Uređenje obale presudno za turistički razvoj

Slika korisnika admin
novigrad_riva
Velimir BRKIĆ
U tijeku je intenzivna sanacija novigradske obale u dužini od 463 metra

U Domovinskom ratu, uništavanjem zaustavljen u razvoju, Novigrad 13-14 godina nakon povratka svojih žitelja iz progonstva krupnim koracima ide prema prosperitetnijoj budućnosti. Podno novigradske utvrde Fortice u tijeku su intenzivni radovi na drugoj fazi sanacije i proširenja novigradske obale. Izvođač radova je tvrtka Vodogradnja iz Rijeke.

Novigradska šetnica

- Ministarstvo mora će utrošiti 15 milijuna kuna, a Općina Novigrad 1,6 milijuna, odnosno 20 milijuna kuna s PDV-om. Sanacija uključuje proširenje postojeće obale u dužini 463 metra i uređenje šetnice. Ovime će Novigrad dobiti dodatnih 100 vezova, riješiti pitanje oborinskih voda te dobiti dodatna parkirna mjesta, kazao je novigradski načelnik Joso Klapan, istaknuvši da je uređenje obale važno i za daljnji turistički razvoj Novigrada koji se, nakon razaranja u Domovinskom ratu, sve više razvija kao atraktivno ribarsko i turističko odredište.

U prvoj je fazi obnove rive tijekom 2002. i 2003. godine rekonstruirano prvih 560 metara obalnog zida u koje je uloženo 6,5 milijuna kuna. Kao važan preduvjet nastavku obnove rive u cijeloj njenoj dužini, već je ranije postavljen i obalni kanalizacijski kolektor, a u sklopu istog projekta koji su zajedno sa 2,9 milijuna kuna financirali Ministarstvo mora, Hrvatske vode i Općina Novigrad izgrađena je i crpna stanica I. te privremeni kanalizacijski ispust.

- Druga faza znatno je skuplja od prve, najviše jer je cijeli taj dio rive napravljen na nasipu. Kako je čvrsta stijena prilično duboko, na 15 do 20 metara, druga faza rive se gradi na sustavu bušenih pilota. Riječ je o geotehnički vrlo nestabilnom terenu, pojašnjava Klapan dodajući da je novigradska riva srce, duša i ogledalo Novigrada podno Fortice.

Pokazne karte, udžbenici, stipendije

U Novigradu i pripadajućim naseljima život se vraća na velika vrata. Obnova je svoje napravila, a sve drugo učinile su vrijedne ruke radišnih žitelja. Općina Novigrad daje sve od sebe da im omogući bolje životne uvjete, dostojne početka trećeg tisućljeća.

- Nakon Odluke Vlade RH-a da se iz državnog proračuna više neće financirati prijevoz srednjoškolskih učenika, Općina Novigrad donijela je odluku da će u 100-postotnom iznosu financirati javni prijevoz za učenike srednjih škola koji imaju prebivalište na području općine. U financiranju prijevoza sa 20 posto sudjeluje Zadarska županija, a sa 80 posto Općina koju će sufinanciranje mjesečno koštati oko 30.000 kuna, govori Klapan.

Za sufinanciranje školskih udžbenika Općina je odobrila 11.000 kuna financijske pomoći OŠ Novigrad, a OŠ Pridraga 22.000 kuna.

- U ovoj recesijskoj godini, nažalost, nema pravičnog modela. Mi smo se u okviru financijskih mogućnosti odlučili za model pomoći roditeljima s dvoje i više učenika, odnosno 500 kuna za dva, a 1.000 kuna za tri učenika, govori Klapan dodajući da je raspisan i natječaj za dodjelu studentskih stipendija za studentsku godinu 2009./2010., za socijalnu i naprednu kategoriju studenata.

- Jedini uvjet za sufinanciranje pokaznih karata, sufinanciranje udžbenika i studentske stipendije je da roditelji podmiruju komunalne naknade, zaključio je Klapan, napominjujući da su zbog ovogodišnje niže otkupne cijene za višnje-maraške donijeli odluku da se svim proizvođačima ove mediteranske kulture za kilogram prodane maraške sufinancira po jednu kunu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno