Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Tko će obrađivati zemlju na otocima?

Autor:

02.10.2009. 22:00
Tko će obrađivati zemlju na otocima?

Foto: Zvonko KUCELIN



Upravo ovih dana Dalmatinski savez za otoke (Zadar) pokrenuo je inicijativu o potrebi odgode kazni za neobrađivana zemljišta na otocima. Radi se o potrebi mijenjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu u njegovim pojedinim odredbama


Otočani, ali ne samo oni, trebaju znati kako je tek nedavno osnovan Upravni odjel Grada Zadra za poljoprivredu i razvoj otoka čiji je pročelnik Ivica Katić. Cilj Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka je informirati naše otočane o svim mogućnostima razvoja koje imaju. Općine trebaju pomoći otočanima u provedbi programa, traženju sredstava, natjecanju za sredstva itd. Otoci koji administrativno pripadaju Gradu Zadru, tu će pomoć potražiti direktno u Upravnom odjelu. Treba se nadati kako je osnivanje ovog Odjela dobrodošlo i kako će ono biti otvoreno za sve zainteresirane.
Kako Grad Zadar nema svog predstavnika u Otočkom vijeću koje je savjetodavno tijelo Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Upravni odjel Grada Zadra za poljoprivredu i razvoj otoka izabrat će jednog predstavnika sa zadarskih otoka, čuli smo to ovih dana od pročelnika Katića.
Najnovije informacije govore i o tome kako će do proljeća iduće godine otočani konačno dobiti brod-ambulantu. Naime, prijevoz bolesnika, osobito kad se radi o hitnim slučajevima, jako je loše organiziran. U hitne se slučajeve prijevoza bolesnika s otoka, osobito ovih udaljenijih, najčešće uključuje brod Pomorske policije ili Kapetanije.
Oni koji žive na otoku, osobito ovim udaljenijima, ne mogu se pomiriti s činjenicom da na dva ili više otoka ordinira samo jedan liječnik. Rješenje koje je nedavno ponudio gradonačelnik Vrančić, ipak, začuđuje. Nuditi kao rješenje ovog problema to da će svaki otok dobiti medicinsku sestru, medicinskog tehničara, ne rješava puno. Pa to je više-manje tako i sada.
O otocima se, od nedavnog osnutka sve više bavi i Dalmatinski savez za otoke. Spomenimo kako je, upravo ovih dana, Dalmatinski savez za otoke (Zadar) pokrenuo inicijativu o potrebi odgode kazni za neobrađivana zemljišta na otocima. Radi se o potrebi mijenjanja Zakona o poljoprivrednom zemljištu u njegovim pojedinim odredbama. Jer, kako kažu, na većini naših otoka nema radno sposobnog stanovništva koje bi bilo u stanju obrađivati zemljište. Neobrađivanje zemlje, prema zakonu bit će kažnjivo. Tu je, dakako, i Otočni sabor, Udruga za razvitak hrvatskih otoka koja je, nakon kraće pauze, ponovno krenula u aktivan rad za boljitak naših otoka.
Za taj boljitak neizbježna je voda kao i drugačiji, posebniji pogled na otoke.