Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Trafostanica u Kovačkoj uznemirila stanare

Autor: Dragana Glavočić

02.10.2008. 22:00
Trafostanica u Kovačkoj uznemirila stanare

Foto: Vedran SITNICA



Naš je prijedlog da se u staru trafostanicu instaliraju novi transformatori ili bi se mogao ugraditi u podrum Kazališta lutaka. Izgradnjom trafostanice javljaju se još dva problema, a to su elektromagnetsko zračenje i zujanje postrojenja
Konačna izgradnja zgrade Kazališta lutaka približava se kraju. No za stanare ulica Kovačka 3 i Kovačka 5 problemi tek počinju.
Naime, u dvorištu Kazališta lutaka pored stare trafostanice HEP je prije 15 dana započeo izgradnju nove. Kako doznajemo od ogorčenih stanara prilikom izlaganja Detaljnog plana uređenja Kazališta lutaka nije bilo riječi o izgradnji trafostanice. No, izgleda da je do početka izgradnje došlo kako bi zgrada kazališta imala vlastitu elektroopskrbu.
Propisana udaljenost
– Prema našim saznanjima građevinska dozvola je izdana i postala pravomoćna 15. listopada 2007. godine i vodi se kao Građevinska dozvola za trafostanicu Varoš 2. Dozvola je izdana na temelju Prostornog plana uređenja grada Zadra donesenog 2004. godine, a objavljenog iste godine u “Glasniku grada Zadra” broj 4. No, spomenuti dokument propisuje niz zakona koji se pri izgradnji trafostanice nisu ispoštovali, ističe jedan od stanara pojašnjavajući kako u u članku 279. stoji da se mjesna transformatorska postrojenja postavljaju tako da je moguć kolni pristup barem jednom pročelju i da su uklopljene u okoliš. Također, istaknuto je da udaljenost transformatorske stanice od kolne ceste iznosi najmanje 5 metara, a od susjedne međe najmanje 3.
– No, u ovom slučaju propisani zakoni nisu ispoštovani. Naime, udaljenost od naše zgrade do stare trafostanice iznosi 6 metara, a od naše međe do nove trafostanice samo 1 metar. Čini mi se da su izvođači radova mjerili udaljenost od naše zgrade pa do nove trafostanice te su tako dobili potrebnu udaljenost od 3,40 metara. Što se pak tiče kolnog pristupa, građevinska dozvola izdana je na način da se sruše stepenice koje vode u našu zgradu te da se taj plato poravna u razini trafostanice kako bi se dobio prilaz s Kovačke u slučaju kvara. S obzirom da nisu dobili našu suglasnost, ulaz u trafostanicu okrenuli su prema zgradi kazališta, što bi značilo da građevinska dozvola nije usuglašena s Prostornim planom uređenja grada Zadra već je izgrađena mimo tog plana, upozorava jedan od stanara.
Prijedlog stanara
Još jedna od nelogičnosti, naglašava stanar, je i to da je člankom 281. predviđena minimalna građevinska parcela za trafostanicu veličine 60 četvornih metara te da sve, osim stupnih trebaju biti izvedene na zasebnim građevinskim parcelama ako nisu planirane u sklopu drugih građevina.
– Trafostanica stara 30 godina ima zasebnu građevinsku parcelu i sagrađena je po svim zakonskim regulama, ali ova u izgradnji nema, već su je smjestili na parcelu koja pripada kazalištu.
Pitanje je na kojoj se građevinskoj parceli gradi, ali je i njena veličina upitna kad se zna da treba biti veličine 60 četvornih metara, pita se ogorčeni stanar.
Potrebno je naglasiti da stanari Kovačke 3 i Kovačke 5 nemaju ništa protiv izgradnje trafostanice, ali bi hitjeli da njena izgradnja bude u skladu s propisanim pravilima.
– Naš je prijedlog da se u staru trafostanicu instaliraju novi transformatori ili bi se mogao ugraditi u podrum Kazališta lutaka. Izgradnjom trafostanice javljaju se još dva problema, a to su elektromagnetsko zračenje i zujanje postrojenja. Smatramo da ako je zakonodavac izričito naglasio da se trafostanica mora smjestiti najmanje 5, odnosno 3 metra tada zasigurno postoji iskustveni i teorijski temelji zašto je takav zakon donesen. Zar bi trebali čekati da se trafostanica sagradi pa da onda na terenu izvršimo ispitivanje elektromagnetskog zračenja koje je vrlo skupo, upozorava stanar. Pretpostavka je stanara da će HEP na novu trafostanicu priključiti ne samo kazalište, koje je moglo biti priključeno na trafostanicu pored Pomorske škole, već i dio Varoši.
U razgovoru s Perom Marušićem iz Arhitektonske radionice Marušić koja je projektirala Kazalište lutaka, doznajemo da je projekt rađen prije 2002. godine te da je u potpunosti u suglasnosti s Planom uređenja grada Zadra.
– Da je kojim slučajem bilo neslaganja s planom, zasigurno bi zakonodavac intervenirao, kazao je Marušić.