Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prvi literarni susret korisnika domova za odrasle

Autor: Elza Radulić-Toman

02.10.2008. 22:00
Prvi literarni susret korisnika domova za odrasle

Foto: Vedran SITNICA



Pozdravljajući sudionike ovoga zanimljivog skupa, župan zadarski Stipe Zrilić je naglasio da je Dom Sv. Frane u zadnjih nekoliko godina dostigao vrhunac kvalitete, po čemu se svrstava u iznadprosječne domove za starije u zemlji, a sve to zahvaljujući njegovu vodstvu na čelu s ravnateljicom Marijom Pletikosom
Posebnom svečanošću i zanimljivom priredbom u Arsenalu je jučer obilježena 125. godišnjica od osnutka Doma za odrasle Sv. Frane u Zadru. Istodobno je obilježen Međunarodni dan starijih osoba, koji se inače obilježava 1. listopada, kao i blagdan Svetoga Frane koji se slavi 4. listopada.
Korisnicima i upravi zadarskoga doma pristigli su i brojni gosti, korisnici iz čak 12 hrvatskih domova za odrasle, koji su sudjelovali na 1. literarnom susretu korisnika domova za odrasle. Oni su čitali svoje pjesme, neki i eseje, a priredbu su uveličali Plesna skupina Dječjeg doma “Maestral” iz Splita i muška dječja klapa “Kolibrići” iz zadarske Gradske knjižnice. Program je vodila Vlatka Vučić-Marasović.
Sudionike priredbe i mnoge goste, predstavnike Zadra i Županije te zadarskoga zdravstva, pozdravila je ravnateljica Doma za odrasle Marija Pletikosa, koja je podsjetila da je ovaj dom osnovan daleke 1883. godine, a osnovali su ga sami građani Zadra svojim novčanim prilozima, kada su osjetili da gradu nedostaje jedno takvo utočište.
– Od nekadašnje ubožnice ovaj je dom izrastao u modernu instituciju socijalne skrbi, koja se među ostalim, odlikuje i svojom otvorenošću prema javnosti, kazala je Marija Pletikosa i nabrojila neke veće projekte koje je ovaj dom ostvarivao u zadnje vrijeme i po kojima je zapravo jedinstven u Hrvatskoj. Između ostaloga uspješno je lani proveo i veliku humanitarnu akciju pod nazivom “Sto ručkova”, a u koju je bilo uključeno oko 430 starijih osoba i 120 volontera. Ovaj se dom skrbi za svojih 60-ak korisnika i još 100-njak korisnika koji su ostali živjeti u svojim domovima. Prošle godine je otvoren i Dnevni boravak koji također skrbi o starijim Zadranima, koji tamo dolaze tijekom dana, a žive unutar obitelji. Dom Sv. Frane se uključuje i u neke pilot programe koje se financiraju iz europskih fondova itd.
Pozdravljajući sudionike ovoga zanimljivoga skupa, župan zadarski Stipe Zrilić je naglasio kako je Dom Sv. Frane u zadnjih nekoliko godina dostigao vrhunac kvalitete, po čemu se svrstava u iznadprosječne domove za starije u zemlji, a sve to zahvaljujući njegovu vodstvu na čelu s ravnateljicom Marijom Pletikosom, čiji se rad odlikuje ljudskim pristupom ovoj kategoriji ljudi. No, nažalost, kazao je župan, Zadar je još ispod prosjeka u Hrvatskoj po smještaju starijih u institucije, a u Zadarskoj županiji ima više od 25.000 starijih osoba, kojima je potrebna dodatna skrb.