Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Varteks donosi Zvoni mir ili konačni pad

Autor: Šime Ćurko

02.10.2008. 22:00
Varteks donosi Zvoni mir ili konačni pad

Foto: Vedran SITNICA



Nikad, ali baš nikad Zadar nije bio u tako teškoj situaciji u Prvoj HNL i govoriti o značenju utakmice ne samo s Varteksom, nego i sa svima onima koji dolaze, zapravo je suvišno
Zvonimir Jurić nakon trening utakmice s Polačom može biti još zabrinutiji nego što je to bio u utorak kad mu je u ruke gurnuta momčad koja poput razbijene vojske još nastoji otpor pružati kao kakva gerilska skupina.
– Nisam sasvim nezadovoljan. Vidjela se želja igrača da spustimo loptu, da ne srljamo i pokušamo igrati povezanijim akcijama. No, trebali smo biti puno nametljiviji i konkretniji, posebno kad se zna da je protivnik tri lige ispod nas – rekao je Jurić.
I zaista, iako je igrao s niželigašem, Zadar je samo potvrdio da se sve više umjesto organiziranog suprotstavljanja protivnicima okreće individualnim pokušajima pojedinaca, što u momčadskom sportu, u kojem čak 11 igrača u isto vrijeme igra za istu momčad, ne može proći. Situacija na ljestvici za Zadar je očajna, iako će Jurić reći ne i bezizlazna. Momčadi sa Stanova trebat će veliki niz pobjeda ne bi li se makar približila konkurentima. Kažemo približila, jer je neozbiljno govoriti o skorom napuštanju posljednje poziciju u situaciji kada 11-plasirani Osijek bježi osam, a devetoplasirana Croatia čak 11 bodova.
Nikad, ali baš nikad Zadar nije bio u tako teškoj situaciji u Prvoj HNL i govoriti o značenju utakmice ne samo s Varteksom, nego i sa svima onima koji dolaze (Zagreb u Kranjčevićevoj, Hajduk i Slaven Belupo u Stanovima…) zapravo je suvišno. Za sada ništa ne pomaže, čak ni pet novih igrača (tek nakon šestog kola!), lekcije igračima u svlačionici i prije su se pokazale nekorisnima i sada je preostalo vidjeti samo kako će momčad reagirati bez Zebića, a s Jurićem na klupi, iako je dojam da je trener u cijelom ovom kolopletu manji dio problema.
Polača? Jurića može štošta brinuti. Od prekida (o kojima više u okviru) zatim loše realizacije, potom i obrana koja ne može iznijeti teret ni najmanjeg pritiska protivnika. Kao nedostatak počelo se pokazivati i to što se igrači iz veznog reda sve više ubacuju na bokove, budući da je Zadar s bočnih pozicija napadački gotovo bezopasan. No, takvo pomicanje iz sredine Tomasova, Župana, pa i Suraća u toj istoj sredini terena otvara puno prostora za protivnika, posebno onog, koji poput Rijeke, ima nekoliko kvalitetnih individualaca kojima je takva igra Zadra kao naručena. Vidjelo se to i s Polačom kada su u nekoliko situacija u drugom poluvremenu Gregov i Tomasov na lijevoj strani jedan drugom više smetali negoli surađivali. Zato je i logična Jurićeva odluka da se Varaždincima suprotstavi s dva zadnja vezna, a s obzirom na tri žuta kartona na ovoj bi poziciji uz Ljubičića mogao zaigrati Jerbić ili Mišlov. No, nabrajanje ovih ili oni taktičkih varijanata za ovakav mizeran Zadar, nema puno smisla. Sjećam se najave jednog igrača za utakmicu njegove momčadi. Izgledala je otprilike ovako:
– Taktika? Nema tu taktike. Trči gore dolje, pa što uhvatiš – rekao je taj momak i ne vjerujem da je sasvim pogriješio. Možda da Zadar pokušao s tom “taktikom”, jer sve ovo do sada ne sliči ni na što.


Problematični prekidi
Na utakmici s Polačom Zadar je još jedanput primio gol iz prekida, ovaj put sjajni slobodan udarac Ante Prtenjače s oko 25 metara, bio je dovoljan da Zadrani još jedanput ne pobijede i tako još navuku pokoju boru više na čelo svojih navijača. Nije prvi put ove sezone da protivnici Zadru zabijaju iz velikih udaljenosti. Počelo je na Poljudu s Ibričićevim pogotkom gotovo iz mrtvog kuta, onda je Gović, također iz daljine, u Šibeniku matirao Ježinu, potom je isto uspjelo i Vinkovčaninu Malčiću. Ta dva poteza Govića i Malčića bila su dovoljna za tri boda Šibenika, odnosno Cibalije. Prekjučer je i niželigaš krenuo smjerom Zadrovih protivnika iz Prve HNL. Pogađaju li igrači koji stoje s druge strane terena zaista tako precizno ili su zadarski vratari neoprezni s postavljanjem živog zida, odnosno svojim reakcijama?
– Svaki prekid protivnika u našoj momčadi izaziva veliki strah, a ti golovi posljedica su lošeg psihološkog pristupa u tim situacijama. I prijašnjih sezona to nam se znalo događati, ali budući da smo imali rezultat nekako se prelazilo preko toga. Jasno je da su nam prekidi veliki problem koji nastojimo nekako riješiti – kaže Tomislav Rogić, trener vratara.