Bliže 2019. nego 2020., uz novčani (fiskalni) napredak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
COVID TOP SEZONA Nakon što ni zadnji kolovoški vikend nije donio razočaranje
Nikad nismo imali ovakav konsenzus u ocjeni uspješnosti sezona, nesumnjivo i zato jer se ovakovom uspjehu nije nitko nadao, a on još traje, sa preko 650 do 700.000 gostiju. Drugo je pitanje koliko jedna dobra, ne cijela već glavna sezona može »popeglati« prethodnih godinu i pol minusa, no to je već tema za jesen
Mateo LEVAK
More i sunce, odnosno ljeto, je svoje dalo, ali i turistički radnici i - turisti!

U Hrvatskoj je u kolovozu 2021. godine ostvareno 4,3 milijuna dolazaka i 30,7 milijuna noćenja, odnosno 59 posto više dolazaka i 46 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Pri tome su strani turisti ostvarili 26,7 milijuna noćenja, dok su domaći turisti ostvarili 4 milijuna noćenja. Prvi su to podaci sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew). U usporedbi s rezultatima 2019. godine, u kolovozu ove godine ostvareno je 86 posto dolazaka i 93 posto noćenja ostvarenih u kolovozu 2019. godine, čemu se baš nitko nije nadao.

Zadarska županija nadomak 5 milijuna, Poljaci postali 2. gosti

Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (8,6 milijuna), Splitsko-dalmatinskoj (5,8 milijuna) i Primorsko-goranskoj županiji (5,7 milijuna). Zatim slijede Zadarska (4,8 milijuna noćenja) Šibensko-kninska (2,3 milijuna) i Dubrovačko-neretvanska županija (1,9 milijuna). Destinacije koje su privukle najviše posjetitelja su Dubrovnik (164.000 dolazaka), Split (160.000), Rovinj (149.000), Medulin (125.000) i Poreč (125.000 dolazaka). Gledano prema tržištima, u kolovozu je najviše turista došlo iz Njemačke (1,1 milijun), Poljske (338.000), Austrije (317.000), Češke (250.000), Slovenije (239.000) i Italije (205.000). Od navedenih tržišta s najviše dolazaka u kolovozu, u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, u Hrvatsku je tijekom prethodnog mjeseca došlo 83 posto više gostiju iz Njemačke, 7 posto više gostiju iz Poljske, 182 posto više gostiju iz Austrije, 30 posto više gostiju iz Češke, 100 posto više gostiju iz Italije, dok su gosti iz Slovenije ostvarili slične rezultate turističkog prometa kao i u prošlogodišnjem kolovozu.

I sad gotovo 700.000 gostiju, a kolovoška fiskalizacija 21% jača od 2019.

»S rezultatima u prvih osam mjeseci možemo biti zadovoljni i ovim putem se zahvaljujem svima na trudu, radu, prilagodljivosti i odgovornosti. Turistička godina se nastavlja, a o tome najbolje svjedoči činjenica da u ovom trenutku u Hrvatskoj boravi još oko 680.000 turista što je na razini broja turista koje smo imali u ovo vrijeme 2019. godine. To je odlična najava za rujan u kojem želimo nastaviti u istom ritmu kako bismo dodatno potaknuli gospodarski razvoj i osigurali turizmu još bolju startnu poziciju tijekom sljedeće godine. Posebno me veseli činjenica što prije svega ostvarujemo odlične financijske rezultate. Naime, vrijednost fiskaliziranih računa u turističkim djelatnostima tijekom prethodnog mjeseca bila je za 21 posto veća nego u kolovozu 2019., dok je na razini godine njihova vrijednost iznosila gotovo 18 milijardi kuna što je oko 84 posto vrijednosti iz prvih osam mjeseci 2019. godine. Vjerujem da će to biti svima poticaj da nastavimo stavljati naglasak na kvalitetu za kojom postoji značajna potražnja te održivo poslovanje koje je temelj razvoja turizma«, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Kampovi (+93%) i hoteli (+86%) najviše rasli

Prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, kampovima i hotelima, od čega su najveći rast u odnosu na proteklu godinu ostvarili kampovi (93 posto više) i hoteli (86 posto više noćenja) nakon čega slijedi privatni smještaj i čarter s rastom od oko 35 posto u noćenjima. U odnosu na kolovoz 2019. godine, najbolji rezultati ostvareni su u kampovima i čarteru koji su ostvarili 2 posto više noćenja (kampovi) nego u kolovozu 2019., odnosno 1 posto više noćenja (nautika – čarter).
Dok je kod hotela prethodna baza bila malena (2020. palo se na svega 30-tak % noćenja iz 2019.), iznanađuje ovaoliki rast kampova koji su i lani spašavali sezonu.
»Iza nas je glavni dio ljetne sezone u kojem je cjelokupni hrvatski turistički sektor odradio izvrstan posao. Pred nama su tjedni u kojima, prema najavama naših najvažnijih partnera i turoperatora, možemo očekivati vrlo dobar turistički promet. Za posezonu smo pripremili nekoliko promotivnih aktivnosti kako bi našoj zemlji osigurali daljnju vidljivost na turističkom tržištu kao kvalitetne, raznolike i prije svega sigurne destinacije u kojoj se poštuju propisane epidemiološke mjere«, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, nadodavši kako će dio aktivnosti poput »Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!« biti usmjereni prema Hrvatskoj kako bi čim veći broj domaćih gostiju motivirali na putovanje i istraživanje naše zemlje.

Vir između turističkih perjanica Rovinja i Poreča

U prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj ostvareno je 10,7 milijuna dolazaka i 67,9 milijuna noćenja, odnosno 56 posto više dolazaka i 43 posto više noćenja nego u prvih osam mjeseci 2020. godine. Pri tome su u Hrvatskoj najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (15,9 milijuna), zatim slijede domaći turisti (10,1 milijun), gosti iz Slovenije (7,9 milijuna), Poljske (5,8 milijuna) i Austrije (4,9 milijuna). Najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istarskoj (18,9 milijuna), Primorsko-goranskoj (12,6 milijuna) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (12,4 milijuna), dok su najpopularnije destinacije bile Rovinj s 2,7 milijuna noćenja te Vir i Poreč s 2 milijuna noćenja. Da je pred 20-tak godina netko rekao da ćemo Vir gledati u ovim rublikama, i ovim iskazima, bio bi vjerojatno zadržan na promatranju, no - dogodilo se.

N. Brnjac: Već je ostvaren minimalni cilj

Prethona izjava ministrice Nikoline Brnjac, u međuvremenu se stanje i popravilo:
- Do danas je ostvareno 65,7 milijuna noćenja turista odnosno 60% turističkog prometa čitave 2019., čime smo ostvarili naš minimalni cilj kada je u pitanju turistički promet. Ostanimo odgovorni kako bi se i u mjesecima pred nama nastavila gospodarska i društvena zbivanja, objavilo je Ministarstvo turizma i sporta na twitteru. Kad pogledamo vrijednosti fiskaliziranih računa iznad rekordne 2019. godine (u smještaju preko 30%, ugostiteljstvu 11%), mislim da s dosadašnjim rezultatima možemo biti itekako zadovoljni.

HUT: Hotelske kuće najavljuju odličnu posezonu, vraćaju se i grupe

Najveće hotelske kuće u Hrvatskoj, članice Hrvatske udruge turizma (HUT), na temelju aktualnog stanja rezervacija najavljuju odličnu posezonu, posebice u rujnu, a veseli i povratak grupa, poručio je direktor HUT-a Veljko Ostojić u novom tjednom biltenu te udruge.
- »Mi i dalje bilježimo velik interes turista za dolazak u Hrvatsku, sa svih naših ključnih emitivnih tržišta i prema svemu sudeći, imat ćemo kvalitetnu i dugu posezonu što će dodatno poboljšati ukupni turistički rezultat ove godine. Hrvatska je druge godine zaredom turistička pobjednica na Mediteranu, i to pokazuje veliku snagu našeg turizma koji je pokazao da ima odgovornosti, znanja i kapaciteta napraviti izvrstan rezultat u izvanrednim uvjetima. Turizam se pokazao kao gospodarska grana koja može stabilizirati hrvatsko gospodarstvo i ubrzati oporavak gospodarstva iz krize«, izjavio je Ostojić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno