Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZA OČIJU JAVNOSTI Zašto se posjeti ministara Mocirama zatvaraju za javnost?

03.09.2019. 08:02
IZA OČIJU JAVNOSTI Zašto se posjeti ministara Mocirama zatvaraju za javnost?


Dolazak ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković u Centar Mocire rukovodstvu Grada Zadra bila je prilika da pokaže kako se gradnja Centra za osobe s posebnim potrebama doista primiče kraju te kako će korisnici, koji već 12 godina čekaju na useljenje, dogodine zaista ući u novi prostor. Međutim, toga dana kada je ministrica došla u Zadar dogodilo se nešto čudno – obilazak Mocira zatvorio se za javnost!
Iako je riječ o jednom od najvažnijih projekata u Zadarskoj županiji, skrbi za osobe s mentalnim poteškoćama, gradska vlast ministričin posjet Mocirama izvela je daleko od očiju javnosti. O njemu je na internetskoj stranici Grada tek objavljeno šturo priopćenje sa zaključkom da se »radovi odvijaju prema planu, a predviđen završetak građevinskog dijela je na proljeće 2020., nakon čega sljedi unutarnje opremanje zgrada i useljenje korisnika«.
U kratkom tekstu s doslovno dvije rečenice pak stoji: »Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u pratnji državne tajnice Marije Pletikose obišla je radove na centru Mocire. Domaćin joj je bio gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima. Ministrica se na licu mjesta uvjerila u tijek i napredak radova na dovršenju ovog centra i svih njegovih sastavnica; dječjeg vrtića, škole i prostora za boravak i rehabilitaciju djece i mladih s poteškoćama«.


Zadarski »Skadar na Bojani«
Javnost se stoga s pravom pita, osobito roditelji djece s poteškoćama u razvoju, zašto na ovako važan događaj nisu pozvani novinari te zašto se nije detaljnije izvjestilo o stanju s projektom starim više od desetljeća?
Jesu li gradonačelnik i njegovi suradnici htjeli izbjeći neugodna pitanja vezano za ovaj svojevrsni »Skadar na Bojani«, čija je gradnja počela još 2007. godine, da bi se potom posve zaustavila na čak osam godina, a objekt je u međuvremenu sve devastiraniji? Ili su pak ministricu htjeli poštedjeti neugodnih pitanja vezanih za stvaran dovršetak Centra i ukupnu cijenu koštanja?
Naime, upravo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaustavilo ovaj projekt upozoravajući Grad kako je projekt u jednom dijelu zastario te ga treba promijeniti kako bi odgovarao aktualnim standardima socijalne skrbi. Bila je to zasigurno plemenita namjera s kojom je Ministarstvo štićenicima Centra htjelo osigurati još bolje uvjete boravka, no odlukom o izradi kompletno nove dokumentacije samo su se pojačale spekulacije kako su s ovim projektom od početka nešto nije u redu.
Naime, o čemu je riječ?
Ako su socijalni standardi ove zgrade zastarjeli u svega desetak godina, postavlja se pitanje – na koji je to način ovaj centar uopće projektiran? Je li moguće da su ga projektanti napravili tako da Centar za deset, 20 godina već izgleda zastario i neadekvatan za kvalitetnu skrb za djecu i odrasle s mentalnim poteškoćama?


O dolascima tek šturo priopćenje
Sve ovo stoga izgleda pomalo neozbiljno jer nije riječ o kamp kućicama, nego o zgradama koje se grade za naredna desetljeća. Razumljiva je stoga ogorčenost roditelja djece s posebnim potrebama koji su i dosad izražavali sumnju da zapravo nije riječ o novim standardima socijalne skrbi, već o nezinteresiranosti nadležnih za dovršetak zgrade. A koja je praktično bila dovršena, samo ju je trebalo opremiti. No, huligani i skitnice porazbijali su stakla, lopovi su odnijeli dio vrata i prozora, pa je Grad unajmio zaštitare kako bi spasio barem dio inventara (pitanje je zašto to i ranije nisu učinili).
Nije ovo, naime, prvi put da su ministarske delegacije Mocire obišle daleko od očiju javnosti, nakon čega bi Grad naknadno objavio kratku vijest o njihovu dolasku. Primjerice, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Stipe Mamić te glavni tajnik Ministarstva Goran Kolarić u ožujku 2017. godine Centar su posjetili kako bi se uvjerili u trenutačno stanje, ali ni tamo novinari nisu mogli doći. O posjetu delegacije Ministarstva doznalo se tek iz priopćenja Grada, očekivano, na njihovoj internetskoj stranici. Godinu dana ranije i tadašnja ministrica socijale, Bernardica Juretić, Mocire je obišla u organizaciji Grada, ali i ovoga puta bez predstavnika medija.
Kada su Mocire u pitanju, delegacije ministarstvava, dakle, najčešće dolaze u diskretne obilaske o kojima se onda šturim priopćenjima izvješćuje javnost, ne ostavljajući mogućnost postavljanja bilo kakvog pitanja o dovršetku Centra. Ova je praksa tim čudnija zna li se da gradska vlast medije poziva na daleko nevažnije događaje, ali na dolazak Vladine delegacije u centar za one najosjetljivije članove društva više ih ne poziva. Zašto?
 




Grad: Informacija o dolasku ministrice javno je objavljena na internetskim stranicama Grada


S obzirom da je dolazak ministrice Vesne Bedeković samo jedan u nizu onih održanih iza očiju javnosti, Gradu Zadru poslali smo upit o tome zašto na događaj organiziran povodom dolaska članice Vlade kojemu su nazočili i gradonačelnik i pomoćnici, osobito kada je riječ o objektu takve važnosti kao što je Centar Mocire, nisu pozvani novinari, tim više što se to dogodilo već nekoliko puta. No, u njihovu odgovoru zapravo nije pojašnjeno zašto na ovako važan događaj nisu pozvani i predstavnici medija.
– Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u pratnji državne tajnice Marije Pletikose, boravila je u kratkom radnom posjetu Centru Mocire. Novoimenovana ministrica željela je pobliže upoznati projekt izgradnje Centra i na licu mjesta pogledati kako teku radovi na rekonstrukciji zgrade. U razgovoru s gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima uvjerila se u napredak radova na dovršenju ovog Centra i svih njegovih sastavnica. Informacija o dolasku ministrice javno je objavljena na internetskim stranicama Grada Zadra koje su službeno glasilo Gradske uprave putem kojeg se sustavno informira građane o aktivnostima Gradske uprave i gradonačelnika, stoji u odgovoru Marine Mihovilović Pajkin.