Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Glumački studio HNK Zadar leti na krilima bajke, zabave i glazbe

03.09.2021. 10:04


HNK Zadar službeno počinje s radom Glumačkog studija. Prethodni dugogodišnji rad Glumačke radionice HNK Zadar ima iza sebe brojne uspjehe. Mnogi polaznici uspješno su završili glumačke akademije u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Sarajevu te se nastavili aktivno baviti glumom poput Tihane Lazović, Lovre Ivankovića, Paole Slavice, Silvija Mumelaša i Nadine Mičić.
Službenom promjenom naziva HNK Zadar ima za cilj redovni i kontinuirani proces rada u trajanju od 9 mjeseci, kao i redovna školska nastava.
Cilj je da HNK Zadar postane mjesto gdje se putem stvaralaštva uči o kazalištu, ali i o životu, ljudima, nama samima. Na taj način dio zainteresiranih i talentiranih polaznika može biti aktivno uključen u kazališne procese i predstave, a najveći dio njih postaje stalna i obrazovana kazališna publika.
Grupe su podijeljene u tri skupine, prva je skupina za djecu od 7 do 12 godina, druga od 13 do 16, za njih nije potrebna audicija, a upisi će biti 8. i 9. rujna u Kazalištu u terminu od 11 do 13 h i od 18 do 20 h.


Audicija za najstariju dobnu skupinu
Za treću skupinu upisi su 13. rujna u 17 h, no imat će audicija za koju trebaju pripremiti monolog, kazivanje poezije po izboru u trajanju od dvije minute, a prijave se vrše do 10. rujna na adresu e-pošte dramskiproducent@hnk-zadar. hr ili na broj telefona 301617.
– Interes je već velik, a ograničenje je 15 polaznika. Stoga pozivamo sve zainteresirane da se što prije prijave, napominje Nena Ninčević Mandić, voditeljica marketinga HNK Zadar.
Žana Bumber, voditeljica, istaknula je kako joj je bilo čast preuzeti palicu mentorstva nakon što je Jasna Ančić otišla u mirovinu.
– Baš me veseli rad s djecom i odraslima. Mislim da se dobro snalazim, počeli smo 2016. s predstavom Specijalna potreba, a svaka sljedeća predstava okupljala je sve više i više polaznika, započinje Bumber i ističe prošlogodišnju predstavu Filip, dječak bez imena za koje su probe imali na otvorenom, a okupila je 20 generacijski različitih polaznika koji su kao, kaže Bumber, mala obitelj.
Ove godine imaju trilogiju – Na krilima bajke, Na krilima glazbe, Na krilima zabave.
– U suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar stavili smo naglasak na male pripovjedače koji odlaze u Pričograd gdje priče postaju stvarnost, a mali pripovjedači postaju istinski čuvari bajke, mašte i pisane riječi, govori Bumber o dijelu Na krilima bajke.


Radit će se i mjuzikl
Kako napominje Bumber, imat će goste predavače, one od kojih djeca mogu baštiniti znanje i ljubav o kazalištu.
Na krilima glazbe bit će, najavljuje Bumber, rock mjuzikl.
– Promovira se glazba 80-ih, prepuna je adolescentskog bunta, osniva se rock bend, a sve je potaknuto ljubavlju prema jednoj djevojci, otkriva Bumber.
Treća skupina, 16+, Na krilima zabave, satira je današnjeg društva prikazana u maniri velike zabave na koji su pozvani političari, zvijezde, nogometaši, intelektualci…
Kako tumači Bumber, kroz niz zapleta prati se život ljudi na periferiji koji se gotovo životinjski bore na vlastitu egzistenciju.
U ovoj skupini zaista su polaznici raznih dobnih skupina koji se međusobno nadopunjuju.
– Pozivamo i studente da se uključe, bilo je puno upita. Ima i onih koji žele nastaviti baviti se glumom nakon što su došli u drugi grad na studij. Svi su itekako dobrodošli, poziva Bumber.