Za predškolski odgoj Grad osigurao 44 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Gradonačelnik posjetio područni vrtić »Višnjik«
Nakon kratkog druženja s djecom i odgajateljicama, obišli su i radove na uređenju prostora za još jedan vrtić, onaj sportski koji će se nalaziti u kompleksu bazena na Višnjiku, a u okviru projekta Mreža ZaDar, te će za koji mjesec upisati još 40 mališana
SC Višnjik
Zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać i gradonačelnik Branko Dukić u ugodnom druženju s djecom

Gradonačelnik Branko Dukić sa svojim zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać te suradnicima iz UO za odgoj i školstvo obišao je djecu u DV »Radost«, područnom objektu »Višnjik«, koja su se ovaj tjedan u velikom broju vratila u vrtiće. Nakon kratkog druženja s djecom i odgajateljicama, obišli su i radove na uređenju prostora za još jedan vrtić, onaj sportski koji će se nalaziti u kompleksu bazena na Višnjiku, a u okviru projekta Mreža ZaDar, te će za koji mjesec upisati još 40 mališana.

U vrtićima 1.600 djece

Inače, ukupan broj djece koja pohađaju neku od predškolskih ustanova Grada Zadra za pedagošku 2019. – 2020. godinu je 1.600. Treba podsjetiti i kako je 2017. godine participacija za smještaj djece u dječje vrtiće umanjena te i ove godine za 10-satni cjelodnevni program iznosi 600 kuna, za drugo dijete u predškolskoj ustanovi 300 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete pohađanje vrtića je besplatno.
Vodeći se principom kako programi predškolskog odgoja i obrazovanja trebaju biti dostupni svima pod jednakim uvjetima dodatno financijski se potpomaže i vrtiće drugih osnivača, osiguravajući im sredstva za plaće odgojiteljica i sredstva za rad stručne službe, kao i određeni paušalni iznos po odgojno-obrazovnoj skupini.
Svjesni potreba novih vrtićkih prostora Grad Zadar ima planove o proširenju postojećih i gradnji potpuno novih vrtića. Vrtić Latica posljednje tri godine programe realizira u područnom objektu Pčelica koji, po preseljenju u nove prostore, planiramo temeljito rekonstruirati tako da će umjesto prostora za 4 odgojno-obrazovne skupine raspolagati prostorom za 8 odgojno-obrazovnih skupina. Grad također planira izgraditi nove vrtiće na području Novog Bokanjca, Crvenih kuća, Višnjika, Smiljevca, rekonstruirati i proširiti PO Duga koji je u sastavu DV Sunce, te PO Višnjik koji je u sastavu DV Radost.

Ide dalje smjenski rad vrtića

Ide dalje i smjenski rad vrtića u sklopu projekta Mreža ZaDar za koji je iz Europskog socijalnog fonda osigurano je 14.269.513,60 kuna. Projekt izravno doprinosi usklađenju obiteljskih i poslovnih obveza roditelja. Kako bi se organizirao smjenski i produljeni rad angažirani su odgojitelji, stručni suradnici te djelatnici u tehničkom osoblju (kuhari, servirke, spremačice), a predškolske ustanove sa smjenskim radom i produljenim boravkom započele su 1. travnja 2019. godine. U okviru projekta zaposleno je 75 osoba (odgojitelja, stručnih suradnika i tehničkog osoblja). S ovim projektom te ostalim koji su se proveli ili se provode s ustanovama kojima je Grad osnivač, UO za odgoj i školstvo s partnerima povukao je više od 30 milijuna kuna.
U ovoj godini za potrebe predškolskog odgoja i obrazovanja, u proračunu je osigurano tek koju kunu manje od 44 milijuna kuna. Samo kroz »Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama« osigurano je 948.368,00 kuna kojima je sanirana dvorana vrtića Grigor Vitez, krovište vrtića Bokanjac, a uređeno je i zajedničko igralište za oba gradska vrtića u ŠC Višnjik. Do konca rujna 2019. završit će i rekonstrukcija i opremanje dječjeg igrališta vrtića Jazine koja je u tijeku. Prošle godine osigurali smo sredstva za rad trećeg odgojitelja te opremili dodatne dvije prostorije u okviru postojećih područnih objekata za dvije odgojno-obrazovne skupine djece jasličnog uzrasta. Treći odgojitelji nastavit će s radom i u ovoj pedagoškoj godini.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno