Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Peticija sa 650 potpisa za 20 milijuna kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

02.10.2008. 22:00
Peticija sa 650 potpisa za 20 milijuna kuna

Foto: Adam VIDAS



Kako su zbog stečaja i likvidacije izgubljena radna mjesta, peticijom, prvom takvom u Hrvatskoj, tražimo odštetu u iznosu od 20 milijuna kuna. Taj novac očekujemo od države jer je Bagat tada, 2002. godine, bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju, kaže Uranija
Bivši radnici Bagata d.d. Zadar, njih 650, još jednom su potpisali peticiju za isplatu novčane odštete zbog gubitka radnih mjesta i dionica u stečaju tvrtke s likvidacijom, u iznosu od 20 milijuna kuna, koja će ovih dana biti upućena Vladi RH i Ministarstvu gospodarstva.
Tim povodom, Koordinacijski odbor bivših djelatnika Bagata d.d. Zadar, uz podršku dijela bivših zaposlenika, jučer je, ispred prostorija Bagata precizne mehanike d.d. u stečaju, održao konferenciju za novinare, na kojoj je pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, podsjetio na radničke zahtjeve, odnosno potraživanja na čiju realizaciju bagatovci čekaju više od šest godina.
Pravo na odštetu
Zadarski Bagat, koji je, kako je podsjetio Uranija, nekoć bio jedna od najboljih hrvatskih tvrtki u metalnoj industriji. Stečaj s likvidacijom odnio je radna mjesta, zbog čega su radnici nakon godina mukotrpne borbe dobili 32 milijuna kuna na osnovi nagodbe između Bagata i OTP banke, što je rekordna, najveća radnička isplata u Hrvatskoj.
– Nakon isplate 32 milijuna kuna bagatovci sada zahtijevaju od Vlade RH i Ministarstva gospodarstva odštetu zbog gubitka radnih mjesta u iznosu od 20 milijuna kuna te isplatu kamata u stečaju koje tek trebaju biti obračunate. Naravno, preduvjet za isplatu kamata u stečaju je završetak, zaključenje stečaja koji traje već više od šest godina, govori pravni zastupnik SSSH-a Vedran Uranija, dodajući da od države očekuje da bagatovcima isplati odštete u iznosu od 20 milijuna kuna jer je Bagat, neposredno pred stečaj, bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju.
Iako takva praksa vezana za odštete radnika zbog gubitka radnih mjesta u Hrvatskoj još ne postoji, dakle, peticija bagatovaca je prva takva u Hrvatskoj, Uranija smatra da pravna osnova za isplatu spomenutih potraživanja postoji u europskom zakonodavstvu s kojim će uskoro biti usklađen i hrvatski Zakon o radu. Zbog toga, navodi Uranija, realno je očekivati da će bivšim zaposlenicima Bagata d.d. biti isplaćene odštete koje potražuju zbog gubitka radnih mjesta. Svaki radnik, kako navodi Uranija, u prosjeku bi trebao dobiti između 50 i 100 tisuća kuna.
Europska praksa
– Zbog sofisticirane tehnike i vrhunskih radnika, Bagat je imao sve uvjete da opstane na tržištu, stečaj i likvidacija nisu se smjeli dogoditi. No, kako je do stečaja i likvidacije ipak došlo zbog čega su radna mjesta i dionice izgubljeni, peticijom, prvom takvom u Hrvatskoj, tražimo odštete u iznosu od 20 milijuna kuna. Taj novac očekujemo od države jer je Bagat tada, 2002. godine, bio u većinskom vlasništvu Fonda za privatizaciju, kaže Uranija, dodajući kako je odšteta radnih mjesta uvriježena praksa u Europskoj uniji čijem se radnom zakonodavstvu prilagođava i hrvatski Zakon o radu.
Kako su bagatovci prilikom nagodbe s OTP bankom, temeljem koje je realizirana najveća isplata radničkih potraživanja u Hrvatskoj, imali punu podršku Vlade RH te Ministarstva pravosuđa i Ministarstva financija, Uranija vjeruje da će i sada nadležne državne institucije podržati peticiju Koordinacijskog odbora bivših djelatnika Bagata d.d. Zadar, koju je potpisalo 650 bivših zaposlenika.