IZA OČIJU JAVNOSTI Zašto se posjeti ministara Mocirama zatvaraju za javnost?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Posjet u diskreciji ministrice Vesne Bedeković
Javnost se s pravom pita zašto ovako važnom događaju nisu mogli prisustvovati novinari. Jesu li gradonačelnik i njegovi suradnici htjeli izbjeći neugodna pitanja ili su htjeli izbjeći da ih se postavi ministrici vezano za stvaran dovršetak Centra
GRAD ZADAR
Gradonačelnik Branko Dukić bio je prije nekoliko dana domaćin ministrici Vesni Bedeković za obilaska Centra Mocire

Dolazak ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Vesne Bedeković u Centar Mocire rukovodstvu Grada Zadra bila je prilika da pokaže kako se gradnja Centra za osobe s posebnim potrebama doista primiče kraju te kako će korisnici, koji već 12 godina čekaju na useljenje, dogodine zaista ući u novi prostor. Međutim, toga dana kada je ministrica došla u Zadar dogodilo se nešto čudno - obilazak Mocira zatvorio se za javnost!
Iako je riječ o jednom od najvažnijih projekata u Zadarskoj županiji, skrbi za osobe s mentalnim poteškoćama, gradska vlast ministričin posjet Mocirama izvela je daleko od očiju javnosti. O njemu je na internetskoj stranici Grada tek objavljeno šturo priopćenje sa zaključkom da se »radovi odvijaju prema planu, a predviđen završetak građevinskog dijela je na proljeće 2020., nakon čega sljedi unutarnje opremanje zgrada i useljenje korisnika«.
U kratkom tekstu s doslovno dvije rečenice pak stoji: »Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u pratnji državne tajnice Marije Pletikose obišla je radove na centru Mocire. Domaćin joj je bio gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima. Ministrica se na licu mjesta uvjerila u tijek i napredak radova na dovršenju ovog centra i svih njegovih sastavnica; dječjeg vrtića, škole i prostora za boravak i rehabilitaciju djece i mladih s poteškoćama«.

Zadarski »Skadar na Bojani«

Javnost se stoga s pravom pita, osobito roditelji djece s poteškoćama u razvoju, zašto na ovako važan događaj nisu pozvani novinari te zašto se nije detaljnije izvjestilo o stanju s projektom starim više od desetljeća?
Jesu li gradonačelnik i njegovi suradnici htjeli izbjeći neugodna pitanja vezano za ovaj svojevrsni »Skadar na Bojani«, čija je gradnja počela još 2007. godine, da bi se potom posve zaustavila na čak osam godina, a objekt je u međuvremenu sve devastiraniji? Ili su pak ministricu htjeli poštedjeti neugodnih pitanja vezanih za stvaran dovršetak Centra i ukupnu cijenu koštanja?
Naime, upravo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaustavilo ovaj projekt upozoravajući Grad kako je projekt u jednom dijelu zastario te ga treba promijeniti kako bi odgovarao aktualnim standardima socijalne skrbi. Bila je to zasigurno plemenita namjera s kojom je Ministarstvo štićenicima Centra htjelo osigurati još bolje uvjete boravka, no odlukom o izradi kompletno nove dokumentacije samo su se pojačale spekulacije kako su s ovim projektom od početka nešto nije u redu.
Naime, o čemu je riječ?
Ako su socijalni standardi ove zgrade zastarjeli u svega desetak godina, postavlja se pitanje - na koji je to način ovaj centar uopće projektiran? Je li moguće da su ga projektanti napravili tako da Centar za deset, 20 godina već izgleda zastario i neadekvatan za kvalitetnu skrb za djecu i odrasle s mentalnim poteškoćama?

O dolascima tek šturo priopćenje

Sve ovo stoga izgleda pomalo neozbiljno jer nije riječ o kamp kućicama, nego o zgradama koje se grade za naredna desetljeća. Razumljiva je stoga ogorčenost roditelja djece s posebnim potrebama koji su i dosad izražavali sumnju da zapravo nije riječ o novim standardima socijalne skrbi, već o nezinteresiranosti nadležnih za dovršetak zgrade. A koja je praktično bila dovršena, samo ju je trebalo opremiti. No, huligani i skitnice porazbijali su stakla, lopovi su odnijeli dio vrata i prozora, pa je Grad unajmio zaštitare kako bi spasio barem dio inventara (pitanje je zašto to i ranije nisu učinili).
Nije ovo, naime, prvi put da su ministarske delegacije Mocire obišle daleko od očiju javnosti, nakon čega bi Grad naknadno objavio kratku vijest o njihovu dolasku. Primjerice, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Stipe Mamić te glavni tajnik Ministarstva Goran Kolarić u ožujku 2017. godine Centar su posjetili kako bi se uvjerili u trenutačno stanje, ali ni tamo novinari nisu mogli doći. O posjetu delegacije Ministarstva doznalo se tek iz priopćenja Grada, očekivano, na njihovoj internetskoj stranici. Godinu dana ranije i tadašnja ministrica socijale, Bernardica Juretić, Mocire je obišla u organizaciji Grada, ali i ovoga puta bez predstavnika medija.
Kada su Mocire u pitanju, delegacije ministarstvava, dakle, najčešće dolaze u diskretne obilaske o kojima se onda šturim priopćenjima izvješćuje javnost, ne ostavljajući mogućnost postavljanja bilo kakvog pitanja o dovršetku Centra. Ova je praksa tim čudnija zna li se da gradska vlast medije poziva na daleko nevažnije događaje, ali na dolazak Vladine delegacije u centar za one najosjetljivije članove društva više ih ne poziva. Zašto?

 

Grad: Informacija o dolasku ministrice javno je objavljena na internetskim stranicama Grada

S obzirom da je dolazak ministrice Vesne Bedeković samo jedan u nizu onih održanih iza očiju javnosti, Gradu Zadru poslali smo upit o tome zašto na događaj organiziran povodom dolaska članice Vlade kojemu su nazočili i gradonačelnik i pomoćnici, osobito kada je riječ o objektu takve važnosti kao što je Centar Mocire, nisu pozvani novinari, tim više što se to dogodilo već nekoliko puta. No, u njihovu odgovoru zapravo nije pojašnjeno zašto na ovako važan događaj nisu pozvani i predstavnici medija.
- Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, u pratnji državne tajnice Marije Pletikose, boravila je u kratkom radnom posjetu Centru Mocire. Novoimenovana ministrica željela je pobliže upoznati projekt izgradnje Centra i na licu mjesta pogledati kako teku radovi na rekonstrukciji zgrade. U razgovoru s gradonačelnikom Brankom Dukićem i suradnicima uvjerila se u napredak radova na dovršenju ovog Centra i svih njegovih sastavnica. Informacija o dolasku ministrice javno je objavljena na internetskim stranicama Grada Zadra koje su službeno glasilo Gradske uprave putem kojeg se sustavno informira građane o aktivnostima Gradske uprave i gradonačelnika, stoji u odgovoru Marine Mihovilović Pajkin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno