Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Moraju ići mjere pomoći kako ne bi išli otkazi

03.09.2020. 09:38


Ovih dana nacionalni mediji su prenijeli vijest kako je Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre najavila štrajk upozorenja nazvan »5 do 12«, koji će se održati 10. rujna.
Taj bi dan svi oni koji se priključe akciji trebali zatvoriti ugostiteljske objekte na sat vremena. Cilj je, kako prenose mediji, upozoriti na krizu koju zbog aktualne situacije izazvane koronavirusom proživljavaju svi u ugostiteljskoj branši.
O ovome smo razgovarali sa Stipom Kneževićem, predsjednikom Obrtničke komore Zadarske županije, kao i potpredsjednikom Hrvatske obrtničke komore.


Ministru prezentirali probleme
– Osobno ne smatram da je štrajk najbolji način kako riješiti probleme i mislim da se to može riješiti na drugačiji način. Mislim da izlazak na ulicu nije najbolji način. Mi privatnici i poduzetnici nismo nikada štrajkali već smo uvijek nastojali na legalan i legitiman način rješavati probleme i gledati što se i kako može učiniti, kako pomoći našim članovima. U ponedjeljak smo imali sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem i njegovim državnim tajnicima. Na sastanku smo razgovarali o brojnim problemima s kojima smo suočeni, oo sezoni koja je iza nas i izazovima pred nama. On je prije nas imao sastanak i s predstavnicima Gospodarske komore te predstavnicima poslodavaca, a sve kako bismo našli način da što bezbolnije izađemo iz ove situacije. Rekao je kako su ministru prezentirali najbitnije probleme s kojima se susreću.
– Trenutno nam je najbitnije spriječiti rad na crno jer nam oni koji rade na crno oduzimaju dio profita. Osim toga, bitno nam je i da se ukinu određeni nameti koji će nam omogućiti bolje i lakše poslovanje. Također, potrebno je uvesti promjene u strukovnom obrazovanju kako bismo imali adekvatnu radnu snagu i tako rješavali problematiku s kojom se sad susrećemo, govori nam o prijedlozima poduzetnika Knežević.


Treba vidjeti koliko su obrtnici izgubili
Dodaje kako su svi svjesni situacije te predlaže da se nađe način kako ovo sve riješiti razgovorom, a da se ne otpuštaju radnici. Smatra kako štrajk nije najbolji način da se ukaže na probleme te kako to nije njihov model rada. Smatra kako trebaju vidjeti može li se razgovorom pomoći obrtnicima u ovoj situaciji.
Osvrnuo se i na sezonu koja je iza nas te koja je prema mnogim pokazateljima bila i bolja nego što se očekivalo.
– Što se tiče sezone, neki su prošli zadovoljavajuće, a drugi nisu, posebno oni koji imaju noćne klubove ili sale za vjenčanja. Mislim da je država trebala naći način kako pomoći tim klubovima, odnosno zabraniti rad njima i salama za vjenčanja, ali ih obeštetiti za to što ne rade i tako bi se možda spriječilo širenje zaraze. Naime, potrebno je vidjeti koliko su svi izgubili zbog širenja zaraze iz takvih klubova, rekao je Knežević dodajući kako su strane Grada neophodne mjere pomoći obrtnicima i poduzetnicima kako ne bi došlo do otpuštanja radnika i zatvaranja obrta.
Dodao je kako su već neke mjere pokrenute te kako Zadarska županija pomaže tako da subvencionira određeni dio kamata za kredite čime se također olakšava poslovanje obrtnika i manjih poslodavaca.