CGO BILJANE DONJE Financijska konstrukcija nije zatvorena, a rokovi za sufinanciranje iz EU fondova cure

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DODATNA SREDSTVA
Ukupno potrebna dodatna sredstva iznose 144.732.000,00 kn bez PDV-a, što je razlika između više zaprimljene ponude i procijenjene vrijednosti nabave. Do studenoga ove godine Eko d.o.o. mora izabrati ponuđača radova, s tim da odluku ne smiju donijeti prije nego što su sva sredstva osigurana
Postrojenje CGO-a trebalo bi biti izgrađeno na području Biljana Donjih

Početkom prošlog tjedna održan je sastanak suvlasnika tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije - Grada Zadra, Grada Benkovca, Zadarske županije i predstavnika te tvrtke, a glavna tema bilo je zatvaranje financijske konstrukcije, odnosno sufinanciranje lokalnog udjela za uspostavu i izgradnju CGO-a Biljane Donje. Ukoliko ne dođe do dogovora mogla bi propasti čitava javna nabava za izgradnju postrojenja koje je prema nekim davnim najavama krajem ove godine trebalo početi s radom.

Prvi natječaj za projektiranje i izgradnju CGO-a objavljen je još u veljači 2017. godine, a nakon što se na njega javilo 13 ponuđača poništio ga je direktor Eka d.o.o. Dino Perović zbog najava da bi moglo doći do financijskih korekcija teških 15 milijuna kuna koje bi morala nadoknaditi lokalna samouprava. Sljedeći natječaj objavljen je u listopadu iste godine, ali u veljači 2018., dan prije otvaranja ponuda, stigla je žalba poljske tvrtke koja je cijeli postupak dodatno prolongirala za nekoliko mjeseci. Početkom lipnja ove godine konačno su otvorene dvije pristigle ponude. No, uslijedio je novi šok. Obje ponude bile su značajno više od procijenjene vrijednosti javne nabave, 295,0 milijuna kuna bez PDV-a. Tvrtka Riko d.o.o. iz Ljubljane poslala je ponudu na iznos od 368.492.963,75 kn bez PDV-a, dok je Zajednica gospodarskih subjekata Control Proces S.A. iz Krakowa poslala ponudu na iznos od 439.732.000,00 bez PDV-a. Ukoliko se ne osiguraju dodatna novčana sredstva tvrtka Eko d.o.o. bit će prisiljena obje ponude ocijeniti neprihvatljivima i odbiti ih te nakon toga poništiti postupak i donijeti odluku o poništenju. Cilj da radovi na izgradnji CGO-a konačno krenu do kraja ove godine time bi postao nedostižan.

Odluka se može donijeti, ali...

CGO Biljane Donje sa 70 posto iznosa sufinancira Europska unija, s oko 20 posto Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te s 10 posto lokalna samouprava, gradovi i općine s područja Zadarske županije i južnog dijela Ličko-senjske županije. Ukupno potrebna dodatna sredstva iznose 144.732.000,00 kn bez PDV-a, što je razlika između više zaprimljene ponude i procijenjene vrijednosti nabave. Do studenoga ove godine Eko d.o.o. mora izabrati ponuđača radova, s tim da odluku ne smiju donijeti prije nego što su sva sredstva osigurana. Kako tvrtka Eko d.o.o. ne može osigurati toliki iznos od svojih suvlasnika tražili su potvrdu o osiguranju lokalnog dijela sredstava kako bi nakon toga mogli pripremiti Rebalans financijskog plana poslovanja za 2018. godinu i donijeti odluku o odabiru ekonomski najpovoljnije ponude.

- Projekt Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje trenutno je u postupku evaluacije pristiglih ponuda na natječaj za projektiranje i izgradnju Centra. Ponude su otvorene 4. lipnja ove godine i postupak ocjenjivanja ponuda je pri kraju. Odluka se već sad može donijeti, međutim zbog nezatvorene financijske konstrukcije za projekt CGO-a, odluka se po zakonu o javnoj nabavi ne smije donijeti. To je ujedno i posljednji natječaj prije početka radova, odgovorili su na pitanje u kojoj je fazi postupak javne nabave za CGO iz Odnosa s javnošću tvrtke Eko d.o.o. Istaknuli su i kako će Ministarstvo osigurati svoj dio dodatnih sredstava, o čemu ih je obavijestio ministar osobno.

- Ostaje nezatvoren onaj dio od 10 posto na kojeg su se obvezale jedinice lokalne i regionalne samouprave, odnosno naši vlasnici. Grad Zadar i Grad Benkovac osigurat će sredstva, a sad još samo čekamo Zadarsku županiju da se izjasni o načinu financiranja, budući da njihovu odluku još uvijek nemamo, i zbog toga smo se našli u ovoj nezavidnoj situaciji, budući da nam rokovi za sufinanciranje iz EU fondova cure, kažu iz Eka.

