Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Noel Lakić zlatni na srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi, test riješio 100 posto

03.09.2018. 20:12
Noel Lakić zlatni na srednjeeuropskoj matematičkoj olimpijadi, test riješio 100 posto


Na upravo završenoj 12. srednjoeuropskoj matematičkoj  olimpijadi u poljskoj Bielsko-Białi, Noel Lakić iz zadarske Gimnazije Franje Petrića osvojio je zlatnu medalju u pojedinačnom natjecanju uz stopostotnu riješenost ispita, a ekipno Hrvatska je bila druga, izvijestili su u  subotu voditelji ekipe.
Učenici su se natjecali pojedinačno i ekipno rješavajući zadatke olimpijskog tipa iz algebre, kombinatorike, geometrije i teorije brojeva, a ovo  je peta godina za redom da jedan od hrvatskih natjecatelja osvaja zlatnu  medalju na pojedinačnom natjecanju.
Olimpijada se održavala 27. kolovoza od sudjelovalo je 66 učenika iz  11 srednjoeuropskih država, uz Hrvatsku, iz Austrije, Češke, Litve,  Mađarske, Njemačke, Poljske, Slovačke, Slovenije, Švicarske te Ukrajine.
Uz "zlatnog" Lakića, i ostali članovi ekipe u pojedinačnim natjecanjima ostvarili su odličan rezultat i osvojili medalje – srebrnu je osvojio  Krunoslav Ivanović iz zagrebačke XV. gimnazije, a brončane medalje osvojili su Luka Bulić Bračulj iz splitske III. gimnazije te Krešimir Nežmah,  Andrija Tomorad i Ivan Vojvodić iz zagrebačke XV. Gimnazije. Voditelji  ekipe bili su Ivan Krijan i Ivan Kokan.
Na ekipnom natjecanju pobijedila je Ukrajina, koja je sudjelovala kao  gost na poziv poljskih domaćina, a iza Hrvatske bila je Mađarska.
Put na olimpijadu i pripreme natjecatelja organiziralo je i provelo Hrvatsko matematičko društvo (HMD) uz pomoć udruge Mladi nadareni  matematičari "Marin Getaldić" (MNM), a financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZOS).