Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vještim potezima kista ‘uhvatila’ znamenitosti Zadra i Hrvatske

03.09.2021. 10:00


Kapetanova kula bila je premala za sve one koji su željeli vidjeti djela mlade zadarske autorice Ane Jagić koja je u četvrtak u tom prostoru otvorila izložbu pod nazivom »Lijepa naša«. Vještim potezima kista Ana je uhvatila znamenitost grada Zadra, ali i spomenike diljem »Lijepe naše«. Anu je, kaže, na to nagnao život daleko od rodnog kraja te je odlučila odati počast svom rodnom kraju, ali i čitavoj Hrvatskoj.
– Uvijek mi je čast izlagat u svom rodnom gradu. Nakon nekog vremena provedenoga vani, promatrajući kako drugi narodi gledaju svoju kulturu, pričaju o njoj i ponose se njome, zaključila sam da moram odati počast lijepoj naši, našem domu i prisjetiti se svih onih lijepih mjesta na kojima sam bila na izletima, sa svojim roditeljima, prijateljima i iznova primijetiti koliko je naša država lijepa, rekla je na otvorenju Ana te dodala kako je izložba nastala zbog nedostajanja doma, prijatelja, obitelji, kulture, prirode i jezika.


Motivi i poezija
– Krenulo je od motiva koji su se svidjeli UNESO-u da vidim što se to svidjelo njima, ali ima i više motiva koji nisu samo pod zaštitom UNESCO-a, a ima i malo poezije, zaključila je autorica, zahvalivši se mnogobrojnim posjetiteljima.
Izložbu je, uz Jagić, otvorio Dragan Jelavić, a pjesmom je popratio kvartet koji je vodila profesorica Iva Mustać Klarić.
Ana je rođena 1991. u Zadru, 2010. završava Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru te iste godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Zimski semestar 2012./2013. provodi na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu, u Belgiji.
Diplomirala je 2016. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te joj je dodijeljena nagrada Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za uspješan rad tijekom studija i diplomskog rada. Dosad je imala veliki broj izložbi, bilo samostalnih, bilo skupnih, a kaže kako joj je uvijek drago biti u Zadru. O njenoj izložbi govorio je Miljenko Domijan naglasivši da se baština nameće i u drugim krajevima, bilo u Zagrebu, ili čak na kraju u Londonu.


Prepoznata baština
– Likovni je izraz senzibiliteta kako Ana prepoznaje baštinu. Ona je ipak u cijelom svom, nemalom stvaralačkom opusu, prisutna na neki drugačiji i posve nenametljiv način. Zdenka Bilušić, u zabilješci kataloga Aninih Konstanti to osjeća i zapaža te navodi: »U toj veoma slobodnoj igri, realistično se susreće s irealnim, iluzija sa znakom, osjećaj sa simbolom, ugođaj s tragom«, iako u nekim drugim ili drugačijim likovnim emanacijama, jer je naprosto sama nenadmašan likovni oblik, napisao je Domijan.