Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Lutke na obali mora u Izraelu pokazale sjaj zadarskog lutkarstva

03.09.2019. 14:28
Lutke na obali mora u Izraelu pokazale sjaj zadarskog lutkarstva


Jedan od najvažnijih ovogodišnjih kulturnih događaja za Grad Zadar događa se u Tel Avivu u Izraelu. Kazalište lutaka Zadar, kulturna ustanova ne samo europske reputacije, dobilo je poziv za sudjelovanje na izložbi lutaka na International Puppet Theatreu u Holonu, malom predgrađu Tel Aviva. U tom malom izraelskom gradu južno od Tel Aviva, u sklopu 24. međunarodnog festivala The International Puppet Theatre and Film Festival, gostovalo je i Kazalište lutaka Zadar upriličilo je izložbu Puppets on the Banks of the Sea – Lutke na obali mora. Izložba je postavljena u Israel Puppet Center Holonu, jedinstvenom središtu lutkarstva koje obuhvaća muzej, knjižnicu, arhiv, dokumentacijsko-konzervatorski institut te školu lutkarstva i radionice. Od 25 srpnja, jedan dio tog lutkarskog svijeta pripao je Kazalištu lutaka Zadar.
– Našoj izložbi Izraelci su dali naziv Lutke na obali mora. Sve je počelo nakon prošlogodišnjeg Show Keysa. Među 12 predstava bile su i naše Karlson s krova, Nečisti i djevojka i Kaštanka. Predstave su se svidjele predstavniku Holon Puppet Theatre Centaru Ilanu Saviru koji nam je ponudio suradnju. Nakon toga, naš tehnolog Darko Petković koji je već imao velikog iskustva sa sličnim događanjima ovakve vrste, napravio je presjek naših lutaka i scenografija za izložbu u Izraelu, rekla nam je u uvodu ravnateljica Kazališta lutaka u Zadru, Iris Pavić Tumpa. Darko Petković je skupio lutkarsku reprezentaciju iz znamenitih predstava KLZ-a: Judita, Ribar Palunko i njegova žena, Postojani kositreni vojnik, Ljepotica i zvijer, Mala sirena, Bijeli jelen, Vjetar Kimbunga. Na izložbi su prezentirane i lutke iz najstarije predstave, Šegrt Hlapić iz 1959. Većinu tih lutaka izradio je najveći zadarski Geppetto Branko Stojaković a one su u konačnici ovom kazalištu donijele ne samo europsku, nego i svjetsku slavu.
– Nažalost nismo mogli prezentirati lutke još jednog našeg velikog lutkara Mojmira Mihatova jer su one najvećim dijelom još u repertoaru našeg kazališta. Zanimljivo je da je izložba koncipirana sasvim drugačije od naših. Naime, otvorenje je bilo u lokalnom zabavnom centru, a na otvorenju je bio predstavnik izraelskog ministarstva kulture Orly Vahba. Naglasak je bio na obrazovni dio izložbe. Naime, izložba se plasira kroz radionice u kojima se djeca vrtićkog uzrasta, ali i drugi, prema obveznim planovima, upoznaju i s hrvatskom kulturom. S tom svrhom napravljeni su i mali obrazovni filmovi, rekla je ravnateljica KLZ Iris Pavić Tumpa.
Domaćin Zadrana Ilan Savir posjetio je Zadar i kako kaže Darko Petković, bio je toliko oduševljen gradskim zidinama da je za pozadinu izložbe KLZ-a dao naručiti poseban kamen. Želja mu je bila dočarati zadarske zidine kroz kamen koji je kao univerzalna mediteranska poveznica poslužio kao pozadina zadarske izložbe. U šali, ali istinito, kaže Darko Petković, neposredno prije dolaska Zadrana u Tel Aviv, vladalo je ratno stanje zbog situacije s Iranom. No kad su Zadrani došli i otvorili izložbu, paralelno je nastupilo službeno primirje. Bilo kako bilo izložba lutaka KLZ-a u Tel Avivu bit će otvorena sve do 25. srpnja sljedeće godine. Otvorenju izložbe prisustvovao je i predstavnik Ministarstva kulture Republike Hrvatske i ravnatelj virovitičkog kazališta Miran Hajoš.