Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Izložbom slika i skulptura Izvora Oreba pomoć oboljelim od raka

03.09.2018. 12:46
Izložbom slika i skulptura Izvora Oreba pomoć oboljelim od raka


Liga protiv raka Zadar pripremila je još jednu u nizu brojnih humanitarnih kulturnih akcija kojima se prikuplja novac za kupovinu linearnog akceleratora kako bi se u Općoj bolnici Zadar objedinilo onkološko liječenje i poboljšali uvjeta liječenja pacijenata oboljelih od zloćudnih bolesti. Nakon uspješne organizacije već nekoliko humanitarnih izložbi na kojima su gostovali eminentni hrvatski slikari poput Dimitrija Popovića, Zvonimira Mihanovića i Petra Parca Dalmate, Liga će u suradnji s Narodnim muzejem Zadar ugostiti poznatog slikara i kipara Izvora Oreba, čija će izložba slika i skulptura biti svečano otvorena sutra u Gradskoj loži s početkom u 20 sati.
Izložba, kojom će biti omogućeno ljubiteljima likovne umjetnosti da po povoljnim cijenama kupe vrijedna slikarska djela i tako pridonesu humanom cilju prikupljanja novca za kupovinu uređaja za zračenje, detaljnije je najavljena na konferenciji za novinare.
Kako je najprije istaknula ravnateljica Narodnog muzeja Zadar mr. sc. Renata Peroš izložbom slika i skulptura Izvora Oreba nastavlja se uspješna suradnja ove muzejske ustanove sa zadarskom Ligom protiv raka na dobrobit onkoloških bolesnika, kao i svih zaljubljenika u slikarstvo.
U ime zadarske Lige i njenog predsjednika Branka Dukića, koji zbog gradonačelničkih obveza na prvi dan škole nije mogao nazočiti presici, autora izložbe Izvora Oreba pozdravila je organizatorica izložbe i članica predsjedništva Lige protiv raka Zadar Mirka Batur. Osim vodstvu Narodnog muzeja Zadar na suorganizaciji izložbe, Mirka Batur ovim putem je zahvalila i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na još jednom pokroviteljstvu izložbe na čijem se otvorenju kao njen izaslanik očekuje Andrija Hebrang.
Zadarska izložba, naglasila je Mirka Batur, prva je izložba ovog autora na kojoj zajedno izlaže svoje slike i skulpture od kojih je neke izradio zajedno sa svojom suprugom Emilijom, također umjetnicom. Na izložbi će Zadrani imati prilike kupiti neke od 20 izloženih grafika koje je Oreb darovao Ligi protiv raka Zadar, dok ostala izložena ulja na platnu i skulpture nisu za prodaju. Na konferenciji za novinare bio je prisutan i sam autor Izvor Oreb koji je izrazio zadovoljstvo što svoja djela može izložiti u ovom, kako je kazao, predivnom prostoru Gradske lože.