Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

DJECA I DISTANCA Kad se ne bude moglo vježbati vani, može se učiti o zdravom načinu života

03.09.2020. 09:12


Mi smo majstori improvizacije. Talent i improvizacija su ključ uspjeha, rekao je zapravo u polušali Dražen Adžić, ravnatelj jedne od najbrojnijih zadarskih osnovnih škola – OŠ Šimuna Kožičića Benje.
Naime, škole su dobile naputak resornog Ministarstva u kojem im se daje sloboda da organiziraju početak školske godine onako kako one misle da je najbolje zbog specifičnosti svake pojedine odgojno-obrazovne ustanove – broja učenika, veličine same zgrade škole i slično. No, postavlja se i pitanje kako izvoditi nastavu tjelesnog odgoja koji se ne može izvoditi u razredu, a u dvoranama ne bi smjelo doći do bliskog kontakta među učenicima.


Veća je mogućnost zaraze u svlačionicama
– Za sada planiramo imati redovnu nastavu tjelesnog odgoja, ali organiziranu u tzv. blok sat. S obzirom na to da lopta nije dozvoljena i svi sportovi koji se dovode u vezu s loptom jer tu dolazi do bliskog kontakta, nastojat ćemo raditi lagane vježbe razgibavanja poštujući propisani razmak među učenicima. Srećom, imamo i veliku sportsku dvoranu, ali i veliko igralište. Učenike ćemo podijeliti u manje skupine pa mislim da ne bi trebalo biti problema. Prema mom mišljenju veća je mogućnost zaraze u svlačionicama stoga ćemo zamoliti učenike da taj dan dođu spremni za nastavu tjelesnog odgoja već iz kuće ili će se presvlačiti u dvorani koja je dakle, puno veći prostor, objasnio je ravnatelj Adžić koji je po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture.
Dodao je još kako je naša velika komparativna prednost što živimo u podneblju blage mediteranske klime pa se nastava tjelesnog odgoja gotovo cijelu godinu može izvoditi na otvorenom.
– Prosječno godišnje imamo desetak dana ekstremnih vremenskih uvjeta kad pada kiša ili je doista prehladno. Čak i kad je mokro i vlažno, ali ne pada kiša, možemo biti vani. U situaciji kad stvarno ne možemo biti na igralištu, profesori tjelesnog odgoja uvijek mogu održati zanimljiva predavanja o sportu, prehrani, zdravom načinu života, kretanju jer sve je to tjelesni odgoj, zaključio je Adžić.


Sat u dvorani 30 minuta
Jagoda Galić ravnateljica Osnovne škole Šime Budinića koja broji 935 učenika od prvog do osmog razreda, potvrdila je kako će se i u njihovoj školi nastava tjelesnog odgoja izvoditi na otvorenom dok god to vremenske prilike budu dozvoljavale, a kad budu u dvorani onda će se sat skratiti na 30 minuta kako bi se dalo vremena spremačicama da dezinficiraju prostor, sprave, svlačionice itd.
– Inače, odlučili smo se za izvođenje nastave po tzv. B modelu, a to znači da će razredi biti prepolovljeni pa će jedan dio učenika biti u razredu, a dugi dio će pratiti nastavu online. I tako će se izmjenjivati, dodala je ravnateljica Galić.
Za razliku od ove dvije, po broju učenika velike škole, jedina škola u centru grada na Poluotoku, Osnovna škola Petra Preradovića već par godina radi samo u jednoj smjeni. Ove godine broji 600 učenika, ali će nakon četiri godine zbog epidemiološke situacije i sigurnosti djece raditi u dvije smjene.
– Što se tiče provođenja nastave tjelesnog odgoja izvodit ćemo je vani, na otvorenom kad god i dok god to bude moguće. A, u dvorani ćemo nastavu izvoditi u skladu s napucima i preporukama resornog Ministarstva, naglasila je Stanka Pera Martinac, ravnateljica OŠ Petra Preradovića.