Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FOTOGALERIJA: Ženska klapa Karmel proslavila deseti rođendan

03.09.2018. 16:57
FOTOGALERIJA: Ženska klapa Karmel proslavila deseti rođendan


U sklopu klapske večeri "Turnju na dar" koja se već osam godina uzastopno održava na oproštaju od glavne turističke sezone, domaća ženska klapa Karmel održala je slavljenički, spektakularni koncert u povodu desete godišnjice postojanja. Uz devet sadašnjih pjevale su i četiri bivše članice klape.
– Mi ćemo poput svih klapa večeras dati sve od sebe da ovo bude večer lijepog druženja, dobre pisme i glazbe, odnosno večer za pamćenje, poručila je Ljiljana Kadija-Pulić, slavljenica iz klape Karmel, uoči početka dojmljive manifestacije, nostalgične rođendanske fešte.
I održali su obećanje, upravo je takva jedna večer za pamćenje bila na pozornici kod turanjske crkve Gospe od Karmela. Veliki pljesak i nekoliko izlazaka na bis, Turanjci, mještani okolnih mjesta, gosti, ljubitelji klapske pisme i turisti uživali u prelijepoj domaćoj pjesmi.
Vokalisti Salone iz Solina i klapa Munita iz Zadra i Tedi Spalato, splitski kantautor dalmatinske zabavne glazbe te Karmelice zaista su dali sve i više od sebe, a publika ih je nagrađivala dugotrajnim pljeskom. Spontan i harmoničan pjev spremno je prihvatila publika dajući oduška svom raspoloženju. Među publikom nikad brojniji članovi klapa s područja Zadarske županije i šire.
Osim već na daleko poznate crkveno-pučke fešte Gospe od Karmela i glazbene manifestacije "Kamena Dalmacija" u čast prerano preminulog kantautora Romea Sanitinija, klapska večer "Turnju na dar" je zasigurno jedan od najboljih, ako ne i najbolji kulturno-zabavni događaj ljeti u Turnju i šire.
Na amfiteatralnom prostoru u Turnju vrhunsku zabavu za domaće ljude i ljubitelje klapskog pjevanja omogućili su pokrovitelji Općina Sv. Filip i Jakov i Turistička zajednica. Voditeljica je bila Branka Pelicarić, biogradska radijska novinarka.
Klapa Karmel osnovana je 2008. godine, a ime je dobila po zaštitnici mjesta Gospi od Karmela. Djelovanje klape usmjereno je ka očuvanju izvornih, tradicionalnih dalmatinskih pjesama.
Klapa je nastupila na brojnim klapskim i kulturnim manifestacijama na području Hrvatske. Kvalitetu rada klapa je potvrdila na Festivalu klapa „Školjka“ i Festivalu klapa u Omišu gdje se ove godine plasirala na finalnu večer ženskih klapa. Članice klape organizatorice su Klapske večeri "Turnju na dar" i Večeri klapske pisme “Kamena Dalmacija“. Umjetnička voditeljica klape Karmel je prof. Magdalena Miočić. Prethodno su to bili Ivana Šoša i Ante Rados.
Članovi klape su: Anđela Santini-Šimunić, I. sopran; Katarina Mandić, II. sopran; Aleksandra Santini-Šarić, II. sopran; Slavica Santini, II. sopran; Sanja Santini-Šuperba, I. alt; Andrea Bezinović, I. alt; Ljiljana Kadija-Pulić, II. alt; Nevija Kožul Peričić, II. alt; Antonija Baus, II. alt.
Osim sadašnjih članica dio klape Karmel bile su: Marina Fain, Vanja Pedisić – Švraka i Ana Lukačić te Kristina Budanović, Irena Bausović, Iva Barbaroša Baričić i Maša Džaja Kasap.