Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Elektrotehnika kao dio snažnog graditeljstva

Autor: Ivan Stagličić

02.10.2008. 22:00
Elektrotehnika kao dio snažnog graditeljstva

Foto: Vedran SITNICA



Poznato mi je koliko su Zadrani ponosni na svoj grad i želja mi je da vas potaknem da ovo malo slobodnog vremena što će vam preostati nakon predavanja, iskoristite za posjet Morskim orguljama i Pozdravu suncu koji na poseban način podsjeća na potrebu današnjice za uštedom energije, kazao je na otvorenju predsjednik HKAIG-a Tomislav Tkalčić
U hotelskom naselju “Falkensteiner” na Boriku otpočeli su jučer Dani ovlaštenih inženjera elektrotehnike, prvi skup ovakve vrste koji organizira Hrvatska komora arhitekata i inženjera u graditeljstvu, razred inženjera elektrotehnike, a pod pokroviteljstvom ministrice zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Marine Matulović Dropulić. Ciljevi ovoga skupa, koji traje do 4. kolovoza, su transferi znanja, upoznavanje s novim tehnologijama te razmjena znanja i iskustava, a okupio je petsto inženjera elektrotehnike.
Skup je započeo u hotelu “Donat”, a okupljene je pozdravio predsjednik Razreda inženjera elektrotehnike dipl. ing. Željko Matić, koji je upoznao nazočne s novim organizacijskim oblicima Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, koja će se reorganizirati u četiri komore: arhitekata, građevinara, strojara i inženjera elektrotehnike, što je sve posljedica novih zakonskih propisa. Matić je također izrazio veliko zadovoljstvo odzivom sudionika na ovaj skup, koji je prema njegovim rječima nadmašio sva očekivanja organizatora te izrazio nadu da će ovakva okupljanja postati tradicionalna.
Specifični oblik “team buildinga”
Skup je pozdravio i predsjednik Hrvatske komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu, dipl. ing. Tomislav Tkalčić, istaknuvši vrijednost ovakvih skupova i mogućnosti ostvarivanja poslovnih kontakata i poslovnih veza koje iz njih proizlaze te predstavljaju jedan specifični oblik “team buildinga”, a osvrnuo se i na mjesto održavanja ovoga skupa.
– Iako nisam iz Zadra, poznato mi je koliko su Zadrani ponosni na svoj grad i želja mi je da vas potaknem da ovo malo slobodnog vremena što će vam preostati nakon predavanja, iskoristite za posjet Morskim orguljama i Pozdravu suncu koji na poseban način podsjeća na potrebu današnjice za uštedom energije, kazao je Tkalčić.
U ime Razreda inženjera strojarstva, sudionike je pozdravio dipl. ing. Luka Šarapović koji je istaknuo dobru suradnju između ove dvije struke u graditeljstvu i izrazio nadu da će se ta uspješna suradnja i dalje nastaviti.
– Ta suradnja nam je sad još više potrebna, kad je pred nama reorganizacija Komore i kad će trebati puno znanja i mudrosti, ali i zajedništva, naglasio je Šarapović koji je pozvao nazočne da se priključe ovakvom skupu inženjera strojarstva koji će se održati dogodine u Splitu.
U ime Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja, nazočnima se obratio izaslanik ministrice Marinović Dropulić, državni tajnik Aleksander Russo koji je želio iskoristiti ovu prigodu da bi pojasnio koje su najnovije aktivnosti i planovi Ministarstva.
Nepopularni, ali korisni zakoni
– Poznato vam je da je politika ove Vlade stvoriti snažno građevinarstvo, stoga u tom pravcu poduzimamo niz mjera i aktivnosti s ciljem podizanja konkurentnosti u zemlji i u inozemstvu. Također s istim ciljem i uspješno usklađujemo hrvatsko zakonodavstvo s europskom pravnom stečevinom. Neki zakoni i mjere koje donosimo možda nisu na prvi pogled popularni, ali svi teže jednom, a to je uvođenje reda i razvitak hrvatskog graditeljstva, istaknuo je Russo koji je najavio cijeli niz pravilnika kojima će se hrvatski građevinski proizvod izjednačiti s onima u EU.
– Ovakvi susreti su nam nužni i korisni za struku, zaključio je državni tajnik Russo te u ime ministrice Marine Marinović Dropulić, proglasio Dane ovlaštenih inženjera elektrotehnike otvorenim.
Sljedeća dva dana na skupu će biti obrađivane teme: Ovlašteni inženjeri i bolonjski proces, Energetski izvori i energetski razvodi, Projektiranje električne rasvjete, Upravljanje električnim instalacijama, Buka, generatori aerosola i diesel agregati, Projektiranje i optimiranje tehničkih rješenja te upravljanje rizikom i Normizacija, a organiziran je i izlet u NP “Krka” uz posjet tamošnjim elektroenergetskim postrojenjima.