Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ULAGANJA U LUKE U nepunu godinu i pol dana iz Kohezijskog fonda povukli 89,3 milijuna kuna

03.09.2019. 07:49
ULAGANJA U LUKE U nepunu godinu i pol dana iz Kohezijskog fonda povukli 89,3 milijuna kuna


Davor Škibola, ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar koja upravlja sa 109 luka otvorenih za javni promet, prilikom potpisivanja ugovora za dogradnju luke Sali pohvalio se vrijednim projektima i ulaganjima u luke pod svojom nadležnošću u protekle dvije godine, ali i povlačenjem značajnih bespovratnih sredstava iz europskih fondova. Njegov, kako je naglasio, mali, ali vrlo uspješan tim – Branka Batur i Vedran Zrilić, prije nešto više od godine dana aplicirali su svoj projekt za izgradnju trajektne luke Tkon i povukli prva sredstva iz EU fondova za tu namjenu, a sada su uspjeli povući i sredstva za dogradnju luke Tkon u iznosu od 56,2 milijuna kuna.


Veliki projekti i velika sredstva
– Moram napomenuti da sam iznimno ponosan na postignute rezultate Županijske lučke uprave jer smo u nepunu godinu i pol povukli iz Kohezijskog fonda 89,3 milijuna kuna. Naime, u travnju 2018, godine potpisall smo ugovor o dodjeli 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt izgradnje trajektne luke Tkon. Nadalje, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za uređenje luke Vrgada u općini Pakoštane, procijenjene vrijednosti 22 milijuna kuna, a člja realizacija će se ostvariti financiranjem iz Kohezijskog fonda. Također, radimo na projektno-tehničkoj dokumentaciji za izgradnju ribarske infrastrukture u luci Biograd za što smo dobili sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 1,5 milijuna kuna, a isto ćemo prijaviti za financiranje iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine, kazao je Škibola dodajući kako se u luci otvorenoj za javni promet Biograd odvija linijski trajektni promet na relaciji Biograd -Tkon u otežanim uvjetima zbog čega je u izradi projektno-tehnička dokumentacija za gradnju nove trajektne luke u predjelu Kumenat u Biogradu. Naglasio je kako će se po završetku i taj projekt prijaviti za financiranje iz Kohezijskog fonda.
Podsjetio je i kako je ŽLU Zadar u protekle tri godine investirala oko 3,4 milijuna kuna u luke na Dugom otoku sanirajući gat u Žmanu, obalu u Saima, Luci i Božavi te postavljajući pontone u uvalu Telašćica.


Lukama – milijuni
– Po provedenom natječaju za dodjelu koncesije u luci Zaglav za obavljanje djelatnosti opskrbe plovila i vozila gorivom donesena je Odluka o davanju koncesije najpovoljnijem ponuditelju te ćemo kroz koji dan potpisati ugovor o koncesiji na vrijeme od 15 godina. U 2019. godini već jesmo ili ćemo u projekte sanacija ili rekonstrukcija u svojim lukama investirati više od 39 milijuna kuna. Završen je projekt uređenja luke Pag vrijedan 6,3 milijuna kuna te projekt sanacije postojećeg pristaništa u luci Lukoran vrijednosti nešto manje od milijun kuna. Ovih dana završavamo projekt rekonstrukcije obale u luci Jazine vrijedan 6,2 milijuna kuna. Također, u tijeku su radovi na sanaciji obale i lukobrana u luci Mrljane vrijedni 3,6 milijuna kuna, a u rujnu kreću radovi na sanaciji operativne obale, odnosno trajektnog pristaništa u luci Silba-Žalić čija je vrijednost 10,1 milijun kuna, naveo je Škibola dodajući kako su u tijeku i radovi na sanaciji postojećeg lukobrana i obale u luci Pakoštane vrijednosti 1,8 milijuna kuna kao i natječaj za odabir izvođača radova za rekonstrukciju i dogradnju luke Drage procijenjene vrijednosti 20,9 milijuna kuna.
– I za kraj, pripremamo natječajnu dokumentaciju za sanaciju obale i lukobrana u Vinjercu procijenjene vrijednosti od tri milijuna kuna, završno je kazao Škibola.