Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Lažnom ispričnicom roditelj zapravo poručuje djetetu da škola nije bitna

03.09.2019. 14:23
Lažnom ispričnicom roditelj zapravo poručuje djetetu da škola nije bitna


Kako bi se smanjio iznimno veliki broj izostanaka učenika ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ovih je dana najavila moguće uvođenje ograničavanja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju školske izostanke djece za razdoblja do tri dana.
Naime, izostanak učenika iz škole do najviše tri uzastopna dana, roditelji mogu samostalno opravdati, te im nije potrebna ispričnica od liječnika, a takve izostanke roditelji smiju opravdavati neograničeni broj puta. S obzirom da dio roditelja zloupotrebljava takvu mogućnost i opravdava djecu i u slučajevima kad nisu bolesna, u Ministarstvu razmatraju ograničenje roditeljske ispričnice na jednom u polugodištu ili čak jednom u cijeloj školskoj godini, što je dio javnosti ocijenio kao rigoroznu mjeru. Što o ovome prijedlogu ministrice Divjak kažu ravnatelji nekih zadarskih srednjih škola?


Rigorozno ograničenje
– Iako je istina da u svim školama ima problema s velikim brojem izostanaka, pa ni mi po tom pitanju nismo izuzetak, teško je generalizirati i donositi zaključak o nekoj masovnoj zloupotrebi ovog roditeljskog prava, kaže ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić i navodi kako ima mnogo savjesnih roditelja koji ovo pravo koriste isključivo kad dijete zbog kratkotrajne bolesti do najviše tri dana nije moglo u školu, no da jedan dio roditelja zasigurno zloupotrebljava ovu mogućnost.
– Roditelji koji to čine i opravdavaju izostanke zbog navodne djetetove bolesti ne shvaćaju, nažalost, da time čine štetu djetetu i da na neki način pilaju granu na kojoj sjedi. Takva praksa se prije ili poslije djetetu obije o glavu jer je učeniku mjesto na nastavi. Davanjem takvih lažnih ispričnica roditelj zapravo poručuje djetetu da škola nije bitna, ističe ravnatelj Tomčić i dodaje da je u slučajevima opravdavanja izostanaka važna uloga i na razredniku koji treba graditi odnos povjerenja s roditeljima, što također može dovesti do smanjenja takvih lažnih ispričnica. U slučajevima da se sve ispričnice »prevale« na leđa liječnika, ravnatelj Tomčić kaže da bi i tada bilo zloupotrebe jer bi roditelji pritiskali liječnike ili se služili neistinama kako je njihovo dijete povraćalo, imalo proljev i sl.
Prijedlog ministrice Divjak da se roditeljske ispričnice svedu na jednu po polugodištu ili čak jednu godišnje, ravnatelj Tomčić smatra rigoroznim, čime bi se ujedno kaznili roditelji koji ispričnice koriste samo u slučajevima djetetove stvarne bolesti.


«Ako će neki roditelj lagati za svoje dijete, neka laže«
Ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković prijedlog ministrice Divjak vezan uz ispričnice smatra skretanjem s drugih puno važnijih i aktualnih tema vezanih uz školstvo i reformu nazvanu »Škola za život«.
– Hoće li roditelji moći ispričati svoje dijete zbog izostanka jednom ili više puta posve je nebitno. To je periferna tema u svjetlu aktualne situacije u prosvjeti. Ako će neki roditelj lagati za svoje dijete da je bilo bolesno, neka laže. Zloupotreba te vrste ide njemu na dušu i na savjest, smatra ravnatelj Vidaković, te dodaje da je puno bitnijih stvari za rješavanje od roditeljskih ispričnica.
Kako bilo, teško da će se uvođenjem restrikcija u ovo područje smanjiti broj izostanaka učenika s nastave s obzirom da je svojevremeno već bilo na snazi ograničenje o maksimalno tri roditeljske ispričnice po polugodištu što nije donijelo neke značajnije rezultate.