nekako "uniformirane". Za dečke su uvijek lopte "u điru", a za djevojčice sve nekako "sa šljokicama". Željela sam napraviti nešto drugačije. Htjela sam postići da korice bilježnice imaju dušu, neku priču, poruku, a opet s druge strane da djeci ne odvlače previše – pažnju. Moja djeca su mi puno pomogla, pa su i oni svoje ideje nacrtali – dodaje Lea Grdović.


Prva naruždba ide u Istru i Mali Lošinj
Od ideje do realizacije i gotovih korica za bilježnicu treba joj svega nekoliko sati. Njezine su bilježnice deblje i šireg formata i što je najvažnije – konkurentne jer će koštati sedam kuna. A, prva je narudžba već "pala".
– Imam ih 20 vrsta, 20 različitih korica. Prvi primjerci su sada tiskani u 5100 komada, od kojih je 900 velikih, a ostatak su pisanke. Za početak, prva narudžba ide u Istru i Mali Lošinj – otkriva Grdović dodajući kako će prodaja njezinih bilježnica biti on line – preko FB i interneta s mogućnošću dostave na kućnu adresu.
I na kraju, Lea Grdović se uz smijeh prisjetila anegdote s početka svoje priče – reakcije jednog njezinog prijatelja kada je prije tri godine ostavila siguran posao i krenula svojim putem.
– Pitao me: Što ćeš ako ne uspiješ?! A, ja sam mu odgovorila: Kako ću znati, ako ne probam?! Bolje je i ne uspjeti, nego uopće ne probati – mišljenja je Lea Grdović koja već sada priprema i novi projekt – izradu sasvim posebnih kalendara koji će moći biti lijep božićni i novogodišnji poklon dragim ljudima.