Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svjetionik Jere Bilana

03.09.2018. 11:33
Svjetionik Jere Bilana


Grad Zadar odnedavno je bogatiji je za još jedan književni uradak, a riječ je o literarnom prvijencu poznatog zadarskog profesora Pomorske škole – Jere Bilana.
Bilan je napisao zbirku od 15 kratkih priča pod nazivom – Svjetionik, a tematika je naravno, "morska". Kako je i ugledni zadarski umirovljeni novinar i publicist Drago Marić napisao u pogovoru ove knjige, to ne čudi jer je Bilan duboki zaljubljenik u sve što je uz more povezano. Rođenjem bodul, a opredjeljenjem učitelj u Pomorskoj školi, Bilan se i nije mogao svojim prvijencem pojaviti s nekom drugom tematikom.
– Njegovo poznavanje mora je fascinantno. On i more se druže, vole, i u potpunosti razumiju, pa je i psihologija likova koji žive na moru, uz more i od mora izvrsno razrađena. Njegovi likovi su fino iznijansirani, gradi ih kroz opise njihovih stanja i susreta, ali i u ovisnosti od sredine u kojoj žive i krajeva koje upoznaju. U svakoj je priči poruka i ona je krešendo priče. Stoga je ova knjiga edukativna i poučna, duboko moralna i humana – napisao je Drago Marić.
Knjiga je trenutačno u fazi promoviranja. No, jedna je, kako kaže Bilan, intimna promocija, održana početkom kolovoza ispred crkvice sv. Nikole na otoku Žirju. A, to nije slučajno, jer je naslovna priča nastala na svjetioniku Blitvenica, u blizini otoka Žirja. Bilanu je naime, bila prvotna namjera održati promociju na samoj Blitvenici, ali je zbog nepristupačnosti prebačena na najbliži naseljeni otok. Na Blitvenici radi jedan svjetioničar, Ante Domazet rodom iz sela Crivac, pa je Bilan, u šali rekao, da bi to bila promocija za njih dvojicu – Antu i njega.
Tijekom rujna promocija Svjetionika održat će se u Zadru, a u listopadu je planirana promocija u knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Tiskanje knjige potpomogli su Pomorska škola Zadar, Grad Zadar i Zadarska županija, a tiskana je u 500 primjeraka.