Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Iz Zadra na prosvjed idu dva autobusa prosvjetara

03.09.2019. 07:44
Iz Zadra na prosvjed idu dva autobusa prosvjetara


Iz Zadra na prosvjed u Zagreb idu dva autobusa profesora i nastavnika iz srednjih i osnovnih škola. Očekujemo najmanje 1.500 prosvjednika i to najmanje oko 500 iz srednjih i zasigurno više od tisuću iz osnovnih škola. Ono što tražimo to je povećanje plaće za 6,11 posto i od toga nećemo odustati. A, nećemo odustati jer uvođenjem cjelovite kurikularne reforme i online edukacijama, nama će se svima znatno povećati opseg posla, objašnjava Jere Bilan profesor u zadarskoj Pomorskoj školi i povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama dodajući, kako je prosječna prosvjetarska plaća između pet i šest tisuća kuna.


Imaju podršku »svoje« ministrice
Naime, članovi sindikata hrvatskih učitelja i nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama najavili su za 5. rujna prosvjed na Trgu svetog Marka. Imaju podršku »svoje« ministrice Blaženke Divjak, ali žele da ih primi premijer Andrej Plenković, a ako se to ne dogodi najavljuju štrajk do ispunjenja zahtjeva.
U povodu toga sindikalni čelnici su, podsjetimo, održali i konferenciju za novinare u Zagrebu na kojoj su rekli kako očekuju da će na prosvjed pred Banske dvore doći 27 punih autobusa iz cijele Hrvatske. Plan im je okupljanje od 10 do 11 sati na Trgu Republike Hrvatske, a potom bi u koloni trebali doći na Trg sv. Marka u podne. U 12.30 sati, nakon sjednice Vlade, očekuju sastanak s premijerom Plenkovićem.


Žele razgovor s premijerom
Ako ih premijer nakon prosvjeda ne primi na razgovor, sindikati će 9. rujna u Banskim dvorima, urudžbirati najavu štrajka do ispunjenja zahtjeva i objaviti datum početka štrajka.
– Nama štrajk nije cilj, nego samo sredstvo pritiska. Naš je cilj postići pravedan koeficijent složenosti poslova i vjerujemo da svaka odgovorna Vlada mora prihvatiti naše argumente. Premijer mora konačno početi govoriti da su obrazovanje i budućnost cijele zemlje važni cijeloj Vladi, a naročito njemu – poručili su sindikalni čelnici sa zagrebačke pressice te dodali kako početak školske godine u ponedjeljak 9. rujna, nije upitan, ali tada bi mogli, ovisno o tome kako će se stvari odvijati – najaviti mogućnost štrajka.
Sindikalisti su još rekli kako o povećanju koeficijenata zbog složenosti i povećanja obima posla – ne misle pregovarati, a ministrica Divjak na njihovoj je strani.
– Ako sada ide, a ide reforma – tu se očekuje veliki angažman učitelja i svih zaposlenih u školama, onda se ja pitam ako sada nije vrijeme za učitelje kad će biti – izjavila je ministrica novinarima.