Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

SASTANAK ZAVODA Dogovoren nov način rada Mobilnog tima i Covid ambulante

03.09.2020. 09:24


Zbog sve većeg broja zahtjeva za testiranjem na koronavirus, županijski Zavod za hitnu pomoć i Zavod za javno zdravstvo dogovorili su nov način rada po kojemu Mobilni tim i Covid ambulanta odsad rade pod različitim upravama. Naime, Mobilnim timom i dalje upravlja Zavod za hitnu medicinu, a Covid ambulantom Dom zdravlja.
Na ovaj će se način rasteretiti njihovi timovi i unaprijediti organizacija uzimanja briseva kojom bi se smanjio red čekanja. I pad broja gostiju svakako će olakšati rad Mobilnom timu, s obzirom da su u ljetnim mjesecima na teren izlazili i do 50 puta dnevno. O najnovijem ustroju rada timova obaju županijskih zavoda razgovarali smo s ravnateljem Zavoda za hitnu medicinu, Ivicom Erlićem, koji sve ovo vrijeme od uvođenja Mobilnog tima pažljivo prati njegov rad kako bi se što prije rješavali eventualni nedostaci.


Nema više preklapanja
– Na sastancima Stožera raspravljali smo o tome u kojem obliku nastaviti rad Mobilnog tima i Covid ambulante te smo, uzimajući u obzir povećanje broja oboljelih, donijeli odluku o nastavku rada Covid ambulante i Mobilnog tima. Naime, dosad je znalo biti nekih preklapanja, što ćemo ubuduće izbjeći novim načinom rada, odnosno nadležnošću rada ovih timova. Tako će odsad Covid ambulantom upravljati županijski Dom zdravlja, a Mobilnim timom Zavod za hitnu medicinu, naravno uz svu propisanu proceduru. A postupak je sljedeći: građani koji se žele testirati moraju se najprije javiti Zavodu za javno zdravstvo koji nam onda, ovisno o procjeni, daje nalog za odlazak Mobilnog tima na teren, pojašnjava ravnatelj.
Odluka o načinu rada timova, dodaje, ujedno znači da Mobilni tim nastavlja s radom jer se njegovo osnivanje itekako pokazalo opravdanim. Naime, iako je prosjek izlazaka na teren dosad iznosio pedesetak puta, nakon povećanja broja oboljelih dobivaju sve više poziva.


Projekt se pokazao opravdanim
– Izuzetno mi je drago što imamo ovakav tim, s obzirom da se njegova učinkovitost najbolje vidjela u sezoni kada je u našu županiju, unatoč očekivanjima, pristigao znatan broj gostiju. Velik bi im problem bio dolaziti u grad na testiranje, pogotovo onima koji ljetuju u udaljenijim krajevima županije. I njima i svim našim starim ili nemoćnima sugrađanima rad Mobilnog tima zato je bio od velike koristi. Na naš broj mobitela zvali su i turisti, ali najvećim dijelom ipak naši ljudi te smo zaista odlazili u sve krajeve županije, ovisno o procjeni epidemiologa, ističe Erlić, napominjući kako je već nakon prvih tjedana rada Mobilnog tima bio izuzetno zadovoljan rezultatima te da se projekt pokazao itekako opravdanim.
Kako bi tim što bolje funkcionirao, zbog što učinkovitijeg rada redovito su održavani sastanci u Zavodu za javno zdravstvo. Protokol rada svako malo se analizirao i usaglašavao s ostalim službama u lancu testiranja protiv korone te su se neki detalji tijekom proteklih mjeseci mijenjali, kao i ovaj najnoviji o rukovođenju Covid ambulantom i Mobilnim timom. Najgore je bilo na početku, kaže ravnatelj, kada su bili zatrpani pozivima građana kojih je bilo i do 120 dnevno. No, u Zavodu su imali razumijevanja i za ovakvu situaciju, budući da je Mobilni tim tek počinjao s radom te su ih građani sami nazivali, očito želeći izbjeći proceduru putem Zavoda za javno zdravstvo ili obiteljskih liječnika. Naknadno su stoga morali uvesti još jedan mobilni broj kako bi i građani i turisti lakše došli do timova.
 




Erlić: Imamo sve veći broj poziva građana


Iako je turistička sezona gotova, županijski Zavod za hitnu medicinu zaprima veći broj poziva građana koji se žele testirati, što obrazlažu porastom broja obojeljih na razini države, ali i zadnjih dana u našoj županiji.
– Zadnjih dana imali smo više izlazaka na teren, iako smo dosad imali tu fiksnu brojku od oko 50 poziva. No, po novom načinu rada liječnici opće medicine uputnicu za uzimanje uzorka šalju Zavodu za javno zdravstvo, mi je obradimo te u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo izlazimo na teren, što je onda dovelo i do većeg broja poziva prema našem Mobilnom timu, kaže Erlić dodajući kako su svim građanima na raspolaganju te kako će i u novonastaloj situaciji povećanja broja oboljelih dati sve od sebe.