Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Spoj klasične glazbe i suvremenog plesa na otvorenju jedinstvenog zadarskog festivala

03.09.2021. 12:38


Jedinstveni interdisciplinarni kulturni događaj – Zadar Organ Festival svečano je otvoren u srijedu na Morskim orguljama koncertom »Pjesma sirena«. Za sve one koji su se navečer zatekli na Morskim orguljama nastupile su orguljašica, muzikologinja, plesačica suvremenog plesa i organizatorica festivala Tea Kulaš i članice Zadarskog plesnog ansambla, koje su otplesale koreografiju koju je kreirala Matea Bilosnić, a otplesale Patricija Gospić, Nataša Kustura, Korina Oltran i Maja Petani.
– Zadar Organ Festival jedini je orguljaški interdisciplinarni festival u Hrvatskoj i šire, jer u svoj program uključujemo i druge vidove umjetnosti, ne samo glazbenu. Spajamo film, ples i različite druge tipove umjetnosti. Ovdje na Morskim orguljama predstavljamo prvu izvedbu koncertnog dijela ZOF – a, kojem su prethodile kreativne radionice za djecu i mlade, koje su okupile 53 polaznika na filmskim, likovnim i glazbenim radionicama, kazala je Kulaš, te dodala kako nakon ovog koncerta, slijedi još sedam izvedbi.
– Ovim putem pozivam sve one koji žele naučiti nešto više i poslušati kvalitetne izvedbe klasične i komorne glazbe da zavire u našu programsku knjižicu i poprate koncerte koje smo ove godine pripremili. Svi koncerti su besplatni, ali posjetitelji su naravno pozvani da, ukoliko mogu dadu donaciju za daljnje održavanje i funkcioniranje festivala. Čast mi je da na ovogodišnjem festivalu možemo publici predstaviti orgulje nizozemske tvrtke Mixtuur. To je koncertni prijenosni instrument, pomoću kojeg na kreativni način možemo orgulje predstaviti na otvorenom, točnije na Morskim orguljama i popularizirati ovaj, pomalo tajanstveni instrument i pokazati sve njegove mogućnosti, zaključila je Kulaš.