Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mali i potpore

Autor:

02.10.2008. 22:00


Jesu li poticaji za jednu kravu ekonomski ili socijalni poticaji, upita Nedo.
Poticaj je stimulativna potpora, novčano davanje poljodjelskom gospodarstvu iz državnog proračuna. Moguće ga je dati na proizvedenu ili prodanu količinu proizvoda, ili pak na broj ha uzorane površine ili broj domaćih životinja u proizvodnji.
Suvremeni poticaji daju se kao novčano primanje gospodarstva, bez obzira na proizvodnju.
Potpora malima može biti poticaj za okrupnjavanje posjeda i proizvodnje.
Ali je još važnije što poticaj malog gospodarstva može pomoći ostajanju obitelji na posjedu, odluci o okrupnjavanju, odluci gospodara za ulaganje, rast, snaženje i vraćanje propalog kućanstva i već ugaslog gospodarstva.
Poticaj maloga znači da netko misli o njemu, da ga je voljan pratiti i ulagati u nj.
Poticaj malog jako utječe na razvitak zadrugarstva, jer razvija sinergijske silnice u obiteljskom gospodarstvu.
Poticaj velikih usudio bih se pitati koliko je poticajan? Velikima treba osigurati ulaganja, kredite, državne meliorativne zahvate, skladišta i krupnu trgovinu, a za ostalo će se pobrinuti i sami.
Malima treba proizvodna infrastruktura i suvremena tehnologija, okrupnjavanje, zadrugarstvo, posebni kanali prodaje, proizvodi s dodanom vrijednošću, proizvodi podneblja, proizvodi sa znamkom.
Zar je to socijala? To je preživljavanje radom, racionalna uporaba nacionalnih bogatstava, ostavština naših starih, korištenje klimatskih i zemljišnih posebnosti. To je ekonomija održanja i opstojnosti na radu i trpljenju, koje ne pozna ekonomija razmjera.
Zato, jedna krava, jedna koza, deset stupi maslina i desetak ovaca, jedna livada i vinograd nisu mali posjedi ili socijalno gospodarstvo već nacionalno blago. Njima ne treba ruganje socijalnim poticajima, već priznanje posebnih istinskih, gospodarskih i kulturnih vrijednosti hrvatskog gospodarstva.
Vaš Bage