Benkovac će osigurati sredstva

Iz Zadarske županije obećavaju kako će osigurati dodatna sredstva te neće biti ti zbog kojih će pasti projekt, ali:

- Županiji je izrazito stalo da se projekt Centra za gospodarenje otpadom dovrši, jer smo svjesni važnosti odgovornog upravljanja otpadom. Do sada je Županija u taj projekt uložila više od 10,5 milijuna kuna i sasvim sigurno ćemo dati svoj maksimalan doprinos da se on realizira do kraja. Nakon donošenja odluke o prihvaćanju ponude za izgradnju CGO-a mi ćemo, sukladno našim obvezama, osigurati dodatna sredstva za financiranje projekta i taj prijedlog uputiti Županijskoj skupštini na usvajanje. Što se tiče našeg udjela, mi pokušavamo već duže vrijeme pronaći model kojim bi u vlasništvo uključili i ostale naše gradove i općine. Jedinice lokalne samouprave bi, ulaskom u vlasničku strukturu, trebale sudjelovati u sufinanciranju projekta i načelno su svi dali pozitivan odgovor, rekao je župan Božidar Longin.

Inače Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija dijele vlasništvo nad tvrtkom Eko d.o.o. u omjeru 51 %, 26 % i 23 %. Neslužbeno doznajemo kako u Županiji već neko vrijeme vlada nezadovoljstvo ovim omjerom jer su do sada financirali oko 40 posto lokalnog udjela, odnosno "pokrivali" Benkovac koji iz svog proračuna nije mogao osigurati sredstva, ali se ne želi odreći visine svog udjela.

U Gradu Benkovcu izrazili su spremnost osiguranja dodatnih sredstava za sufinanciranje CGO-a u visini od 26 posto u okviru sufinanciranja lokalnog udjela, međutim na naš upit jesu li i odakle osigurana sredstva nismo dobili precizan odgovor.

- Grad Benkovac će osigurati sredstva za financiranje svog udjela, a isto će biti na sjednici Gradskog vijeća sljedeći mjesec, bio je kratak gradonačelnik Tomislav Bulić.

Zadar zadovoljan

Ovaj četvrtak i na sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra naći će se prijedlog Odluke o ovlašćivanju Gradonačelnika za davanje izjave o osiguranju dodatnih sredstava za sufinanciranje lokalnog udjela pri uspostavi i izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

- Grad Zadar je zadovoljan dosadašnjim udjelom u tvrtki Eko d.o.o. i ne želimo ga mijenjati. Projekt CGO-a ide dalje, budući da je to projekt od strateškog interesa za grad Zadar i Zadarsku županiju i njegova realizacija od velike je važnosti za sve stanovnike, zbog čega ga podržava i država, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom trajno će riješiti odlagalište u Diklu i omogućiti njegovu sanaciju i zatvaranje te će doprinijeti kvalitetnijem, odgovornijem i cjelovitijem sustavu zbrinjavanja otpada na našem području. Iz svih tih razloga podržavamo projekt CGO-a Biljane Donje i čvrsto stojimo iza njega, a vjerujemo da će nas i građani i Gradsko vijeće u tome podržati, kaže gradonačelnik Zadra Branko Dukić.

Unatoč zadovoljstvu Zadra i Benkovca sa sadašnjim udjelima, ako Zadarska županija smanji svoj udio na minimum te ostatak razdijeli jedinicama lokalne samouprave, svakom pomalo, u tom slučaju morat će pronaći zajednički jezik kako bi se dogovorili tko će dati dio Ličko-senjskoj županiji s obzirom da i oni sudjeluju u sufinanciranju lokalnog udjela projekta, a koji, kako neslužbeno doznajemo iznosi oko 12 posto.

Tražit će dodatna bespovratna sredstva od Europe

Odmah nakon otvaranja ponuda direktor tvrtke Eko d.o.o. Dino Perović uputio se u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike kako bi osigurao dodatna sredstva za nastavak postupka javne nabave. Predstavnici Minitarstva dali su podršku za nastavak projekta te je donesena odluka da će privremeno osigurati dodatna nacionalna sredstva. Dodatna EU sredstva pokušat će se osigurati kroz novi postupak dodjele bespovratnih sredstava, što je podržalo i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

- Ministarstvo zaštite okoliša i energetike donijelo je odluku da će se zbog važnosti ovog strateškog projekta privremeno osigurati dodatna nacionalna sredstva do potpisivanja novog Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, nakon provedenog postupka odabira. Na taj način izbjeći će se rizik poništenja već provedene javne nabave, stoji u dopisu ministra Tomislava Ćoriću poslanom u tvrtku Eko d.o.o.

Zadarske JLS spremne sufinancirati CGO

Već nakon što je potpisan ugovor za CGO Biljane Donje neke jedinice lokalne samouprave nisu bile tako sretne idejom o sufinanciranju njegove izgradnje, pa čak ni njegovom lokacijom. Najglasnije su se pobunile općine Škabrnja i Zemunik Donji, kojima je smetalo što će kamioni sa smećem prolaziti kroz njihova naselja, no nisu bili jedini koji su odbili sufinancirati ovaj projekt. Kako neslužbeno doznajemo, situacija je sada ipak nešto drugačija. Ako Zadarska županija razdijeli svoj udio među općinama i gradovima neće imati takvih problema. Čak i ukoliko Škabrnja i Zemunik ne pristanu dati sredstva, ona će se nadoknaditi, projekt će nesmetano ići dalje, a te općine neće imati udio u vlasništvu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno